reede, veebruar 29, 2008

Rohelised on tuliselt tuumaenergeetika vastu sõna võtmas

Rohelised on tuliselt tuumaenergeetika vastu sõna võtmas, Lahtvee, Strandberg. Viimane toob vastuargumendiks mh 30 aastat vana tehnoloogia (ärme ühikutega ja muid eksimisi siin maini). No aga kui uuemat pole? Ja mis siis? Jäämegi uuemat, termotuumareaktorit ootama? Nt sisepõlemismootor on üle 100 aasta vana, kuid needsamad kolvid-väntvõllid liigutavad kõiki laevu, autosid, traktoreid jm masinaid. Kui meil on homme vaja kaupa või inimesi vedada, ostame ju sellesama sisepõlemismootoriga veoki või bussi. Me võime rääkida, ja õigusega rääkida, et sisepõlemismootor on niru mootor, kuid TEGELIKULT ei ole homme ju alternatiivi. Kuid juba homme tuleb toit toota, poodi viia ja inimesi liigutada.

Jah põlevkivi on halb kütus ja põlevkivielektrijaam on halb elektrijaam, aga on meil siis midagi paremat? Midagi reaalset. Olen üsna kindel, et kõik tulised tuuleenergeetika pooldajad teavad, et ainult tuulikutega ei ole võimalik elektrit toota. Milliseid elektrijaamu need tuulikud siis toetada võiks? Biokütusel olevaid hajusaid elektrijaamu? Kust kohast see biokütus võetakse? Me ju teame, et kui 100% Eestis aastas raiutavat puit (=juurdekasv) elektriks muundada, siis sellest ei piisa.

Just sellepärast, et rohelised eitavad nii põlevkivi- kui tuumaenergeetikat, laites kõike olemasolevat maha midagi reaalset asemele pakkumata, ei saa ma nende poolt ei hääletada ega ka kutsumise peale nende erakonda astuda.

Mida mina siis pakun? Ma ei tea. Ehk siiski tuumajaama ehitamist ja põlevkivi uute, juba renoveeritud kateldega jätkamist. Linnade katlamajades väikestviisi sooja kõrvale natukene ka elektrit toota. Et suurenergeetikat natukene toetada.

Seega, kahtlemata targad inimesed Roheliste erakonnast. Palun tehke endile MASTAABID selgeks. Palun ärge sõimake energeetikuid, vastava ala professoreid, minge ja küsige nõu, energeetika on reaalteadus, nt nagu füüsikagi, arvamistele - uskumistele - lootmistele ei saa loota. Loota saab vaid teadusele ja eriala teadlastele.

Erik Puura Strandbergi kommenteerimas.

Elektriavariist Euroopas 4.11.06

Elektriavariist Euroopas 4.11.06. Soovitan läbi lugeda, saab õrna aimu energiasüsteemi toimimisest.

Lame meedia

Tarand kirjutas Sirbis, et lamedus kukutab riigi. Muuli prõõkas seepeale R2-s, et Sirp on üleüldse mõttetu ka nõme ajaleht. Täna Reporteritunnis kommenteeris Tarand omakorda Muulit. Nalja kui palju.
Minu tugrikud saab Tarand. Muuli jääb 10 tugrikut võlgu.
 
Nii, ja teeme nüüd nt www.postimees.ee lehe lahti, mis tahab justkui mittesaastleht olla, ja loeme pealkirju. Kus on väärikus? Kus on objektiivsus? Kus on lugupidamine mõtleva inimese vastu? Masendav.

neljapäev, veebruar 28, 2008

IRL ja kolesammas

Olen siin korduvalt üht oma delikaatset isikuannet avaldanud: valimistel on minu hääle saanud IRL. Kuid mida aeg edasi, seda lähemale tuleb päev, mil ma sotside poole kaldun. Põhjuseid on mitmeid, kuid üks asi, mis mind IRL-i juures häirib, on kirikulembus. Jah, kristluse mõiste hõlmab suurt tükki tervest mõistusest ja paljude filosoofide-mõtlejate sõnastatud tõdesid. Kuid see õpetus ei haaku ju kuigivõrd kirikuga. Kirik on humaansusest absurdi teinud, inimväärikuse hävitanud, seadnud millegi inimelust kõrgemale jne. Ja see häirib mind.
Ja siit edasi sambateema. Tolle kolesamba vastu kogutakse nüüd allkirju. Muidugi on nüüd hilja, kuid ehk on neist vastuallkirjadest kasu järgmiste žüriide moodustamisel. Ehk õnnestub rumalust edukamalt eemal hoida.

