neljapäev, juuni 29, 2006

Raskest tööst

Huvitav, kas Kadri Must, Eero Raun (tuntud kui eesti-Rüütel-eesti tõlk) jt taolise töö tegijad ka tõeigatsustasu saavad? Nad on oma ränkraske töö, süümepiinadest tingitud magamata ööde ja õudusunenägude eest kindlasti taolise tasu väärilised. Sellisele mõttele ajendas tänane presidendikandidaatide hääletamine, kus mõlemad keskerakondlased välja hääletati (nüüd jätan Eesmaa rahule - 1, 2), ja Must oli sunnitud seda kommenteerima.

Nii põnev oleks natukene teada nt Keskerakonna köögipoolest, kuidas avalikkusele esitatavad lood sünnivad, millisena valijat ette kujutatakse. Kes teab täna, mis Savisaarel seoses presidendivalimistega plaanis on? Millised kokkulepped on Reiljaniga (?) sõlmitud? Hiiglama põnev! Kurb on aga asja juures see, et tegemist on meie riigi presidendi valimistega, et sõnad väärikus, ausus, läbipaistvus sellesse protseduuri mitte kuidagi ei sobi.

teisipäev, juuni 27, 2006

Selverist

Bobik räägib Selveri lollidest päevadest. Kuressaare Selveris täna just vihastasin, piimaleti ees on x alust peldikupaberiga, sinna on end y kodanikku oma ostukärudega kinni kiilunud ja lammutavad siis seal, segadust kui palju. Milleks selline tsirkus? Et põhimõtteliselt Saaremaal teist poodi ei ole, siis pääsebki piimani kas redeliga üle vetsupaberimägede või hea õnne korral suure pressimisega.

esmaspäev, juuni 26, 2006

Törts pühadejuttu

Selle asemel, et rääkida, kui väga eriti toredasti ja mõnusasti sel aastal jaanipäev möödus, ütleks toreduse ja mõnususe enda kohta paar sõna: eriti tore tähendab seekord seda, et ei tekkinud olukordi, kus pidi midagi tegema(tegemata jätma) või kuidagi olema. Eriti mõnus seda, et ei olnud ühtegi ärritavat faktorit (sääskede olemasolu on kindlasti mingisugune arusaamatus, nemad ei lähe arvesse). Ja kogu lugu. Selline tõeliselt tore ja mõnus jaanipäev oligi.

Pildiline osa. Selgituseks, pererahvas küttis esimest korda oma uhiuut suitsusauna, meie Anneliga ööbisime elus esimest korda suitsusaunas, mina võtsin esimest korda suitsusaunas leili (niivõrd kui päikest saanud turi lubas).


Täiendus: Anneli jaanipäevast

pühapäev, juuni 25, 2006

Inimesed on toredad

Taaskord tahan jagada rõõmu selle üle, et meil siin pisikeses Eestis nii palju niiii toredaid ja tarku inimesi on!    


Täiendus: miks ma taolisi tõdemusi korjan ja ka siia paigutan? Et ikka taaskord veenduda, et ma ei saa nt Punase Hanrahani selle ja selle jutuga sugugi nõus olla.

reede, juuni 23, 2006

Oja Pets ajalehes

Justkui natuke võõrastav on lugeda ajalehest Peeter Oja arvamuslugusid, sellised kuidagi lihtsad, samas laialivalguvad, ja samadest asjadest on 100 korda hunnik professoreid ja muid intellektuaale juba kirjutanud, kuid, Peeter Oja nimi töötab! Mulle tundub, et suur osa eestlastest loeb kahjuks pigem Oja artiklit kui nt prof Lauristini. Kuid, seni kuni ta õigetest asjadest kirjutab ja tema nimi lugema meelitab, on ju kõik kõige paremas korras.

Nii et, jõudu Ojale!

neljapäev, juuni 22, 2006

Ei viitsi pealkirja välja mõelda

Ajaveebinduses on kombeks ka teistele viidata, püsivalt, mul on mõned, kelledel silma peal hoian, siin paremal pool. Aga et RSS-i toetavaid kohti on palju mugavam spetsprogrammidega jälgida (mina kasutan nt Feedreaderit), siis on see nimistu siin ajast ja arust. Feedreaderis on „jälgitavaid“ nii 70 kandis, pluss EPL, ETV24 ja veel mõned kohad, nii et seepärast ma polegi viitsinud siinset nimistut pikaks venitada.

