teisipäev, juuli 31, 2007

Imelik liiklusmärk (foto)

Eile 6 tundi Viljandist läbi Soomaa Tallinnasse sõites sattusime kahele sellisele märgile. Mõtlesin ja mõtlesin, aga välja ei mõelnud. Ju on see märk saatanast.

pühapäev, juuli 29, 2007

Suitsuaed (foto)

Tee suitsu siin. Folgil tehtud pilt.

Pilt Hiiumaa alt (foto)

Anneli kahuriõues nr 3.

Uni pühitseb hinge

Head ööd!

kolmapäev, juuli 25, 2007

Geopeitus Hiiumaal

Meie tänased Geopeituse aarded:
Dagö, Militaarne Hiiumaa, Ando-Liisa.

teisipäev, juuli 24, 2007

Lätlased olla brutaalsed

Päevaleht kirjutab, et Läti ja Venemaa soojendavad suhteid. Tore. Lugedes Skeptikut (link refereeritud artiklile), võib aga arvata, et kui Venemaa taas nokkima hakkab, siis järgnevaid lauseid artiklist võidakse ära kasutada, et vaat millised fašistid:

In December 1944, Generalleutnant Heinrich Kittel, commander of 462 Volksgrenadier division, told General-major Paul von Felbert, commandant of Feldkommandantur 560: "The things I've experienced! In Latvia, near Dvinsk, there were mass executions of Jews carried out by the SS.

"There were about 15 SS men and perhaps 60 Latvians, known to be the most brutal people in the world. I was lying in bed one Sunday morning when I kept hearing two salvos followed by small-arms fire."

 

esmaspäev, juuli 23, 2007

Demokraatia mõistest

Demokraatia on üks väga sügav mõiste. Demokraatia on:
mõtteviis,
elamisviis,
oskus kuulata,
oskus näha,
tolerantsus, sallivus,
suhete kvaliteet,
mõtestatud heatahtlikkus.


Demokraatia tähendab eriarvamusi. Kui eriarvamusi ei ole, on midagi väga viltu. Demokraatia algab kodust, see peaks olema osa peremudelist, selles peavad osalema ka lapsed, ja täie tõsidusega. Kes otsustab, see vastutab.


See ei ole terve suhe, ei kodaniku – riigi ega inimese – inimese vahel kui otsused sünnivad ühes peas, kus boss/kuningas/tuus kes esindab tõemonopoli ja subjektsust välistavalt ütleb, et nii, nüüd teeme seda, siis teist, sina oled vait, sinu asi pole mõelda, asi on juba otsustatud ja nüüd tuleb korraldused täita.

pühapäev, juuli 22, 2007

Tarbimis- ja SMS-laenud

Neile SMS-laenudele ja tagatiseta tarbimislaenudele ei suuda vastu panna just see osa inimestest, kelledel on kõige suurem tõenäosus jamasid ja rumalusi teha, kes ei saa veel ahvatluste ja võimaluste kõrvutamisega päris hästi hakkama. Kes ei mõtle enne võtmist 9 korda. Või siis, läbemata mõnd rahalist toetust või abiraha oodata, on võetud mõned SMS-laenud. Tugiisikutel jääb vaid nentida, et jah, laen on võetud ja pudi-padi vastu vahetatud.

Haakuv sissekanne.

Promiskuiteedist

Umbes 100 aastat tagasi, kui noored ja lollid olime, diskuteerisime-filosofeerisime Rutaga mh tabude, häbide ja seksi teemal. :-) Ma mäletan, mu mõte hakkas liikuma nähes suvel rannas riietumiskabiinide järjekordasid ja kodus külalistega saunatades planeerides, kes-kellega-paarid või mehed ja naised-misjärjekorras sauna lähevad. Et nagu kuidagi imelik-tühised mured või nii. Pakkusin siis välja idee, et kui inimesed oleks seksuaalpartnerite valikul vabamad, poleks seksiga, alastusega jne haakuvaid häbisid, tabusid, intriige, riide, arusaamatusi. Et ehk ei tule monogaamia inimliigile kasuks. Tekitab tarbetuid pingeid või nii.

Aastad on möödunud, paljudest asjadest saan nüüd üksjagu teistmoodi aru, kuid toona oleksin tahtnud tõenäoliselt teada, mida tähendab mõiste promiskuiteet ja kes oli Johann Jakob Bachofen.

Lugemist noorele arutlevale Urmasele: The Biology of Promiscuity, Promiscuity, History of Marriage.