Kumba poole rusikat viibutada?

Mees helistab vallavalitsuse: "Mul on siin hulk katkisi aknaklaase, kuhu ma need viima pean? Tavaprügikasti ei mahu ära." Ametnik: "Ega neid ei olegi kuhugi viia, matke metsa maa sisse". Mees tegi nagu soovitati.

See on tõestisündinud lugu.

kolmapäev, veebruar 27, 2008

Puugid ja sääsed on väljas

15. veebruaril avastati Saaremaal ühelt kaheaastaselt põnnilt puuk. Ja mina nägin täna metsas sääske. Naljakas veebruar.

teisipäev, veebruar 26, 2008

Masuudilugu Kalev.ee-s

Ajakirjanik oli mu ajaveebile peale trehvanud ja võttis minuga ise ühendust (et üksikasju täpsustada ja fotode autorlusest rääkida). Miks ma seda siin ütlen? Noh, ma ei läinud ise ametnike peale kaebama... (jah, see on valehäbi)
Küll tuleks aga süsteemist, mis näeb ette, et Keskkonnateenistus peab reostuse likvideerimiseks hinnapakkumisi koguma, minu arvates rohkem rääkida. See ei ole ju kuigi arukas. Hea küll, seal takistab vall olluse järsakust allavoolamist, all on nimelt kraav, ja ilmad ei ole praegu kuigi soojad (kuigi päike kütab musta laigu tõenäoliselt üsna soojaks), aga mis suvel saaks?
Vähempakkumistega ei saa ikka kõiki ilmaasju ära korraldada, me saame hinnapakkumiste alusel maja ehitada, mitte aga maja kustutada.

Masuudiloo jätk

Lõik Keskonnateenistusest saadud e-kirjast:
 
Edasine protseduur reostuse koristamiseks näeb välja järgmine. Harjumaa keskkonnateenistus võtab reostuse koristamiseks hinnapakkumised. Kui hinnapakkumised saabunud valitakse välja parim pakkuja. Keskkonnateenistus valmistab ette töövõtulepingu mille allkirjastab Keskkonnaministeeriumi kantsler. Kui töövõtuleping allkirjastatud saab asuda reostust koristama.
 

Õpetus titega ümberkäimiseks

esmaspäev, veebruar 25, 2008

Naabrid, idioodid, on eterniiti auto rataste alla tarinud!

Täna hommikul prügi välja viies sattusin peale mingitele tegelastele, kes vinnasid eterniitplaate prügiauto rööbastesse - pehme aeg ja suur auto jätab teel prügikonteineri juurde jälge. Ma siis räägin, et hullud, see jääb ju siia tolmama ja kantserogeenne ja ohtlik jääde! Nemad vastu, et auto sõkub ju puha katki ja see kaob siia ära. Minu silmapunnitamise peale lisab 1 proua, et tema elab naabermajas ja kogu nende vana eterniitkatus laotati maja taha ja garaažide vahele laiali, autod sõkkusid selle katki ja kõik kadus ära. Minu kopsuvähi jutu peale öeldi, mitte kellelgi pole siiani midagi viga… taevas tule appi!

Mis nüüd saab siis? Õhu seisukorda seiravad ametkonnad peaks kuival ajal kohe järjest asulate õhku kaardistama hakkama? Seda kuradi eterniiti olen varemgi näinud sõiduteedel aukudesse topituna, ja see on kõige rumalam eterniidi kasutamise viis üleüldse! Seal tolmab ta ju pidevalt ja aastaid. Metsa veetuna kasvab sammal peale ja ta ei tolma vähemalt. Mingi asbestitolmu seiramise programm tuleks ruttu käivitada. Linnades kruusa ja pinnasteed garaažide vahel jne. Kasvõi nii, et kõik eterniitkatused võetaks arvele ja riigi rahaga tuldakse sellele katuse vahetamise käigus järele vms. Sest, inimesed on lollakad ja selle oma lollusega teevad nad kõigile häda. Muide, garaažide taga on lasteaed! Ja seal kõrval on siis mõnisada ruutmeetrit eterniiti autode poolt tolmuks sõkutud. Kuiva ilmaga ei saagi enam kodus akent lahti teha. Õnneks hakkab homme sadama jälle.