Oma pika jutuga tahtsin jõuda selleni, et PilleRiini, keda mul ka siin pole, kommenteerib üsna tihti keegi Rehepapp, seega, soovitan soojalt ka kommentaare lugeda. Saab naerda. :-) N1, N2, N3, N4, N5, Nn, Nn+1, Nn+n-3,9. Ei viitsi rohkem, voodis lesida, läpakas ka süles pagana kuumaks läinud, kõrvetab veel midagi ära.

Teenindusest

Mõned peavad Eesti ja Skandinaaviamaade suurimaks erinevuseks meie kohutavat teenindust, et see on justkui meie visiitkaart või nii. Noh, nii hull ei tundu see asi vist enam olema, aga on rida teenindajaid, kes keskmist taset väga südikalt alla tirivad. Nii, kõige ägedam koht on Kuressaare Agrovaru kauplus, juhataja Silvi käest saab 9 juhul 10-st peatäie sõimata, nii igaks juhuks. Mõni aeg tagasi oli teine lollikindel koht Kristiine keemiline puhastus, aga seal on mingi positiivne muutus toimunud. Veel viisakusest ja selle mõiste naabrusestki mitte midagi teadvaid kohti, Järve Keskuse Key Ehituskaup, seal kus kruve ja värki müükase, sealsamas Järve Keskuses Mööblifurnituur, seal see korpulentsem daam. …kui nüüd mõtlema hakata, siis võiks seda loetelu jätkata ja jätkata.

Jaa, kõik me oleme inimesed, vahel väsinud ja oma muredega, aga hommikust õhtuni klientide suheldes seda kõike välja elades….

Lõpetan nüüd selle paljujahutud ja mõttetu teema, lihtsalt, olles loomulik ja inimlik, oleks meie elu loomulikum ja inimlikum. Needsamad müüjad on pärast tööd kindlasti toredad inimesed, aga tundub et ongi nii, kõik inimesed eraldi on toredad, kui ühiskonnana mittetoredad, st ollakse meelega mittetoredad. Sihilikult. Väga imelik.    


Täiendus: Mõtte lükkas liikuma Gerli eilne „vahejuhtum“ Viru Keskuse all olevas Kaubamaja toiduosakonnas. Nimelt, valinud ühe pikkadest kassajärjekordadest sattus ta ekspresskassasse, st kuni 5 asja, tal oli aga 6, kassapidaja sõimu peale pani ühe asja kõrvale, kuid oh häda, kilekotti oli kaa vaja, jälle 6, ja õiendamine jätkus. :-) Vihje peale, et terve pood on järjekordasid täis ja käed rüpes seisva kassalindi taga jagelemise asemel võiks selle ostu-müügi nüüd kuidagimoodi ikka ära sooritada, kukkus töötempo veel üksjagu ja vanadaam teatas, et TEMAL on aega küüüllll ja küll. Vähemalt said lähemad inimesed naerda, tore seegi.

kolmapäev, juuni 21, 2006

Abimees

Teadupärast sisaldab Google otsimootor ka kalkulaatorit, nt selline asi, ja mõõtühikute konverterit, nt nii või nii. Kuid MSN-i „Encarta Instant Answers“nimeline asi meeldib mulle sellepärast rohkem, et seal võib trükivigu teha, ta aimab vist ära, et kui loll eestlane küsib qubic inch-i, siis tegelikult mõtleb ta cubic inch-i. Nii et soovitan MSNi kontaktide hulka lisada selline „tüüp“: encarta@conversagent.com

Alustuseks toksi talle lihtsalt küsimärk.

Aga vaatama ju peab

Mina ei tea, kas sel aastal on kõik naised kuidagi eriti väga ilusaks muutunud või on minu silmade ehituses (ok, aju ehituses) mingi muutus toimunud, igatahes jalgrattaga Kakumäel sõites, rannas, linnapeal üldse on nii palju vaatamist et… ei jõua ära vaadata.

