esmaspäev, detsember 31, 2007

Autodel paak täis?

Head lõppu!

--
Sent from Gmail for mobile | mobile.google.com

Oluline teine aastakümme

Inimene omandab peamiselt just oma teisel aastakümnel ehk teismeliseeas vajadused näida, muljet avaldada, oma tegelikke motiive varjata, näidelda nii teiste kui lõpuks ka enese ees, st õpib palju asju, mis tegelikult elu palju keerulisemaks muudavad. Ja milledega terve ülejäänud elu pidevalt maadlema peab. Alates kunagiste uisapäisa kujundatud väärtushinnangute lammutamistest. Et tekiks uuesti tahtmine olla ise ja et saaks lahti taolistest tobedatest pingeallikatest.

Kas pole kummaline, et vaid ca 10 aastaga lähevad asjad nii sassi, et õndsa rahulolu ja eneseleidmise saavutamiseks tuleb pärast nii palju vaeva näha? (siinkohal sobib taas korrata, et õnn ja edevus ei saa kokku kuuluda)

laupäev, detsember 29, 2007

11. käsk

11. käsk: Sa ei pea mitte vaidlema lolliga sest ümbritsevad ei pruugi teie vahel vahet teha.

reede, detsember 28, 2007

Keisri hullu ekraniseerimisest ja Krossi monumendist

Jaan Krossi Keisri hullu ekraniseerimise kunagistest plaanidest.

Mulle monumendid ei meeldi ja meil on neid niigi juba palju, kuid Krossi monument võiks küll keset Tallinna olla. Ma paneks kolevabadussamba kohale.

Kaastundeavaldused Jaan Krossi lähedastele

Kaastundeavaldused Jaan Krossi lähedastele.

Just nüüd on kõige õigem hetk Krossi raamatuid lugema hakata. Sest just selliste raamatute, Krossi imepärase keele ja mõtte kaasamõtlemine rikastab lugejat, muudab peenekoelisemaks, ülendab, annab lugejale seda, mida üks hea raamat andma peab. Vastupidiselt sellele jahule, mida raamatupoed ja müügiedetabelid täis on.

Mis oleks kui paneks teleka kinni ja võtaks raamatu ette?

Siinselt lehelt otsingutulemused sõnale Krossi ja Kross.

Heiki Pärdi rääkis eile EPL-s eestlase puhtusest

Heiki Pärdi rääkis eile EPL-s eestlase puhtusest. Mulle tundub, et osa jäi rääkimata. Nimelt see, et eestlane, st maarahvas on aastasadu käinud kord nädalas saunas. Saun ehitati uuele talukohale esimesena, saunas sünniti ja surdi. Sauna ja kerise ümber oli omaette kombestik, et sauna vaimu (kuidas seda kusagil nimetati) mitte pahandada. St saun ja pesemine on siinmail pikka aega au sees olnud. Alles paarsada aastat tagasi tegid saksad, euroopa linnarahvas, kuningad jne ülikud vaid mõned korrad aastas end veega märjaks. Pahasid lõhnu varjati parfümeeriaga.

Side (foto)


Teletornis (foto)

neljapäev, detsember 27, 2007

Nseeria PCSuite ei toimi

Oioioi, terve internet on täis, kuidas Nseeria PCSuite ei lase telefonist bacupi teha ja veakoodiks antakse 0x80100013, kuid Nokia ei ole suutnud mitme kuuga asja ära parandada. Nõrk.

kolmapäev, detsember 26, 2007

Rigolettod

Jah, nagu ka Annelile, ka mulle meeldis Vanemuise Rigoletto rohkem kui Estonias lavastuv Rigoletto. Viimane oli kuidagi liialt staatiline ja… rohkem ei taha öelda, äkki rumalus paistaks liiga kaugele. :-)

Aga kui keegi valiku ees on, siis mina soovitaks küll kindlasti Tartu varianti.

Pavarotti õiguste pärijad võiks kodulehe tegemisele mõelda

Seoses eilse Pavarotti saatetunniga Klassikaraadios ja hetkel ETV-s käiva kontserdiga tekkis tahtmine Pavarotti ametlikule kodukale kiigata. Väga niru kodukas, peaks ütlema. Lingis Pavarotti nime sisaldavaid lehti on palju, kuid sellist, kus kõik ta plaadid ja plaaditutvustused kirjas oleks, ei ole. Praegusel autoriõiguste sajandil on selline info ju igal artistil 100% olemas. (olgu olgu, Venemaal, Hiinas jne metsikutes maades on autoriõigustega pudru ja kapsad).