Meenub ammu nähtud saade Venemaal asbesti-eterniidi tehase töötajatest, üks tüüp elas ainult hapnikuballooni otsas, õhus pidavat ära lämbuma, sõi suppi nii, et maskist kopsutäis puhast O2-e, siis lõuatäis suppi ja mask jälle ette.

pühapäev, veebruar 24, 2008

Digiallkirja kontrollimine veebis

Kärasin siin, et digiallkirjastatud dokumente ei viitsita eriti aktsepteerida. Ja ma saan kontorites arvutite taga istuvatest prouadest natukene ka aru – mingi tont saadab kummalise faili, millega ei oska nad midagi peale hakata. Kui ID-kaardi utiliiti arvutis pole, kui proual endal pole ID-kaarti või on ta paroolid ära kaotanud, noh, keskmine eestlane, siis ei saa ta ka SK portaali sisse. Seda, et ilma kõige selleta saab samuti allkirju kontrollida, seda ta ei tea. Ja seda väga väga olulist infot ei ole väga kerge leida. Et lehtedel www.eesti.ee www.id.ee www.sk.ee lehel ei ole SUURELT ja punaselt nuppu Digiallkirja kontrollimine, siis lööb proua käega. Ja e-riigis jääb digiallkiri aktsepteerimata.

Õige leht on selline: https://digidoccheck.sk.ee/

 

Digiallkirja kontrollimine, digitaalallkirja kontroll, digiallkirja kontroll veebis, digiallkiri, digitaalallkiri, netis, internetis.

Mõttekillud vastuvõtust

Muhe, intelligentne ja aina parema eesti keelega president on meil. Mõelda vaid, vabalt võinuks ka Rüütel kõnet pidada, uhh, aitab jubemõtetest.

Olgu siin ka Ilvese kõnele viidatud. Ilus kõne oli ju.

 

(lauldi ka vene keeles… tegelikult mõistlik)

(miks Rannamäe Kilk Reinul nii palju rääkida lasi?)

(oh, kätlemisel näeb kõik riigikogulased ka ükskord korraga ära!)

(oot, kus Reiljani Villu on?)

(lombakaid sõjamehi tuleb kardetavasti aastatega üha juurde)

(miks professorid peale sõja- ja usumehi kätlema tulid?!?)

(tea kas prouad tänapäeval kamme ei kasutagi enam? Et tuul juuksed puha nii sassi on ajanud)

Masuudilaik on ikka veel koristamata

Kurat, masuudilaik on siiani seal kus ta 13. veebruaril oli. Mh, 'tea kas peaks seda ise kokku rullima minema? Ja päästeameti ja politsei ees vabandama, et neid mingi mahavalatud õliollusega tüütasime.

Kameeliadaam

Üleeile La Traviatat, ptüi, Kameeliadaami (*) vaadates tuli kogu aeg Star Trek meelde, see võlv või ajatunnel mida nad seal kasutavad. Ja 1 teine balletikauge mõte veel :-), baleriinid võiks seljal numbreid kasutada, nagu sportlased. Et saaks ikka aru, kes on kes. Ja kui keegi und näeb/unistab, saab nr 6 asemel 6’, 6’’ jne kasutada.

(*) keset lava on võlv, toru, tunnel vms. Etendus mulle aga meeldis, lihtne, parajalt lühike ja mittekeeruline.

Lennuki avariitest, kiirusel 800 km/h


Huvitav, milliseid järeldusi sellest paugust tehti? Et turvapadjast ei ole abi?

Eesti suurim häda - valima lähevad inimesed, kes ei tohiks valima minna

Eesti suurim häda – valima lähevad inimesed, kes ei tohiks valima minna. St eestlane on demokraatiaks veel liiga rumal.

Umbes selline lause kõlas 22.02 Vabariigi kodanikes. See saade peaks mingi aeg ka ETV arhiivi jõudma ja kuu aja pärast ETVPlussi.

Varem siin demokraatiast.

Veega kõnelemisest ehk rumalus tungib peale

Ja veel Skeptiku lehelt üks lugu (vastav link Klassikaraadios kõlanud huumorile), mingi päev oli samal teemal juttu ka Vikerraadios, pidasin veel plaani raadiosse e-kiri saata, et kutsutagu mõistus koju, keset päeva räägitakse soliidses raadijaamas lausrumalusi. Ja tuleb välja, et ka Klassikas on sama jura räägitud. No on lugu, miks rumalus peale tungib?

(rumalusega seoses meenus siinkohal Kivisildniku jutt lolluse levikust)

Skeptik kirjutab vaktsineerimise vastastest

Skeptik kirjutab vaktsineerimise vastastest… ma ei saanud, pidin ka kommentaari kirjutama.