Annelist ja kõigist naistuttavatest ma ei räägigi.

teisipäev, juuni 20, 2006

Metsa ei tohigi minna

Tuleb vist hakata end vallapiiridega kurssi viima. Mõtlesin et läheks kondaks kusagil metsas, loeks sipelgaid ja teeks pilti, aga osad vallad kipuks selle peale trahvi tegema. Igaks juhuks, no et äkki tahan metsale tule otsa pista. Jääb üle rõõmustada, et kõiki inimesi vangi ei panda, keegi võib ju kuriteo toime panna…

Mnjah, aga et osad lähevad metsa tikud ja suitsupakk taskus, et pargivad kuuma summutiga madala auto kuiva heina sisse, siis tuleb keelust aru saada. Erinõme.

Ja veel sellest Rüüteli raamatust

Merlis räägib „raamatust“. Raske on sellisest jurast mitte rääkida.

esmaspäev, juuni 19, 2006

Võrgendikoi

EPLs räägitakse võrgendkoidest Aasta tagasi plõksisin neist pilte, vist ikka neist, st nende röövikutest.








Täiendus: Veel pilte

Jalka Googles

Saagu ka see korratud, et kui Googlesse toksida sõna football, antakse hetkel käiva või viimati lõppenud mängu tulemus. Ja veidi infot järgmise mängu kohta. Sama asi toimib ka mobiilidele mõeldud Operaga.    

VR Heliarhiiv

Ajaveebides on juba mainitud, et Vikerraadio on heliarhiivi netti üles pannud, häid uudiseid võib aga vabalt korrata. Just Keskööprogramm on selline, mida ei satu otse kuigi tihti kuulama.

256-ne mälukaart polegi telefoni jaoks teab-mis ülearu suur.    

TÄINDUS:
Vastan kommentaarile siia, ehk on siis lihtsamini leitav. Mina kuulan .ram –e Media Player Classicuga. Neil on oma leht maas, aga siit peaks saama, XP puhul veel täpsemalt see. (v 6.4.9.0, ZIP). AGA, proovisin, minul ütleb see .ram kohta, et „cannot render the file“. Sama ka 6.4.8.9-ga. Endal on mul versioon 6.4.7.5 ja see töötab väga hästi. Samas, ka realplayer on arvutis olemas, ehk tuli sellega koos ka mingeid koodekeid vms ja ilma selleta ei mängiks, ei tea, et mul asi kenasti töötab, ei taha ma siin midagi maha ega peale lasta. :-)

pühapäev, juuni 18, 2006

Jälle Rüüteli raamatust

Samost-Muuli lugesid jälle lõike raamatust (EPL, PM). 2006-l aastal üllitati demokraatlikus riigis selline raamat… absurdne! Ja seda hakkab meie riigi president kinkima!

Muuli (!!!) üllatavad lõpusõnad Rüütli kohta: selline inimene ei tohiks teist korda presidendiks saada. Huvitav, kes selle „raamatu“ tegelik autor on? Absurdsus viitaks justkui Reiljanile?

Kohe kurb vaadata, kuidas laste ja koertega ümber käiakse

Ütle kes on su sõbrad, siis ütlen kes oled sina. On selline vanasõna. Ma mõtlesin täna veel 2 uut vanasõna välja: a) see kuidas sa käitud oma lastega, reedab su vaimse taseme, b) see kuidas sa käitud oma koeraga, reedab su vaimse taseme. Võib küll täiest jõust üritada targana näida (see on paljudel üks põhiline tegevus, mulle tundub), aga pidev lapsega lärtsumine ja koerale haiget tegemine viitab üheselt sellele, et ei saada aru lihtsast asjast – meie tahtmiste järgimiseks tuleb teada meie kultuuriruumi kõiki keerulisi reegleid, laps ja koer aga neid ei tea. Eriti kui need tahtmised veel vastuolulised ja muutuvad on. Hüüumärgiga küsimusi kisades ei õnnestu neile tõde selgitada.

laupäev, juuni 17, 2006

Jalgpallist. Kelle poolt olla?

Tippsport on mu arvates üksjagu nõme, ja ka igasugused spordiuudised võiks vabalt olemata olla. No umbes nii. Aga jalgpalliga on lood natukene teistsugused, see on kuidagi teistmoodi spordiala. Suur jama on aga selles, kelle poolt olla? Kellegi poolt peab ju olema. Kulli ja kirja variant ei sobi eriti. Rootsi, Inglismaa, Tsehhiga on asi selge, ülejäänutega aga mitte. Hetkel mängivad Itaalia ja USA, Itaalia on Euroopa riik, lähem, samas, isiklike väheste kokkupuudete põhjal nende maade elanikega olen siiski USA poolt.