Ralliässad

Vaata, sa oled kõva rallimees küll jah, sul on kogu aeg kiire, sõidad kiiremini kui kokku lepitud ja teised liiklejad arvestada oskavad, ajad kogu aeg täiega mööda. Ja peale eesmärgi, olen siin ja tahan jõuda sinna, ei kipu muud pähe mahtuvat. Mhmh, inimesi on erinevaid.

Kuule, aga miks sa omale sellise õõtsuva kuudi ostad, no mis rallit saab maasturiga sõita? Ta ei kiirenda ju 100 juures enam oma suuruse tõttu. Või siis, mis mõte on ökonoomne riisiveski osta, kui nagunii kogu aeg gaas põhjas on?

Kui oled rallimees, siis osta ka ralliauto. Tõsiselt ma mõtlen. Vähem punnitamist ja käid vastassuunas töllerdamistega normaalsetele inimestele vähem pinda.

 

laupäev, juuli 21, 2007

1. fakt minust

Viimasel ajal liigub ajaveebides üleskutse panna kirja 7 fakti enesest, või kiiksu vms. Lugeda on neid tore, kirjutada aga kole raske. Aga et ematehnik mult otseselt küsib, :-) siis ühe olen 2 nädalaga välja mõelnud:

mulle meeldivad vanad asjad. Uued meeldivad vaid siis, kui nad vanadest olulisemalt paremad on, st lihtsalt uus olemine ei tee uut asja paremaks. Muidugi võtan sahtlist pigem vana kahvli, kapist vana särgi. Peale selle, et uuel ei pruugi olla õigustust, on vanadel oma lugu, nad kätkevad endas midagi, mida uutel pole. Uue aeg saabub ikka alles siis, kui vanal ressurss otsa saab.

Ma mõtlen edasi. Tähtaega ju pole. :-)

reede, juuli 20, 2007

Paralleele kristluse ja kommunismi vahel

Moldova president Vladimir Voronin tõmbas paralleeli kristluse ja kommunismi vahel, nimetades Jeesus Kristust esimeseks kommunistiks.

Kristliku kiriku ja kommunismiehitajate vahel tekivad vägisi veel mõned paralleelid. Mindi võõrale õuele laamendama, kohalikud kultuurid ja usud tasalülitati, teisitimõtlejad hukati, tõe rääkimise eest saadeti tuleriidale või Siberisse, nagu ka kahtlemise eest (põhitõdedes kahtlemine on aga arengu alus). Ebasobiv kirjandus keelati ja põletati. Inimene oli tühine, suur juht ülim. Instrumendiks oli hirm. Süüga meelevaldne ümberkäimine, vanemate patud laste kanda. Vastutusega meelevaldne ümberkäimine, keegi teine võtab vastutuse enda kanda, vastutuse saab kuhugi ära lükata, keegi ei vastuta. Inimese vabadus on ohtlik. Ajaloo ümberkirjutamine. Aitab selleks korraks.

 

Umbes samal teemal: uskumisest ja riigikorraldusest, haridus vs usk, usust. Huvitav et ma kevadel sellele EPL-s ilmunud lugejakirjale pole viidanud.

Netikommentaaridest võib huvitavaid asju leida

Jäin EPL-s ühe üsna tagasihoidliku artikli kommentaare lugema, kus jutt kaldus aga varsti erinevates riikides kasvatatavate tubakate radioaktiivsusele (Po210), st erinevate väetiste kasutamistele tubakapõldudel. Kuni suitsetamisest põhjustatud vähi tekkemehhanismideni. Põnev.

Paar viidet: Nature, huvitav jutt polooniumist, ülevaade tubaka radioaktiivsusest.

Suitsetajad, kes lugeda ei viitsi, tõmmake Kuuba tubakat, USA kraami vältige aga kindlasti.

neljapäev, juuli 19, 2007

Teatrielamused (enesele)

Mingi aeg panin siia teatriskäigud kirja. Et mul vilets mälu on ja teatrietendused – ooperid puha sassis, siis tuleb enese jaoks seda joont siin jätkata.

Anneli kirjutas Toscast, tore, kui inguda tahaks, siis valgustus ja subtiitrid olid kuidagi ülejala. Võimalik kohtumine, Pädastes – liiga lineaarne, nagu mandrile tagasisõites keegi praamis ütles, nagu ikka, lihtlauseline komöödia.