Oi kurat mida kõike rumalusest tehakse ja tegemata ei jäeta. Ja seda veel oma lastele!

laupäev, veebruar 23, 2008

Kuldnokad, palju kuldnokkasid


Viitas Teller.

Analoogseid videosid on Youtubes veel ja veel. Eelmisel suvel õhtul pimedas käis analoogne linnutriangel Riia kesklinnas. Läbi pargi hotelli jalutades tuli Hitchcock meelde.

Veebiaadress, mis silma hakkas

Nägin eile kesklinnas ühel sõiduautol veebiaadressi www.karell.ee. Tavaliselt jätavad igasugused reklaamid ju ükskõikseks, aga Karell… mhmm, Jaan Krossi Kolmandad mäed, Köler, KUMUs Köleri toas tagapool seal paremat kätt üleval maal Karellist, maali paremas ülemises nurgas kardina taga talumaja, mis tol ajal keisri ihuarsti maalil ebakohane oli kuid mis Karelli päritolule viitas, Karell kui edumeelne arst Venemaal… nutikas aadress, sellised seosed näe töötavad - läksin reklaami peale vaatama, et mis asi see www.karell.ee siis on.

reede, veebruar 22, 2008

Digi- ja pastakallkirjadest

Eelmise jutu jätkuks uurisin veidi seda digiallkirja teemat. Kommentaariumis viidatud Digitark kirjutab, et firmad ei ole kohustatud digiallkirja aktsepteerima. Jah, digitaalallkirja seadus ütleb:

 

§ 4. Digitaalallkirja kasutamine

(1) Eraõiguslikes suhetes kasutatakse digitaalallkirja vastavalt poolte kokkuleppele.

 

Et kui üks pool vaid tavaallkirja aktsepteerib, siis teine pool peab sellega nõustuma. Ehk siis

§ 3. Digitaalallkirja kasutamise õiguslikud tagajärjed

(1)   Digitaalallkirjal on samad õiguslikud tagajärjed nagu omakäelisel allkirjal, kui seadusega ei ole neid tagajärgi piiratud ning on tõendatud allkirja vastavus käesoleva seaduse §  2 lõike 3 nõuetele.

ei tähenda seda, et tava- ja digiallkirjad oleksid võrdsed selles mõttes, et annan kumba tahan, et mul oleks õigus valida, millisel kujul ma enda allkirja annan. Vaid et, juhul kui keegi digiallkirja aktsepteerima juhtub, vot siis on digi- ja tavaallkiri võrdse õigusliku jõuga. Jälle targem.

 

 

Siit nähtub, et digiallkiri on kasutatav isegi kohtus (vastav seadus), tore.

neljapäev, veebruar 21, 2008

Üks suurfirma ei aktsepteeri digiallkirja

Tehnoloogiad ja selle kasulikkus ei kipu suurtesse firmadesse mitte kuidagi jõudma – üks suurfirma aktsepteerib vaid originaalallkirjaga paberarveid. St pean arve paberile trükkima, pastakaga allkirja sirgeldama, arve tiguposti panema, teise linna saatma, seal allkirjastab pastakaga arve vastu võtja, siis läheb see kahe allkirjaga arve kolmandasse Eesti linna ülekandeid tegeva raamatupidaja kätte. Natukene nagu absurdne… tea kuhu pöörduma peaks, et sisseskännitud .pdf-i või digiallkirjastatud .pdf-i aktsepteeritavust nõuda? Tegemist on ju seaduserikkumisega?

Prügi Naage Merekindluse ümbruses


View Larger Map

Haakuvad sissekanded: Kindlusest, masuudist.

Jutu mõte: TeemeÄra2008-le võimalikult suurt tähelepanu osutada.

Maja nurk Sõrves (foto)

Tänases KUMU dokumentaalis, Mark Soosaare filmis Miss Saaremaa räägiti, et venelased tegid Sõrves 4 küla maatasa, baasidele oli maad vaja. Mh räägiti, kuidas sõdurid ühe vanatädi maja lammutasid, ning kui 1 sein veel püsti oli ja pliidi all tuli ära kustus, siis vanatädi püsti tõusnud ja sagivatele soldatitele öelnud, et "nüüd aeg minna".