Selle üle, kuidas tekivad kuvandid mingist rahvusest, tuleks päris mõetiskleda.

Lärm rannas

Vahel on mõnus kusagil õues raamatut lugeda, pargis, rannas jne. Et arvutist ja netist eemale saada, kobisin täna Stroomi randa, hea lähedal ja mitte seal keskel olles, kus kõlaritest lärmi lastakse, võib juhtuda, et ka suht vaikne… mnjah, hea et kõrvaklapid kaasa võtsin, venekeelsele lapsevanemale on tihtilugu omane oma lastega suheldes suurt helirõhku väljastada, sõimus ja kisas ei ole aga mugav natukenegi suuremat keskendumist nõudvat raamatut lugeda. Tore et telefonis paar Ööülikooli saadet oli, ei pidanud oma kodinatega rannas vaiksemaid kohti otsima.

Sellega seoses meenub mõne aasta eest eetrisolnud Ööülikool, kus Fred Jüssi teemaks oli „Vaikus kui loodusvara“ vms. Samal ajal tuli R2-st Eurovisioon (Eplik laulis sel korral), mäletan seda kontrasti, mõtlik jutt vaikusest ja hirmus lärmakad mõttetühjad eurolaulud.

Neti, Rate, Mail?

Puhta imelik, lüües IE aadressiribale www.mail.ee suunatakse hoobilt www.rate.ee lehele. Tippides www.rate.ee, satub neti.ee-le. (isp on STV) Fail hosts on puhas, st seal on see 1 õige rida, pahalasi ei tohiks arvutis olla... peaks vist ära magama minema.

Mälu ost polegi naljaasi

Foorumiteta oleks elu nukker. Üritasin tuttava 6 aastat vana arvutit tänasele päevale natukene lähemale tuua – mälu juurde panna. Sel alal rumalana alustasin õnneks kõigepealt teemat valdavast Mardist ja Hinnavaatluse foorumist, arvutiteemaliste jamade korral tulemuslik kombinatsioon. :-) Ja siis poodi, vana mälu näpus, 256 MB-st 133pc sdram mälu otsima, kahepoolset, st 16 kiviga. Miks ma seda kõike siin räägin? Sellepärast et ilma eeltööta oleks mulle ühtedes poodides rahumeeli hunniku valesid mälusid müüdud, teistes poodides polnud vanu ram-e kohal, kolmandad keeldusid pärast mingil põhjusel mittetöölehakkavat mälu tagasi ostmast. Ja siit tuleb nüüd Fauni Kaubandusele 10 tugrikut.  

neljapäev, juuni 15, 2006

Mootorsae ostust

Nüüd tuleb reklaamijutt, aga räägin seda, mida mitmelt saemehelt kuulnud olen.

Mootorsaagide hulgas olla 2 tõsisemat tegijat, Stihl ja Husqvarna. Stihl olla vastupidavam ja vähemplastik, Husqvarna sama võimsuse juures tiba kergem ja erksam. Stihl ei karda kuuma, ka väga palava ilmaga ja nüri ketiga jämedas metsas. Vastupidavus tähendab seda, et rikkeid juhtub vähem, neid päevi, mil kallist tööaega tuleb rikkuda kas kaasaveetud juppide külgekruvimisega või linna juppidetoomisele, on vähem. Samas, jupp on odavam kui Stihlil. Stihli eluiga olla pikem. Nii et tean mitut brigaadi, kes on vaikselt Stihlidele üle läinud, ka Soomes. Ühed jällegi läksid äsja Stihlide pealt Husqvarnade peale tagasi, et olla käes mõnusam ja äkilisemaga parem laasida. Käisid veel spetsiaalselt Venemaal uhiuut, vana head, lihtsat ja töökindlat Husqvarna 254 toomas, neid toodetavat seal tänaseni. Hind olevat umbes sama, mis sellise klassi (umb 60 cm3) saagidel ikka, ca 10 000 krooni. Uued Husqvarnad polevat enam nii vastupidavad, konstruktsioon tobe, millegi vahetamiseks tuleb pool saagi laiali võtta, ja laguneb rohkem, katkiminevat plastikut on liiga palju, vanasti sai nt need tikkpoldid, mis plaati kinni hoiavad, tagasi liimida või plokis augud jämedamaks keermestada, siis uutel on puha plastik. Jajaa, profisaagidest räägin. Kokkuvõtvalt, lagunevad kiiremini, ressurss ammendub kiiremini, juba 1000 tm-ga algavad suuremad jamad. Vanasti olevat ikka 2000…3000 tm suht muretu olnud. Peale kolvi-silindri vahetust umbes teine samapalju.