 

Nii, nüüd aga selle aasta 2 tõeliselt võimast elamust:

Mahleri 8 sümfoonia Estonias, kitsas oli, aga ära mahtus,

Ballett Anna Karenina Estonias. (Anneli samal teemal).

 

Loodame, et Neeme Järve idee tuua Lauluväljakule Mahleri Kaheksandat Sümfooniat, saab kunagi teoks.

Kivisildnik teeb ooperit

Nädal tagasi soovitas Kivisildnik Vikerraadios kõigil ooperit tegema hakata. Läbikukkumist polevat vaja karta, kuna ooper kui žanr olevat juba nagunii läbikukkunud.

Ta ise teeb otsa lahti.

Reikopi ja Kivisildniku nn debatt.

Tulemöllust ja tule tõrjumisest

Eilse tulemölluga tuli mu aastatagune pikem heietus meelde. Eiei, mitte et ma arvaks, et seal pritsimehed tööga hakkama ei saanud.

Nö plahvatavad gaasiballoonid: köögis gaasipliiti toitvad gaasiballoonidel peaks ammusest ajast ventiili ja ballooni vahel kapronseib olema, mis kuumaga ära sulab et ülemäärast survet ei saaks tekkida, pigem põlegu kui lõhkeks pauguga. Kuid mulle jäi küll mulje, et seal toimunud plahvatus meenutas just majapidamisgaasi ballooni lõhkemist, kui ta just mõne liikurvahendi kütusepaak polnud, selline väike pots. Sest hapniku, atsetooni jne 200 baarise töörõhuga balloonide lõhkemine oleks sellise maja ju Kuule saatnud.

Või mis?

Pealegi, taolised 200 baarised balloonid peaks eraldi ruumis olema, peaks…

 

Sütelkõndimisest, st füüsikast

Sütelkõndimisest: siin, siin ja siin (järg).

St selles tegevuses puudub igasugune õua-õua komponent. On erutusest veidi higine jalg, on x söe tükki mis on pealt tuhased ja milledel ühe sammu ajal jalg (paksema nahaga kui muud kehaosad) toetub, niiske jalg jahutab väga halva soojusjuhtivusega poolkustunud pealmise pinnaga söetükke, järgmise sammu ajal toetub jalg suure tõenäosusega veidi erinevate kohtadega ja mõne sammu pärast ongi jalutuskäik läbi.

kolmapäev, juuli 18, 2007

Täismass (foto)

Ei ole vist vaja 3 korda arvata, kas see Kamaz on ülekoormatud või mitte.
Posted by Picasa

Päikesekiired kuldasivad puude latvasid (foto)




...päikesekiired kuldasivad puude latvasid, nii et see silmale ütlemata ilus vaadata oli
Posted by Picasa

teisipäev, juuli 17, 2007

Odav - Elu Mõte

Jaa muidugi tuleb elus mõte leida. Kuid üks elumõte mille kaudu ma
õnne leidmisesse ei usu, on odavuse ülistamine, hindadele
keskendumine. Väga kahtlen, et kokkuhoiust ja säästmisest saadud rõõm
(hasart) on võrreldav toidu ja asjade hindade asemel toidule ja
asjadele enestele keskendumisega. Võimalikult odav on üldjuhul
võimalikult vilets. Nt kõige odavama veini mõte on ju olla odav, mitte
olla vein. Kuid vein ise on ju parem kui tema hind. Võimalikult
viletsa soovimine viitab madalale enesehinnangule?
Ma ei räägi täna neist, kel pole raha hea söögi ja nt heade kääride ostmiseks.

Pambu (foto)


esmaspäev, juuli 16, 2007

Venemaa plõksimine ja Vene pätid

Noh, Vene pätid, nüüd padavai Inglismaale sigadusi tegema, kui kohapeal vahele ei jää, võib vabalt ka tappa. Väljaandmist pole karta, suur juht Putin hoiab omasid.

Ei, oot, miks ainult Inglismaaga piirduda?

 

Suurbritannia saadab 4 Vene diplomaati riigist välja.

 

pühapäev, juuli 15, 2007

Kui ei kasuta, ei oska ka tahta

Taskus olevas arvutis, st mobiilis võiks vähemalt 3 programmikest olla: Gmail, Opera, Mobile Gmaps. Et elu lihtsam oleks. (Gmaps-s on ka Eesti kaardid olemas.)