Nimetatud filmi peategelane oli Ljuba Herman, seda nime Googeldades sattusin lehele, kus temast räägitakse kui Rinka Ljubast. See pilt on tehtud Sõrves Rinka mü-l (kat tunnus . 72101:003:0446, näeb maaameti lehel)
Posted by Picasa

kolmapäev, veebruar 20, 2008

Langetatud puu (foto)

25.04.07

E-Kunstimuuseum

Ei viitsi muuseumisse kohale ronida? No siis saab ka E-Kunstimuuseumis käia. Jah, Heraklest on arvutist nirum vaadata, aga ära näeb. :-)

Kumus (foto)

Kumus

Uuskasutuskeskuse Uus-Sadama pood on suletud

Uuskasutuskeskuse Uus-Sadama pood on suletud. Miks see kedagi huvitama peaks? Uuskasutusse saab omi seismajäänud asju viia ja sealt saab odavalt raamatuid osta.

Kutsutakse ka abi uut poodi kõpitsema.

Pürgimustest ja enesega rahulolust

Vaadates nn tuunitud inimesi, meie siinsete ja praeguste tõekspidamiste järgi väga heas vormis, säravate valgete hammaste, väga tervislike elukommete taga näen ma aegajalt teatud pinget, stressi, surutist, võimalust, et ei olda veel piisavalt heas vormis, 1 hammas on näe ikka vildakas ja minevaaastal sai 2 küpsist ülearu söödud, st praegusel rahulolutasemel püsimiseks tuleks VEEL paar kg alla võtta, ühe trennikorra nädalasse juurde mahutama ja söödavate kalorite hulka veel vähendama. Ehk siis, tõenäosus, et sellised inimesed suurt lisamuret kaasas kannavad, et nende elupürgimuste hulka enese igapäevane murelik kaalumine kuulub, et rasvavoldi nägemine poes proovikabiinis musta masendust tekitab, see tõenäosus on väga trimmis inimese puhul minu arvates veidi suurem. Kui inimeste puhul, kes natukene vormist väljas on, kellede jaoks need voldid kusagil traagikat ei tekita, kelledel on muude huvide jaoks tõenäoliselt rohkem aega ja sellevõrra vähemate murede tõttu rõõmsam meel.

 

Jutu mõte: olgem enestega rohkem rahul ja ärgem mõelgem endile muresid juurde. Need, kes räägivad mandumisest, stagnatsioonist ja sinna kõrvale edenemisest, väljakutsetest, võiksid ise korraks elu mõttele mõelda (vastata küsimusele, mida tähendab elus edasi minek) ning edusammudele õhutamise juurde täpsustada, kuhu suunas joosta.

Sodisaared ookeanides

Sodisaared ookeanides. Nukker, aga pidevalt rääkimistnõudev teema.

esmaspäev, veebruar 18, 2008

.oleks mul suur raamatukogu ja 10 aastat aega seal raamatukogus istuda.

…oleks mul suur raamatukogu ja 10 aastat aega seal raamatukogus istuda…

 

Selle sissekande põhjuste hulka kuulub arvatavasti mitteväheoluline asjaolu, et olen täna 2 Krossi raamatut lõpetanud.

pühapäev, veebruar 17, 2008

Soovitan Trubaduuri ja Bulgakoffi vaatama minna

Olgu siin enesele üles märgitud eelmise ja selle nädala teatris-kinos-muuseumiskäigud:

Sigmund&Freud (keeruline ja omapärane)

Trubaduur (julgen soovitada!)

Pimedad aknad (tore filmike)

Bulgakoff (Draamateatri kohta suurepärane!)

Ekskursioon KUMUs Miro maastikel (ei, mina sellest Mirost aru ei saa)

Mh, Anneli kirjutas täpselt samadest asjadest. :-)

laupäev, veebruar 16, 2008

Peeter Suure Merekindlusest ja Türisalu-Naage kaevikuliinidest

Peeter Suure Merekindlusest, mille Türisalu-Naage positsiooni kaevikuliinid koos jaovarjenditega ja rooduvarjendiga on otsast otsani prügi täis veetud. Rajatis, mis on kultuurimälestiseks tunnistatud.

Kahtlen, et kaevikuid prügiga täites saaks väljendada oma suhtumist Merekindluse ehitajasse.