Minu enda, natukene küll ajast ja arust, tähelepanekud. Profisae eelised: saab väiksemaid juppe eraldi välja vahetada, nt veotähik, amatööridel kipub see koos siduriga olema, profil omaette junn. Miks ma seda mainin? Oma vanale heale H254-le panin 3/8 ’’ keti, mis on ikka üksjagu tugevam, mille plaat on palju tugevam, ja et suurema sammuga kett nõuab ka teist veotähikut, siis ka selle vahetus oli odav ja lihtne. Juhul kui saag kinni jääb, siis mina nt ei ole jõudnud ketti puruks kiskuda, plaadi otsa ülemise sektoriga puusse laskmise löök ei tee enam plaadile haiget (st otsatähikust on rakse jagu saada). Profisael on käepideme puksid tugevad, samuti, neid ei õnnestu naljalt katki väänata, st ma pole jaksanud. Käepide ise on al-torust, ei lähe katki ka siis kui külmaga mõne koika kogemata saele peale viskad. Normaalne inimene peaks oma saagi hoidma jah, aga ikka juhtub. Tehniline eluiga pole vast amatöörile oluline, kui profil, kes aastaläbi iga päev saeb, kestab saag paar aastat, siis amatööril ehk 200 aastat.

Veel. Juhul kui kastutatud profisaag võtta, siis tuleks teda enne kindlasti asjatundjale saeremontijale näidata, sest kolb-silinder-väntvõll maksab nii 3…4000 krooni. Kui ma nüüd õigesti aru olen saanud, siis ongi nii, et sae muud sõlmed kestavad kaks kolvi-silindri eluiga  (väntvõlliga olla nii ja naa, kuidas juhtub), st kui kolb-silinder kunagi juba vahetatud on, siis hakkavad ka muud osad otsa saama. Soomest toodutega olla ses mõttes kindlam, kui neil saag ikka hästi ei käi, ostetakse uus ja kogu lugu.

kolmapäev, juuni 14, 2006

Rüütel raamatus

Leheneeger tutvustab ühte uhket raamatut.

Metallica

Võimas oli. Kuidagi siiras, tõsiseltvõetud. Ja heli oli palju parem kui eelmine kord, ja rahvast… 5 % meie riigitäiest rahvast, muljetavaldav.

Ja korraldus oli suurepärane, järjekordi ei olnudki! Ma ootasin ikka hullumaja, a’la pool tundi sissepääsuks, tund väljapääsuks, pool tundi (tasulisse!*) peldikussepääsuks, pool tundi söögipoolise ostuks… tegelikkus osutus aga väga meeldivaks.

Ja ka liiklus laabus imekombel.


* mingil tobedal (piletiga) üritusel kunagi Lauluväljakul passisin ikka päris kaua peldiku järjekorras, ja kui järg minuni jõudma hakkas, selgus et tasuline. 3 korda võib arvata, kas mul oli raha kaasas.

teisipäev, juuni 13, 2006

Sudoku

Avastasin telefonist Sudoku, ju olen ta kunagi sinna tõstnud, ju siis sellest mitte kohe aru saanud ja ära unustanud.

Kusagil aega parajaks tehes hea nuputada.

Paljassaare on kinni keevitatud

  1. Paljassaare on kinni keevitatud. Tõkkepuud ees, autoga ei saa. Olen seal kümneid tunde jõlkunud, niisama, linde vaadanud ja pilte plõksinud. Teinekord olen nüüd siis targem, tuleb paremad jalanõud jalga panna ja jala minna. Noh, eks jala olegi ilusam minna.(lindude vaatamine pole muidgi nii lihtne kui liikumatust autost)

  1. ilm on nõme - riidekapi sisu ei aita inimväärset temperatuuri tagada. Võimalus end mõnusalt tunda puudub, lahendust pole.