Pandagu kirikutesse väärikamad toolid

Kirikud on kulda – karda - rikkusi täis aga vot pingid on kohutavad! Kohutavalt ebamugavad. Vanal hallil ajal, mil rahvast õnnestus läbi eneseväärikuse mahasurumise, kannatuste õilistamise ja muud seesugust kokkuvõtva muinaslooga kirikule sobivas suunas juhtida, olid ebamugavad toolid arvatavasti võimuinstrumendiks. Läbi ebamugavuse inimesele tema tühisuse rõhutamine. Mulle tundub nii.

Mida ma virisen, et kui ei meeldi, siis ei pea kirikusse ronima? Väga õige, ega ma niisama ei ronigi. Kuid tänapäeval korraldatakse kirikus ju kontserte. Kontserdi mõte on kuulajale muusikat pakkuda. Kuid mismoodi sa seda muusikat kuulad, kui 15 minutiga on tagumik kange, et pink on kitsas, siis surevad ka jalad ära, selga ka sirgu ei saa ajada, sest seljatoed on kas 90 kraadi püsti või koguni ettepoole kaldu.

Tõepoolest, kirikud, aeg on edasi läinud, pandagu kirikusse väärikamad toolid, kaua need inimesed seal poole kanni peal peavad kössitama?

laupäev, detsember 22, 2007

Tallinn - Praha lend Nokia Sport Trackeri lehel

Tallinn – Praha lend GPS-ga vaadatuna.

(Seoses sellega meenus, et Roomas nägime mitme päeva jooksul ühte, ainult ÜHTE maasturit, Patrolit. Meil ainult maasturid ongi. Täna nägin Tallinnas juba ka linnamaasturist taksot.)

neljapäev, detsember 20, 2007

Jälle fooridest

Saatsin Tallinna Linnavalitsusele ja Signaalile ammulubatud e-kirja, kus tegin ettepaneku korrigeerida fooride roheliselt punasele ülemineku aegu. Aeg rohelise vilkumahakkamisest punase süttimiseni võiks olla sõltuvuses kiirusepiirangust ja ühesugune üle linna. Veel parem, üle riigi.

Kui kaua ma pean lennujaama ees punase tule alt läbi sõitma? Praegu seal 70 alas paari sekundiga igatahes pidama ei saa. Rääkimata libeda puhul. Nii et, midagi tuleb ette võtta. St tuleb hakata kirju saatma.

Varem.

 

Üksküla loeb Vikerraadios järjejutuna Panso päevaraamatut

Panso oli ikka kuradi hea ütlemisega! See tema Päevaraamat oleks muhe
jõulukink.

--
Sent from Gmail for mobile | mobile.google.com

EMT heategevuskampaania kestab veel 4 päeva

EMT heategevuskampaania kestab veel 4 päeva.

 

(EMT-l on võimsad lingid, sellised pikad. :-) Nt selline: http://www.emt.ee/wwwmain;jsessionid=HpTZhXT3TNBb5SLTf07gQJ4Nj2Qn9rx3Q79xPhlPX8jjC5vdyQxb!1151645120!-887539859!1198101369438?pageId=1901&menuId=1356&screenId=content.private&componentId=ContentProviderComponent&actionId=load&language=EST )

kolmapäev, detsember 19, 2007

Mobiiliga teksti kirjutamisest

Et viimasel ajal on tulnud iga päev hulk e-maile telefoniga valmis kirjutada, siis tekkis huvi suurema klaviatuuri järele… Nokia enda lisaklaviatuur, natukene odavam variant, jne.

Jaapanlased võivad ju telefonidel romaane tippida, aga ma eelistaks tegelikult siiski qwerty klaviatuuri. Jah, T9 on suureks abiks, aga ikkagi.

teisipäev, detsember 18, 2007

Vikerraadio on pekkis. Selleks aastaks

Mammid ja papid helistavad päev läbi aastalõpu programmi ning
tervitavad üksteist. Lisaks tellivad memme - taadi viise. Kurat
võtaks.