Pakendikonteineritest

Viimastel aastatel oleme vanapaberit, klaas- ja metalltaarat vastavatesse konteineritesse vedanud. Korteriühistu esimehena tellisin selle aasta jaanuarikuu esimestel päevadel maja taha ka bio- ja paberikonteineri, nagu omavalitsuse prügieeskiri ette näeb. Nii, uurisin, et kas ka pakendikonteineri saaks, jah saaks, aga vaid raha eest. Meil niigi 1 majaelanik hoiab kahe käega peast kinni, et KOLM konteineri prügi jaoks, kui neljas ka toodaks, saaks mõni südari… :-) eks näis, laseme harjuda

 

Kel maja kõrval pakendikonteinerit pole, peaks oma puhastatud pakendid poodide-tanklate juures olevatesse tünnidesse viima. Pakendikonteinereid saab otsida Delfi kaardilt, kus on alajaotus Jäätmekäitlus. Või Eesti Pakendiringluse kodukalt Exceli failistKuid, väike segadus on joogipakendite ja segapakenditega. Delfi kaardil on nii segapakendi kui joogitaara konteinereid. Ka tünnidel on klepsud Joogipakend... ma igatahes täna juba vandusin, et mida kuradit, Pakendirigluse koduleht väidab, et aadressil Kopli 5 on segapakendikonteiner, kuid tünnil on kirjutatud Joogipakend... selgub, et tünnidel olev kleps „Joogitaara" ei vasta tõele, st sinna võib panna igasugust puhast taarat.

 

Jutu mõte: linke välja tuua ja nihutada mõtlemist mm võrra, et igaüks prooviks õige pakendeid auto pagasnikusse koguda ja siis mingi hetk vastavasse tünni viia.

Kaja räägib kiiruse ületamisest

Kaja räägib kiiruse ületamisest. Ja mina tahaks märgipaigaldajate arutluskäigust aru saada.

reede, veebruar 15, 2008

Kõpu valla TeemeÄra2008 prügikaardistamise hetkeseis

Kaidole Kõpu valla TeemeÄra2008 prügikaardistamise hetkeseis.

neljapäev, veebruar 14, 2008

Nokia Location Tagger

Nokia lasi mõnda aega tagasi sellise asja, nagu Nokia Location Taggeri. Kui ta taustal käima lasta, lisab ta foto EXIF infosse koordinaadid. Olgu järgmise, telefoniga (N82) pildistatud foto EXIF siin ära toodud:
Make - Nokia
Model - 28N
Orientation - Top left
XResolution - 300
YResolution - 300
ResolutionUnit - Inch
YCbCrPositioning - Centered
ExifOffset - 144
ExposureTime - 1/111.1 seconds
FNumber - 2.80
ISOSpeedRatings - 125
ExifVersion - 0220
DateTimeOriginal - 2008:02:13 15:51:21
DateTimeDigitized - 2008:02:13 15:51:21
ComponentsConfiguration - YCbCr
ShutterSpeedValue - 1/111 seconds
ApertureValue - F 2.80
LightSource - Auto
Flash - Not fired, auto mode
FocalLength - 5.60 mm
FlashPixVersion - 0100
ColorSpace - sRGB
ExifImageWidth - 1944
ExifImageHeight - 2592
CustomRendered - Normal process
ExposureMode - Auto
White Balance - Auto
DigitalZoomRatio - 1.00 x
SceneCaptureType - Standard
GainControl - Low gain up

GPS information: -
GPSVersionID - 2.2.0.0
GPSLatitudeRef - N
GPSLatitude - 59 24 7.39
GPSLongitudeRef - E
GPSLongitude - 24 22 20.89
GPSAltitudeRef - Sea level
GPSAltitude - 41.50 m
GPSTimeStamp - 0 0 0

Maker Note (Vendor): -

Thumbnail: -
Compression - 6 (JPG)
XResolution - 72
YResolution - 72
ResolutionUnit - Inch
JpegIFOffset - 3294
JpegIFByteCount - 39424- 40399

Veekonservid (foto)

kolmapäev, veebruar 13, 2008

Prügi kaardistades leidsime mahavalatud masuuti

Käisime täna Andrusega Harku vallas Vääna kandis prügi kaardistamas, ikka TeemeÄra2008 raames. Ta nimelt teadis, et seal sõjaväeosa aladel on ohtrasti kõikvõimalikku prügi. Kaardistamine võttis teistsuguse pöörde siis, kui ühe masuudilaigu leidsime, nii 4x2 m või nii, paar-kolmsada liitrit ehk. Andrus kui poolkohalik helistas nr-le 112, meil paluti sinna ootama jääda, et saadavad kohe auto välja. (huvitav millal Päästeamet GPS-e kasutama hakkab?). Mõningase ootamise ja seiklemise peale leidsime tuletõrje ja politsei auto (kus istus ka piirivalvur) üles ja näitasime masuudilaigu (minu arvates vana mootori-käigukasti õli) kätte. Et kogus oli Päästeauto jaoks liiga suur ja ollus liiga viskoosne, kutsuti Keskkonnateenistus, politsei jäi seniks sinna valvama.