  1. kesklinnas ei leia parkimiskohti, otsides ja keerutades kulub aeg, kütus ja liiklus intensiivistub asjatult. Lõpuks leiab koha kusagil kaugel, on kiire, parkimine maksab, tuleb jala vudida.

  1. pangas münte paberrahaks vahetades küsitakse 25 EEKi teenustasu. Röövlikari.

  1. ikka on palav.
    

Sellised häirivad asjad siis täna.

Riietusest

Praegustest ilmadest tulenevalt meenutavad neidude-naiste riietused mulle millegipärast üht H. Runneli luuletust.

On kevad ja kenad neiud
on jälle jultunuks läinud.
Nad vaatavad üle õla,
kui oled neist mööda läinud.

Hando Runnel


Üritasin korrektne olla ja Hando Runneli mailiaadressi leida, kuid tulutult. No et tema luuletuse siiapanekuks luba küsida. Helistamine või muul moel ühenduse saamine tundus kuidagi liigne tülitamine. Nii et, patustan. Kuigi, seda lehte uurides võiks ju siiski vist väita, et viidatuna ei pannud ma siin praegu kuritööd toime. Või on Petsil ikkagi õigus? Oh jah, keeruline nende õigustega.

Aferist või lollakas

Välja mõtlesin – poliitik olgu pigem aferist kui lollakas. Sest see viimane ei puhka, on 24 h selline.

pühapäev, juuni 11, 2006

Amatöörgrillija nõuanded

Sütt süüdates lase süütevedelikul imbuda, kohe päriselt nii palju kui on vedeliku pudelil või söe kotil kirjas. Ja enne küpsetamist lase söed ÜLENI hõõguma minna, muidu ei saa liha piisavalt ja ühtlaselt kuuma. (leegiga võideldes saad liha pruuniks/mustaks küll jah, aga mitte küpseks)

Šašlõkki vardasse ajades lükka liha alati VÕIMALIKULT KOKKU, et lihatükikeste vahel poleks vahesid, muidu kuivab väga ära.

reede, juuni 09, 2006

Plunzerist

Vahetevahel käin siinse lehe külastatavust vaatamas, täna jäi silma, et mitu korda on siia ematehniku kaudu tuldud. Ja põhjus on siin, väga meeldiv üllatus. Aitähh ilusate sõnade eest!

Plunzerist. Päris kaua olen plaaninud seal ühtteist ära kustutada, või vähemalt täiendada-parandada (nt jutt keelest ja usust tulevad esmalt meelde). Aasta – paariga muutuvad arusaamised ikka omajagu ja mõne sealse väite pärast on täna (homme?) koguni natukene piinlik… aga et see on selline vaikne nurgake, kuhu harva satutakse, siis ongi ta niimoodi kuidagi jäänud… eks ma veel mõtlen, kas ja mida seal muuta.

neljapäev, juuni 08, 2006

Tsirkus presidnedivalimiste ümber jätkub

Reiljani, Rüütli sõnavõtud eile, Savisaare häma täna… selline on meie tipp-poliitikute vaimne tase!! Kohutav.

kolmapäev, juuni 07, 2006

Lahtised WIFId

Mul on kodus PC ja läpaka vahel väikene arvutivõrgukene, My Documents ja veel mõni kataloog ühine ja printer välja jagatud (võrk Kristo soovituse kohaselt WPA-TKIP-ga kaitstud). Mingi päev avastan, et faile ei sünkroniseerita enam. Möllan ja möllan, proovin võrku uuesti arvuteid lisada, loon ka uue võrgu, no tee mis tahad, arvutid teineteist ei näe, aga nett on olemas nii mis mühiseb… öösel sain lõpuks pihta, kuhugi lähedusse on tekkinud uus wifi ala, ja võrgu nimi linksys, et mul ka selline ruuter, siis ei tabanud ära, et ma ju kogemata hoopis vale nimega võrgus…

Proovisin siis sellesse võõrasse ruuterisse sisse saada, saingi, kõik WRT54G vaikeväärtused muutmata, kõik „uksed“ lahti, kõik muutmata, sigatse palju tahad. Mart pakkus, et muuda SSID ehk wifi võrgu nimi ära, a’la „Urmas käis siin“ :-). Aga, äkki tuleb kunagi kasuks, kui ka teine hästileviv wifi kodus olemas on, nii igaks juhuks. Pealegi, tegemist on 7..9 megase ühendusega, vinge, tegin mõned testid, ja selle andmetel on tegu Elisa ühendusega.