--
Sent from Gmail for mobile | mobile.google.com

Kiiks vol 3.1

Mnjaa, seda et mulk mitte ühtegi asja ära ei viska (äkki läheb kunagi vaja!), seda ma tean. Enda pealt tean. Viimasel ajal on aga asi veel hullemaks läinud, võib-olla tuleneb see talve lähenemisest, nüüd aga tundub väga vajalik paar pakki suhkrut, kohvi, teed, WC paberit, mingeid konserve, saunaskäiguks õlut, kommi, suitsuvorsti jne jne trääna igaks juhuks tagavaraks varuda – äkki läheb vaja ja poodi ei viitsi minna.

Huvitav millega see lõpeb? Et hakkan ka leiba jne riknevat toidukraami ette varuma? Peaks vist arsti juurde minema.

Autolaternaid tuleks PESTA

Villu Vane soovitas viimases Liiklussaates auto laternaid aegajalt lapiga puhtaks pühkida. Mõte on kiitmist väärt, kuid soojuse tõttu kiirestikuivavalt esilaternalt pori nühkimine kriimustab laternat. Eriti uute autode poolplast laternaklaase. Valgusallika mõõtmed (hõõgniit, kaarleek) on ju vaid millimeetrites, laternaklaas on valgusallikast cm-te kaugusel, juhul kui nüüd sinna kriime vedada, siis kümnete meetrite kaugusel on valgusvihk juba rikutud, kriimustustelt lisamurdumistest.

Laternaid tuleks PESTA.

esmaspäev, detsember 17, 2007

Geoportaalis ka WAP-teenus

Maa-ametil on uus Geoportaal, tore. Eriti tore on veel see, et nad on ka WAP teenuse loonud (http://xgis.maaamet.ee/wap/). Katastriüksuse tunnuse alusel saab kohe maaüksuse kaardi telefoni ekraanile (õpetus, .pdf). Metsameestele väga mõnus.

(Viimase aasta jooksul olen muide märganud, et metsaärikad on üleelmisest sajandist eelmisesse sajandisse jõudmas - GPS-d on levima hakanud. Küll nad lähema kümnendi või paari jooksul ka mobiiliga muud õpivad tegema, kui vaid helistama)

pühapäev, detsember 16, 2007

Kokkuvõte 2007 aasta Pöffist


Laupäev, 01.12.2007

17:00 Armastuse hambad (Vene Teater)

19:30 La France (Vene Teater)

22:00 Planeet (Kumu auditoorium)

Pühapäev, 02.12.2007

14:00 Estrellita (Kinomaja)

18:00 Prügisõdalane (Rahvusraamatukogu)

Esmaspäev, 03.12.2007

17:00 Tühjad pudelid (Vene Teater)

20:00 Õudus, mis käib sinuga kaasas (Rahvusraamatukogu)

22:00 Cargo 200 (Kumu auditoorium)

Teisipäev, 04.12.2007

15:30 Filmilegend Bernhard Wicki (Kosmos II)

20:00 Must kuld (Kumu auditoorium)

22:00 Antenn (Von Krahli Teater)

Kolmapäev, 05.12.2007

16:00 Mu isa, mu jumal (Sõprus)

Neljapäev, 06.12.2007

16:00 Iszka reis (Sõprus)

22:30 Ploy (Sõprus)

Reede, 07.12.2007

15:30 Ilmsikstulek (Kosmos II)

18:00 Totaalne salgamine (Kumu auditoorium)



Laupäev, 08.12.2007

16:00 Kasutu (Kumu auditoorium)

19:00 Negatiivse mõtlemise kunst (Vene Teater)

Pühapäev, 09.12.2007

14:30 XXY (Vene Teater)

18:00 Yella (Kinomaja)



Kokku 20 filmi. Tempo oli paras. Mingit pingerida tegema ei hakka. Televiisorist võiks suuremad rahvahulgad näha kolme filmi: "Mu isa, mu jumal" (!!!), "Planeet" ja "Must kuld".

Ilvesega tehtud intervjuudest

Lugedes Ilvese intervjuusid, (viimast neist Sirbist, presidendi kodukalt varasemaid) meenub aegajalt Kaur Kenderi lause Fjuki Räägivad saates: „meie president (Rüütel siis) on sama intelligentne kui Snaige külmkapp, oskab end sisse - välja lülitada ja kiirgab jahedust".(.wma).