Pole vaja mitu korda arvata, kas kohalikel olid kaelad õieli, kui meie ees ja tuletõrje- ja politseiauto järel, külavaheteedel ukerdasime, keegi haakis koguni sappa.

Peale masuudi, nagu öeldud, leidsime ka väga suurtes kogustes prügi. Kümneid ja kümneid tonne, ma pakuks. Karm kant.

Prügi Flickri kaardil.

Vaimupuudega inimeste seksuaalsusest ja laste saamistest Puutepunkti saadetes

Puutepunkt (viimased 10 minutit) vaimupuudega noorte inimeste seksuaalsusest (Veduri lehel tekstina). Oma tungide ja ihade transformeerimiseks, millelegi muule kanaliseerimiseks on vaja mõistuse häält kuulata. Kui seda häält pole või see vaid vaevukuuldav on, on tulemuseks vähese kasvatusliku toega kasvavad lapsed.

Teemaga vägagi haakuv Puutepunkt (viimased 10 minutit). (sama asi Veduris ja tekstina, 1 mu kommentaar)

Kellassepalt pole arukas patareisid osta

Kellapatareisid ei ole arukas kellassepalt osta. Küsivad 50 krooni tükist. Nt Noorest tehnikust saab sama asja 17 EEKu eest. Ostsin eile 5 tk ja säästsin 165 krooni. :-) Säästa on tore.

teisipäev, veebruar 12, 2008

Nõrgamõistuslikku tüssanud mees: Ma ei arvanud, et see petmine välja tuleb!

Kanal2 Reporter: Nõrgamõistuslikku tüssanud mees: Ma ei arvanud, et see petmine välja tuleb! On meilgi Kikasega tegemist olnud.

Seda veel, et petja ja petetu vaimsete võimete vahel ei ole üüratut vahet.

Haakuv sissekanne.

Lõhkeainete loovutamise kampaania

Jah, tõenäoliselt need, kelledel lõhkeaineid või püssirohtu on kuidagi „kogunenud", saavad ka aru, miks ja kuidas need süttivad ja milliseid tingimusi plahvatuseks vaja.

KUID, mehed, kes te ise oma kraamiga ümber oskate käia ja midagi voodi all/kuuri räästas hoiate, mis siis saab, kui maja põlema läheb? Pritsimees võib viga saada. Samuti võivad poisikesed midagi sisse vehkida ja võsa taga lõkkesse vinnata. Ja siis on jälle kellelgi veri väljas. Kui on hirmus suur isu midagi ägedat kusagil tallel hoida ja kuidagi ei raatsi ära anda, siis… ma ei teagi. Tulekindel seif? Kuid kui tulekindlus tulekahju ajal ikkagi otsa saab, käib veel eriti kõva jõmakas. Maasse kaevatuna võib mõni kopp peale sattuda. Moosipurki ja sohu? Ja üldse, mida rahuajal lõhkematerjalidega ikka teha?

 

EPL-s uudis. Kampaania kestab 17. veebruarini. Suur osa kraamist jääb arvatavasti ikka peitu, aga parem natuke kui mitte midagi.

esmaspäev, veebruar 11, 2008

Säästulambi ostmisest, õigemini, vana äraandmisest



Köögis põles eile nn säästulamp läbi, 24 W-ne Osram. Et ta päris mitu aastat vastu pidas, läksin täna poodi uut tooma. Muidugimõista vana näpus, et jätan vana sinna ja ostan uue Duluxstari asemele.


Lasnamäe K-Rautakeskos, kust ma läbipõlenud lambi vist ka ostsin, vaadati mind kui lolli, mis vana lamp, vana visake lihtsalt minema ja ostke uus, lihtne. St läbipõlenud säästulampi mult vastu ei võetud.


Haabersti K-Rautakesko infost saadeti müügisaali, et müüjad võtavad vastu. Ühed müüjad saatsid mu tapeedinurka, et sealne müüja tegeleb sellega. Tapeedimüüja vaatas imestunult otsa, et mismoodi tahan vana lampi (rahvakeeles pirni) ära anda. Ja siis lõpuks, et kui ma tahan, võin oma pirni siis sinna jätta. Jätsin. Ja ostsin uue, 1:1-le. Kui nüüd keegi tahaks minuga kihla vedada, et kas see lamp ikka jõuab sinna, kuhu ta jõudma peaks, siis… ei, ma hoiduks ka väitmast, et praeguseks hetkeks on see lamp tavaprügi hulgas prügikastis.