Jajaa, juba keelasin läpakal seda võrku omatahtsi kasutamast.

Rehvid metsas

Kui kusagil makstaks vana rehvi eest kroon tükk, siis ma oleks kohevarsti miljonär, tiirutaks natuke Tallinna ümber metsades ja võpsikutes ja oleks siljon rehvi koos.

Meenub mõne aasta tagune plaan Kuressaarde rehvitöötlemistehast ehitada (teine link), kuid kui ma õigesti mäletan, tõmbasid keskkonnakaitsjad sellele tehasele kriipsu peale. Nüüd, mõned aastad hiljem on meil vähemalt rehvipurusti, kuhu saab tasuta kuni 8 rehvi viia. Just tasuta, see on väga oluline. Üle Eesti peaks nüüd sellise tasuta rehvikogumise süsteemi käivitama, et rehvivirnad metsades vähemalt ei suureneks.

teisipäev, juuni 06, 2006

Mees ja lammas



Stalagmiidid Suurupis

esmaspäev, juuni 05, 2006

Mitu lolli pead on ikka mitu lolli pead

Nädalavahetusel käis Viljandis Võiduremontimine, ühel sugulasel oli vaja (roostes) autosummuti flantsist 3 polti kätte saada. Et mutrid olid kole roostes olnud, lõigati auto all poldid relakaga läbi, flantsiga tasa, sugulane proovis siis neid natukene puurida, edutult, olnuks vaja väga häid puure… mina siis Põnni ja isaga olime need ägedad asjamehed, kes nii lihtsaid asju kahe sõrmega muuseas korda teevad, tõime aga võidu tööriistakaste ja puurikomplekte välja (olin bussiga)… möllame tükk aega. Muuhulgas ajasime ühe poldi ja flantsi serva gaasipitsiga punaseks, no et ju on kinni roostetanud, mis muud, nürisime hulka häid puure ära, (hiljem selgus, et see soojendamine karastas selle õnnetu poldi korralikult ära) üks teritas puure, teised puurisid… õnneks teisi polte me punaseks ei ajanud ja nende puurimine läks suht libedalt. Möllame siis katkiste-poltide-väljavõtmise-vidinatega (mul selline Würthi kaval komplekt), ei saa, vidinad saavad viga, nii kuradi kinni. Siis avastab Põnn, et kuulge, poldipead ju teiselt poolt kinni keevitatud. Õhhhh!! Oh, jah, lollpead. Laseme relakaga teiselt poolt kõik siledaks, möllame jälle nende vidinatega, ikka ei midagi… kolkides keegi avastas, et poldijupp liikus… tuli välja et tegemist oli soonilise tikkpoldiga, polnud seal mingit keeret, lihtsalt sisse löödud/pressitud… tund-paar hirmus ägedat remontimist, hunnikuteviisi tööriistu (vahepeal oli meil seal 4 trelli, virn puure, mitu haamrit jne jne), sõimu, ja lahendus oli nii… paari minuti kaugusel, lasta relakaga teiselt poolt siledaks, võtta torn ja poldijupid välja kopsata…

Kole lugu kui ei malda naaatukenegi mõelda. :-)

pühapäev, juuni 04, 2006

Mida me endile ikkagi sisse ajame?

Asi läheb ära hulluks. Kanalas elavad kanad nii pisikeses puuris, et ei saa püsti tõusta ja ringi keerata, „elavad“ külg külje kõrval, et ei peaks ruumi kütma, et kana ei saaks liikumisele energiat kulutada, sisse söödetakse hormoonpreparaate, et kiiremini kasvaks, antibiootikume, et haigeks ei jääks. Lihakanade eluiga olevat umbes 1 kuu (kontrollimata fakt), selle ajaga kasvavat tapukõlbuliku suuruseni. Ja siis sööme selle kana ära.
(Kui ma EE ajast õigesti mäletan, siis ilma elektrita, st värske õhuta suudavad ühe meie suure kanafarmi kanad kas 1 või 2 tundi elus püsida, siis lämbuvad kõik – st energiavõte ei tohtinud nii pikki voolukatkestusi lubada)

Kusagil Soomes olla kunagi sigalatäis sigu ära lämbunud, kuna õhu koostist monitooriv arvuti jooksis kokku, isegi ventilatsioon on maksimaalselt optimeeritud, et kulutused küttele ja ventileerimisele minimaalsed oleks (kontrollimata fakt). Eks sama teema on ka sigade toiduga, liikumisvõimalustega. Ja selle sea sööme ka ära.