Tundkem siis rõõmu meie praegusest erksa mõtlemisega presidendist.

laupäev, detsember 15, 2007

Kui miski toimib, siis parem ära torgi

Senikaua ma oma telefonile igasugu vidinaid peale-maha lasin, kui asi hanguma ja muidu trikke tegema hakkas. Uut softi ka veel ei jagata (mul on 3.70, poes müüdavatel aga 3.83, Euroopas müüdutele olla veel uuem saadval).

Seega, [Green]+[def3]+[*+] aitas hädast välja. (power the phone off, press and keep down the keeys green/talk + '3' + '*', - power on the phone. release the keys when the formatting starts.)

Bryan Adamsi vari (foto)

Bryan Adamsi vari. Mõnus kontsert oli.

Järgmisel päeval Joe Cockerist ma pilti ei teinud. (Cockeri kontserist meenuvad esmalt hüppav Joe ja pealtvaatajate hulgas palju tuunitud beibesid)

Sepp Postimehest

reede, detsember 14, 2007

Oh neid naiste muresid

Pisvinn päev enne jõulupidu on sama kui sportlase luumurd päev enne olümpiat.

Kristjani söögikohtade kaart

Kristjani söögikohtade kaart. Väga tore ettevõtmine. Peaks oma saiapoodide ja teede kaardi ka ikka valmis tegema.

neljapäev, detsember 13, 2007

Taas meilitsi liikuv ülesanne, seekord hüpitame konni

Nii, bussis olnud jalad on nüüdseks kindlasti loetud. Seekord hüpitame konni. 3 prouat, 3 härrat ja 7 kivi. Ja 3 minutit. :-) Fail ise on siin.

(Tegemist on exceli tabeliga, nimeks konn.xls, 259 kB). (Google Docs-is asi taas ei tööta).

4 asja

Vähemalt korra aastas võiks lõket teha, metsas käia, koske ja tormist
merd näha. Nendest asjadest on pärast hea kinni hoida.

--
Sent from Gmail for mobile | mobile.google.com

Kesknoortest

Maanoortel on igav. Et Kesknoored korraldavad pidusid, siis ühineb lihtsameelne maanoor Kesknoortega. Seal toimub siis mõningane ajupesu ning pärast kodus või mõnel üritusel selgitab uus kesknoor sugulastele ja tuttavatele, kuidas Keskerakond maarahvast hoolib. Sugulane ja tuttav kuulab, jah, näe, meist maainimestest ei hooli ju keegi, aga Keskerakond korraldab vähemalt lastele pidusid. Nii tore.

Olen ise pidanud ühel taolisel üritusel andunud kesknoorte demagoogiat kuulama. Toredad noored muidu. Ehk našistid Venemaal on ka tegelikult toredad noored.

Kuidas uurimusest lollus saab

Veelkord Teeme Ära 2008-st

Entusiastid on toredad, vähemalt proovivad midagi ära teha. Ja kui need, kes teemat valdavad ja selleks, et entusiastid suurest entusiasmist algsest teemast väga mööda ei paugutaks, ka appi lähevad, on tulemused kiiduväärsed.

Üks selline ettevõtmine on Teeme Ära 2008. Prügiteema on ammu närvidele käinud, ma ei ole osanud aga mitte unistadagi, et kodanikualgatuse vormis selliseid rahasid ja rahvamasse liikvele saab, aga tuleb välja, et olen kehv unistaja. :-) Tore.

Et siis, kui näed sodihunnikut, jäta koht meelde, fikseeri kooridaadid (kasvõi Maaameti kodukalt) ja kevadel kõikseemees koristama!

kolmapäev, detsember 12, 2007

Väljaheitefetiš. Ehk auto sumbutitest

Vähe sellest et poisikesed oma autodele vihmaveetorusid sumbuti otsa topivad ja teise toru juurde keevitavad, ka mõned autotootjad paigaldavad väikeste mootoritega autodele 2 sumbutit. Ja veel läikiva otsaga.´Tea mis neis torudes nii ägedat on?

Vett ja sooja on liiga palju

Sooja ilmaga tuleb vähem kütta, vähem gaasi- ja naftadollareid liigub riigist välja, vähem puid tuleb kuurist tuppa tassida, teed pole libedad, mammid jäävad püsti ja autod kipuvad vähem kraavi minema. Lumerookimisele ja liivatamisele/soolamisele ei kulu raha. Aga +8 kraadi ja pidev vihm on praegusel ajal ikka liiast. Metsad ja põllud on vee all. Kruusateed on jubedas olukorras. Hööveldada ka ei saa, teedest saaks muidu mudaväli.