Põder (foto)


Hulkuvad koerad purenud? Hundid poleks seda asja ju nii jätnud.

laupäev, juuli 14, 2007

Tamne hukk

ÕS-st ÕS-ssi on kandunud sõna tamne. Raadios räägiti, et kuna see sõna
kasutamist ei leia, siis tõenäoliselt seda sõna varsti enam olemas ei
ole. Vaat kui kurb. Ilus sõna oli.

reede, juuli 13, 2007

Ooperis

Kus näeb kõige rohkem kurjade nägudega inimesi? Ooperis.

Taksid (foto)

Kellest tehakse kingi?

neljapäev, juuli 12, 2007

Gmailist jälle

Ma olen oma Gmailist vaimustumisega, eriti mobiilis hästitoimiva rakenduse pärast, nii mõnegi ära tüüdanud. Siin räägib Oliver taas Gmailist.

Lisan veel niipalju, et suunan gmailile tulnud kirjad mobiilile (EMT-l lisateenusena 25 EEK kuu, e-mail -> SMS), minu elustiili puhul hea mugav, igast e-mailist tuleb koheselt esimesed 160 tähte SMS-na taskusse. Et teaks millal arvuti käima panna või telefonis vastav (mh pdf, doc, xls faile avav, lisaks kogu mu kirjavahetusele juurdepääsu võimaldav) rakendus käivitada.

 

Darling, that's our tune

Muusikapsühholoogia sedastus: muusikalised maitseeelistused ei tarvitse oleneda muusika struktuurist, nad olenevad emotsionaalselt olulisest situatsioonist mil seda muusikat kuuldud on. Umbes nii rääkis Ööülikoolis Jaan Ross.

Ma mäletan, et juba kooliajal nuputasin, et miks mõned nii jubedat muusikat kuulavad, et kuidas küll saavad nii erinevad eelistused tekkida. Hiljem arvasin, et noore muusikalist maitset mõjutab vanemate muusikaline maitse, et teismeline kuulab siis seda, mida vanemad jälestavad (no pane see jubedus ometi kinni!), et sealt tuli soodne pinnas nt hevile ja metalile, tänapäeval ehk hip-hopile jne neegrite joujou-mään muusikale.

 

Täna ei oska mu muidugi midagi arvata. Ju on Rossil õigus, ja võib-olla on emotsionaalselt oluliseks situatsiooniks mh mingisugune eneseteadvuse, subjektsuse teadvustamine, mis tingib vastuolu vanematega, seniste autoriteetidega. Muuhulgas. Teiste tugevate ja uudsete emotsioonide kõrval. Ja läbi mõne taolise assotsiatsiooni tekibki siis ehk muusikaline eelistus.

kolmapäev, juuli 11, 2007

Ilves Hispaanias ja baskide olukord

Meie president on Hispaanias, see tuletab meelde, et nt mina ei küll saaks seal nii head nägu teha. Tänase Hispaania territooriumil elavate baskide jt rahvaste inimõiguste olukorra pärast. Just baskidega (Hispaanias 580 000 in) toimepandav ületab ju igasugused piirid.

 

Mhmm, ma vaatan et Vikipeedia räägib baskide olukorrast (ja Baskimaast) omajagu leebemates toonides kui Margus Mölder Vikerraadios sarjas Riigita rahvas.

esmaspäev, juuli 09, 2007

Optimismi piir

Eelmise teema jätkuks. Optimist, kes arvab, et malevastane temale kõige kasulikuma käigu käib, ei ole kõige parem maletaja.

Elu on nagu male

Elu on nagu malemäng, kus vastase kõiki nuppe pole näha.

Poseeriv mumm (foto)



SPA ja sanatooriumi vahe

Tundsin siin kunagi huvi, et mis vahe on sanatooriumil ja SPA-l. Homses Huvitaja saates Vikerraadios vastab sellele küsimusele Eesti Spa Liidu president Irene Väli.

reede, juuli 06, 2007

1 pähekaranud mõttetera ajast ja asjadest

Aeg teeb asjad armetuks. Ta üritab seda teha ka kingitud asjadega.