Sama on ka lugu piimaga, puu- juur- aed jne viljadega, st nende pritsimistega kõikvõimaliku keemiaga. Lisame veel GMO teema.

Hiljuti kirjutati Horisondis, et ka kõik maailmamered, joogiveedest rääkimata, on ravimijäätmeid täis. Ja me joome elu jooksul tonne vett.

Kõikvõimalikest maiustustest jm töödeldud inimese toidust ei taha mitte mõeldagi…

Kusagil laboris tehti katse, kus peale kahetunnist Fairyga pestud nõude loputamist leiti ikka veel selle pesuaine jääke. Ja nendelt nõudelt me sööme-joome.


Päris sünge. Need mõtted lükkas liikvele hetkel käiv Ööülikooli saade.

laupäev, juuni 03, 2006

Tln-Trt

Et seekord tulime Tartusse bussiga, siis nüüd tean, kui tüütu on olematu kiirendusega autoga närvihaigete möödasõelujate vahel sõita. Mõne aeglasema auto taha tekib kolonn, kolonnis sees hakkab varsti tihe rebimine, üksteisest möödaajamine, nagu sõkutaks tainast. Ja heal juhul saab mõnel sirgemal lõigul eesmunejast vaid paar autot mööda. Audiga (A4Q 2.8) on ses mõttes ikka mõnusam, muneja taha toppamajäänud möllajatest ühe-kahe jutiga mööda ja saab jälle ökonoomset oma sõitu jätkata. Närvidele käivad ehk vaid maasturimehed, kelledel pahatihti kolonnides eriti suur vajadus autohaaval edasi möödasõite teha, õnnetuseks aga ei liigu ju need õõtsuvad, mittekiirenduvad kastid. Ma ei saagi aru, kui elutempo nii väga kiire on, miks siis inimesed omale neid aeglasi kolakaid ostavad, mis sõidumugavus see on, kui auto ei liigu, möödasõidud nii tõsised ettevõtmised on. Oh jah.

Aga noh, aega tuleb osata planeerida ja liiklemist rahulikult ja mõnuga võtta. :-)

Ahjaa, ja mööda sõites võiks ikka tiba enne oma reas kiirendada (eeldab mingit pikivahet enne plaanitava möödasõidu algust… mida muidugi mingi maastur kindlasti täitma kipub) ja alles siis vastassuunda välja keerata, saab palju rutem, neid sekundeid mil kedagi vastu ei tule, jagub siis ka teistele.

Chess Vanemuises

Kuigi muusikalid (enamused meil siin Eestis lavastatutest olen vist ikka ära näinud) pole minu lemmikud, temaatika ja teostus tunduvad tihtilugu kuidagi liiga kerged, kuidagi „odavad“, siis Chess suutis mind nüüd küll üllatada - kostüümid, karakterite kujutamine sõnalise osa kõrval ka läbi moderntantsu, lava... ühesõnaga, hästi tehtud, vaeva nähtud …kui veel ka ooperinäitlejad esitaksid…, ei ei, Gerli Padar, Lauri Liiv jt olid väga tublid, aga eks proffide esituses oleks ju VEEL vingem.

Seda et, see on nüüd siin täieliku teatrivõhiku arvamus.

reede, juuni 02, 2006

Peskem käsi

Olen ikka poes käies mõelnud, et kas ja millal viimati seda käesrippuvat võidunud sangaga ostukorvi pesti? Või siis ostukäru käepidet. Päeva jooksul hoiavad neist kohtadest kinni tuhanded, kesteab_mida_enne_käes_hoidnud, kust_süganud, millal_viimati_pestud, higistavad käed. Nt uksi avades selliseid mõtteid ei teki, ukselinki ei hoita nii kaua peos kui ostukorvi.