Eesti uputamiseks ei peagi meri üle kallaste tõusma, meretäis vett võib ka taevast alla sadada ja kõik vee alla jätta.

Huvitav kuidas metsloomad, putukad ja muud tegelased end nii vesises detsembris tunnevad?

teisipäev, detsember 11, 2007

Copy - paste Nokia telefoniga

Enne "häid pühi" SMS-de saatmist olgu korratud, et Nokia
nutitelefonidega saab kirjutavat teksti kopeerida ja kleepida. Hoia
trelle all ja samal ajal vea kursor soovitud kohta. Trellide klahvi
all hoides tekib ka kopeeri ja kleebi valik.

Ma nt teen ka enne telefoniga e-maili saatmist igaks juhuks "kopeeri".
Kui saatmisel midagi untsu läheb, ei pea uuesti tippima.

--
Sent from Gmail for mobile | mobile.google.com

Sirje läheb kamaikate lehel muulaste õigustega liiale

Sirje läheb kamaikate lehel muulaste õigustega liiale. Minu arvates väga liiale.

esmaspäev, detsember 10, 2007

Ühissõidukirajal sõitmisest ehk mõningane vastuolu Liikluseeskija §80 ja §97 vahel

Mõningane vastuolu Liikluseeskija §80 ja §97 vahel:

§80. Juht, kelle sõidukile ühissõidukirajad ei ole sõitmiseks määratud, kasutab neid radasid erandina järgmiselt:
1) liiklusmärgiga «Ühissõidukirada» tähistatud rajale, mis on pärisuunalise sõidutee serval ega ole muust sõiduteest pidevjoonega eraldatud, tuleb reastuda enne pööret või peatumist; ka pöörde lõpetamisel tohib sellele rajale sõita, kuid seejärel tuleb sealt kohe lahkuda;
2) liiklusmärgiga «Ühissõidukirajaga tee» tähistatud teel olevast ühissõidukirajast tohib kohas, kus liikluskorraldusvahend seda ei keela, ainult risti üle sõita.

§97. Enne pööret peab juht aegsasti suunduma sõidutee pärisuunavööndi vastava ääre lähedale. Nõue ei kehti sõitmisel ringliiklusega ristmikule ja pöörde korral, mida vastav liikluskorraldusvahend lubab teha ka mujalt.

St ühissõidukirajale on asja vaid parempöördeks, kuid manoovriks tuleb ümber reastuda aegsasti.

57) Ühissõiduki all mõistetakse sõiduplaani kohaselt sõitjaid vedavat bussi, trolli või trammi. Ühissõidukiks loetakse ka sõitjaid vedavat taksot.

(58) Ühissõidukiraja all mõistetakse vastavalt «Liiklusseaduse» § 4 lõikele 7 sõidutee osa, mis on ette nähtud liiklemiseks sõiduplaani kohaselt sõitvale bussile ja trollile, samuti sõitjaid vedavale taksole. Ühissõidukirada tähistatakse vastavate liiklusmärkide või teekattemärgistega.

Eilne Pöffi lõpetamine oli tore üritus. Ajutist tülgastust leevendav oli ka saailisistujate muigeid näha, kui Savisaar laval seletas

Eilne Pöffi lõpetamine oli tore üritus. Ajutist tülgastust leevendav oli ka saailisistujate muigeid näha, kui Savisaar laval seletas.

pühapäev, detsember 09, 2007

EMT suurendas 3,5G andmesidekiirusi kuni 7,2 Mbit/s -ni

EMT suurendas 3,5G andmesidekiirusi, kuni 7,2 Mbit/s –ni. Nüüd tuleb vastavat kiirust toetavaid telefone oodata.

Nokia Energy profiler

laupäev, detsember 08, 2007

Online eesti keele speller

Arvutis pole eesti keele spellerit? Firefoxil, Thunderbirdil (nende speller on siin), OpenOfficel on see tasuta kättesaadav, kuid kui teisi programme kasutada, siis siin on võimalus oma jutt üle vaadata.

Hiljem: see Openoffice link on parem.