Hilised munad 2 (foto)


Eelmisel nädalal jäi ühel raielangil silma 1 pesa. Andres p arvas õigesti, tegu ongi laulurästa pesaga. Ja ju on tal õigus ka selles osas, et eelmise pesaga-munadega juhtus midagi, sest sel langil käivad viimased kuu aega raietööd. Ja kuuseke kus see pesa asub, on otse oksavaalu kõrval.
Loodetavasti jätkub linnuperel südikust lähedal askeldavatest inimestest ja minu 10 sekundilisest pildistamisest mitte välja teha.

neljapäev, juuli 05, 2007

Energeetika (foto)

Posted by Picasa

Väärikus ja halvustav klatš

1 väärikuse kriteerium võiks olla järgmine: väärikus ei luba teisest inimesest halvasti rääkida.

Va siis, kui keegi tööl jobu on.

kolmapäev, juuli 04, 2007

George Michael olla pede

Käisime Helsingis Georg Mihkli kontserdil. Tore oli, mis aga eriti märkimist väärib: heli oli suurepärane! Meil Eestis pole kontsertidel heli pea kunagi mitte isegi rahuldav olnud, meie helimehed tuleks kiiremas korras kuhugi õppima saata. Mitte sellest ei taha ma aga tegelikult rääkida.Rääkida tahan sellest, et muusikud inimestena tuleks nende muusikast ikka väga lahus hoida. Sest pahatihti on nimekad artistid ju jobud, tropid, kekatsid ja muidu haletsusväärsed tolvanid. Peale selle joodikud, narkarid ja mis kõik veel, ühesõnaga, mõne sellisega kohtudes tekiks kiusatus oma põlgust mitte varjata. No umbes nii. Kuid see on ju nende eraelu, igaüks teeb mis tahab, ja kõik need eraelus tehtud tembud tuleks kindlasti tema loomingust väga väga lahus hoida. Meid peaks huvitama ju vaid muusika, mida nad loovad või esitavad. Tehku nad peale kontserti või stuudiolindistusi mida tahes, süstigu või suregu või ärgu suregu, peaasi et nad inimestel meelt lahutaksid ja oma loominguga midagi pakuksid. Loomingus kajastub eraelus toimuv? Ma kaldun arvama, et popmuusikutel üsna vähe ja mind ei huvita, millise aine mõju all mingi lugu loodud on. Ja mis veel kõige vähem minu kui muusikakuulaja asi on, on see, kellega nad magavad. Püha müristus, magagu või kaameliga. Ma üldse vaatan, et see pedeteema on tobedalt kuum teema. Et kes ikka on. Täiesti arusaamatu. Et siis nagu et, mis tähtsust sel on??? See muutub tähtsaks enne intiimsuhetesse astumist. Aga no mitte enne.

Ma tõepoolest sain alles enne kontserti saalis istudes teada, George Michael on homo.
Varem

teisipäev, juuli 03, 2007

Vaiksed salatargad

Tihtilugu peetakse vaikseid, seltskonnas mittejutukaid inimesi rumalateks. Kuid mina arvan, et tegelikult on nad pigem salatargad.

 

Kuri on äge

Kuri on meil vist tänapäeval aus, autod tehakse kurja näoga nt. Et pigem ikka kuri kui malbe. Eks vanal ajal tuli kuriolemine kasuks, kes oli kurjem see lõi vähemkurjal esimesena pea maha ja sai vähemkurja saapad omale. Nüüd kui maailmas on saapaid rohkem kui jalgu, kuriolemisega ei õnnestu kodanikel tänu seadustele piiratud ressursse omatahtsi ümber jagada, siis… miks selline kurjafetiš? Tänaval lonkides ja nätsu närides kipub ikka see keskajalik kuri nägu normaalsest ilmest üle olema.
See on nüüd siin nn kuri nägu, õigemini, efektiivset (näljasurmaga võitlevat) kiskjat ja tema „ehituslikke“ iseärasusi peame millegipärast kurjaks.

esmaspäev, juuli 02, 2007

Imelik sait

Otsimootor viitas ühe otsinguga siia. Väga huvitav, eesti sõnade ja nimede ees on just vene piigade reklaamid?

 

 

Pindpinevus piibelehe lehel (foto)

Peale vihma.
Pindpinevus. St vesi ei märga piibelehe lehte. Veemolekulide omavaheline tõmbejõud on tugevam kui piibelehe lehe ja veemolekuli vahel, piibelehe lehe molekulid ja gravitatsioon ei suuda veetilka vastu lehte laiaks tirida.
Posted by Picasa

Ene ja Herkki (foto)

Mitte ainult rekkamehed vaid ka rekkanaised panevad oma nimenumbreid esiklaasile.

(mis tobe sõna: rekka)
Posted by Picasa

pühapäev, juuli 01, 2007