Noored arvavad et vanad lollid, vanad teavad et noored on lollid

Paljud maailma hädad tulenevad sellest, et noored ei austa endast vanemaid.

Väike nõid kirjutas väärikuses

Väike nõid väärikusest.

Jah, mul on pikad juhtmed, vahel kirjutan asjust, mis ammu juhtunud, viitan juttudele, mis ammu aetud.

reede, detsember 07, 2007

Suurepärane statistika esitlemine

Klipp on pärit siit.

Algmaterjalile sattusin Mariti ja Toomase blogist.

neljapäev, detsember 06, 2007

Kuidas autol akut laadida?

Kõige parem on akulaadijaga, saab laadimise lõppjärgus akule kõrgemat pinget pakkuda. Kui laadijat ei ole, ja tavaliselt ju ei ole, siis sõida oma vajalikke sõite, las auto generaator teeb oma tööd. Kuid niisama mööda linna ringirallimisel pole ka mõtet. Tänapäeval on autodel piisavalt ägedad generaatorid, et ka kohapeal tühikäigul jõmisedes laeb väga uhkesti (ehk vaid esimestel minutitel suudab aku rohkem vastu võtta kui tühikäigul generaator toota suudab). Kustuta tuled ära, kui see võimalik pole, pane parktuled peale, ventilaator, klaasisoojendused jne suured tarbijad lülita välja ja las ta siis tuksub. Ma laseks kinnises parklas, kus kurikaelad ise ei taha akut edasi laadida, ikka kohe paar tundi autol käia. Või rohkemgi. Seda juhul, kui on teada, et mootoris ikka õli ja jahutusvedelik sees on.

teisipäev, detsember 04, 2007

Kokkuhoiust

Lugedes portaalides kommentaare EMT minutipõhisest arveldusest loobumisest, tekkis paar mõtet, õigemini kujutlust:

Pilt 1. Stocmanni parkla Hullude päevade ajal. Sadu tuhandeid maksvatesse maasturitesse topitakse odavat WC paberit. Maasturitesse, millede 1 rehv maksab üle 5000 krooni. Või, millede amortisatsioon on kuus rohkem kui 10 000 krooni. Säästa on mõnus.

Pilt 2. Poes ostetakse pudi-padi, hilpe, alkoholi ja muud kraami tuhandete ja tuhandete kroonide eest kuus, kuid mõnd teenust ostes ajatakse igat 50-t krooni kuus taga. Elektroonikat ostes leitakse kõige kõige odavam pood, kuhu siis sadu tuhandeid kroone maksva autoga järele kimatakse, kahtlasesse poodi, kus hiljem garantiiremondi puhul probleemid tekivad.

Lõik oleks loogiline, kui inimene ei soovi rahateenimisele pühenduda, ootab elult teisi väärtusi, ja siis leiab odavamaid variante, kuid millegipärast hakkab silma meeletu priiskamine ja siis teises kohas kretiinne kokkuhoid.

Ahjaa, huvitav, miks kõik nii närvilised ja kurjad on? Nagu oldaks nurka surutud.

EMT loobub minutipõhisest arveldamisest

Vormel "ma tapan su ära"

Kui ema ütleb oma väikelapsele „ma tapan su ära", siis põhjamaades laps arvatavasti nutab öösiti 2 nädalat ja ei saagi võib-olla šokist üle. Kui venekeelne ema oma lapsele iga päev nii ütleb, siis saab see harjumuseks. Kui last krattipidi trolli ja trollist välja lohistatakse, sõimatakse jne väärkoheldakse, siis ka see saab harjumuseks, muutub elu fooniks. Elu on selline. Oludega kohanetakse, karastutakse. Ja ubjuu tebjaa ja vastu pead saamine on normaalse elu osa. Nagu ka solvangud ja halvustamine. Aeg möödub ja see laps kasvab suureks, ja kõik saab korduma.

Et sellist inimest filmiga kuidagi mõjutada, tulebki talle hästi šokeerivat filmi näidata, sellist mis mõne teise rahvuse esindaja paneb jubedust tundma ja enese säästmiseks absurdi mõiste järele haarama, mille väljenduseks on naer. Teine võimalus on filmiloojaga, ekraaniltoimuva üleselt mõttes dialoogi pidada, filmi tegemisele mõelda.

Selline mõttekäik sündis eile Cargo 200-t vaadataes. Ei, rahvad ei ole halvemad ja paremad, aga nad on erinevad, me elame erinevates tavade-kommete-tabude kompleksides, st kultuuriruumis. Ja see KÕIK SAAB ALGUSE SELLEST, kui laps midagi ära lõhub, st et mis sellele järgneb. Ja ubjuu tebjaa, lollakas oled, paha oled, rumal oled, see oli rumal tegu. (olgu miljondat korda korratud, ei ole pahasid inimesi, on pahad teod mis sünnivad rumalusest. Rumalus, st teadmise puudumine tuleneb aga oludest)

 

Meenub kellegiräägitud seik Vene draamateatris, kus vanaproual heliseb etenduse ajal telefon, proua ütleb telefoni, et ja tebe skasal sto ne svani, ja v teatre. Telefon heliseb taas, mispeale eesistunud meeskodanik kõva häälega röögatab, võkljutsi, ubjuu tebjaa, bljädd!

esmaspäev, detsember 03, 2007

Palun abi, arvuti vajaka

Kui kellelgi on Tallinnas ülearu mõni töötav arvuti ja on nõus seda tasuta loovutama, siis andke palun endast teada, urmas.sander@gmail.com. Arvuti läheks majanduslikes raskustes olevatele inimestele (ema lapsega), kelledele me Anneliga tugiisikuteks oleme. Kuvar, klaviatuur ja hiir on olemas. Ka internet on juhtmes olemas.

 

2 filmisoovitust

Tartlased, minge neljapäeval Estrellitat ja pühapäeval Planeeti vaatama. Viimane jookseb ka Tallinnas veel reedel Von Krahlis. (sealsete kommentaaridega ei ole ma sugugi nõus: Mina küll nii kriitiline ei oleks. Lahendusi ei pakutud? Aga lahendust ju ei olegi. Jõmmidest lastevanemate lastele paras vaatamiseks? Just neile tulekski selliseid filme veel ja veel vändata. Isegi muusika tundus olevat noorele vaatajale suunatud. Oleks tore kui kasvõi 1000 inimest järgneva aasta jooksul a'la kodus ülearused tuled kustutaks.

Nagu ütles maailma edukaim suhtekorraldaja, Saksa  propagandaminister Goebels, meile on masse vaja, vähemustega pole mõtet aega raisata. Sellised filmid peavadki rääkima keeles, millest massid aru saavad, et kasutegur suurim oleks.)

laupäev, detsember 01, 2007

Sel aastal võtan PÖFFi tõsiselt


Järgneva 9 päevaga soovin ära näha 23 PÖFFi filmi ja 2 kontserti. Eks näis kuidas seda kõike vastu jaksan võtta.


EMT hinnatõus. Minul kallinevad kõned 33%

EMT hakkab uuest aastast kõnesid arveldama minutipõhiselt. St eesti keeles, kõnehinnad tõusevad. Olen nüüd paar tundi Elisa ja Tele2 kodulehti lapanud (kehvakesed mõlemad) ja oma novembri kõnede eristust analüüsinud (*). Uue arveldussüsteemi puhul oleksid selle kuu kõned 440,7 krooni asemel 585,6 krooni maksnud (km-ga 520 vs 691) Vahe 145 (km-ga 171) krooni. Ehk 33% hinnatõusu. Ja niigi ei ole EMT kõnehinnad kõige odavamad. Karm. (Keskmine kõne pikkus 1:43).

Miks ma nüüd Elisasse või Tele2-e ei koli? Sest räägin suhteliselt vähe, küll aga liigutan kuus keskmiselt 300 MB datat ja seda ka metsas pärapõrgus. St unistan võimalikult suurest 3G või EDGE levialast. Sellega on kahel konkurendil aga nigelad lood. Ja neil ei ole M-ID-d. GSM/GPRS levis vast eriti vahet pole, nagu ka e-mail -> SMS, faksiposti jne pudipadi hindades.

(*) EMT ITB-st saab kõnede eristuse .csv-na, selle saab Excelisse tõsta, sõnumid ja muu soust välja, nii et ainult kõned sisse jääks. Et kõned on erineva minutihinnaga (lühinr-d, sõbranr-d, emt nr-d, võrgust välja nr-d, videokõned) siis igale kõnele eraldi minutihind välja tuua ja siis uus hind uute minutitega. Näide (.xls)