Miks ma mõistuse häält ei kuula ja hõõglampi köögivalgustisse ei keera? Noh, eelmine Osram tõesti, kestis aastaid, ma ei teagi mitu. Ja köögivalgusti ei taluks 120 W-se hõõglambi temperatuuri. Pime köök pole aga mõnus köök. Ning kuna ma pole veendunud, et säästulampide saastavam tootmine ja utiliseerimine nullib hilisema kokkuhoiu, siis, üritan ka kokku hoida.



Lugemist:


Jäätmeseadus § 25 ja 26 ja


määrus Elektri- ja elektroonikaseadmete märgistamise viis ja kord ning elektri- ja elektroonikaseadmetest tekkinud jäätmete kogumise, tootjale tagastamise ning taaskasutamise või kõrvaldamise nõuded ja kord ning sihtarvud ja sihtarvude saavutamise tähtajad


§6. Elektroonikaromude tagasivõtmine


(1) Kodumajapidamises kasutamiseks mõeldud elektri- ja elektroonikaseadme turustaja on jäätmevaldajalt kohustatud tasuta tagasi võtma arvulise vastavuse alusel turule lastava seadmega sama liiki ja otstarvet täitvast seadmest tekkinud elektroonikaromu. Kui turustajast 10 km raadiuses ei ole elektroonikaromude kogumiskohta, peab turustaja füüsiliselt isikult tasuta tagasi võtma turustatava seadmega sama liiki ja sama otstarvet täitvast seadmest tekkinud elektroonikaromu, sõltumata sellest, kas see füüsiline isik on soetanud või soetab turustajalt samalaadse seadme.



Gaaslahenduslamp on elektroonikaromu, §2 lõige 10 alusel vähemalt.


Keskkonnaministeeriumi poolt koostatud Elektri- ja elektroonikaseadmete


romude käitlemine (.pdf)


Postimehes selleteemaline artikkel.



pühapäev, veebruar 10, 2008

Aegunud ravimitest

Ravimiseadus § 37 ütleb, et peale jäätmejaamade võtavad ka apteegid aegunud ravimeid vastu. Postimees ja ETK kirjutavad sama.

See, kas säilivusaja ületanud ravim on aegunud või mitte, on muidugi omaette teema. Ravimite säilivusaeg: reaalsus või pettus (eksperiment ämmaga)

 

(meenub kunagine Horisondi artikkel sellest, kuidas suur osa inimkonna poolt toodetud medikamentidest uriiniga reovette satub, suur osa neist heitveepuhastusjaamades kinni püüdmata jäävad ja kuidas nt Põhja-Ameerika siseveekogudest Prozaki jääke leida võib ja kuidas looduses mitte kuigi hästi lagunevad medikamendid ookeani kuhjuvad)

M-ID-ga digiallkirjastamisest

M-ID-ga mõne dokumendi digiallkirjastamiseks oleks arukas DigiDoc Clienti uuendada, uuel on Mobiil-ID tugi. St arvutis olevaid faile tavapäraselt sirvides saab hiire paremklikiga kohe „Allkirjasta Mobiiliga" valida.

Teine võimalus on DigiDoc portaali kaudu, kuhu soovitud fail tuleb üles laadida ja siis seal end identifitseerida/allkirjastada, see on mul aga mõned korrad tõrkunud (tekib 2 allkirja, milledest 1 pole kehtiv. Sel juhul tuleb kehtetu digiallkiri kohe seal digidoc portaalis ära kustutada ja kehtiv alles jätta – m-id mõte ongi ju tegelikult see, et suvalise arvuti tagant asju ajada, ka sellise, kus pole digidoc clienti installitud ega id-kaardi lugejat).

Kolmas võimalus, kuid millest ma polegi aru saanud/osanud soovitud dokumenti allkirjastada, on www.eesti.ee Mõni võimekam kindlasti viitsib ka seal helpi lugeda ja asjad korda ajada, kuid jah, DigiDoc Client tundub kõige lihtsam olema.

 

Mida ma kõik aeg siin allkirjastan? Olen alates 1. jaanuarist uue loodava korteriühistu esimees. Ja ei viitsi end kuhugi kohale vedada vaid tahan 21. sajandile kohaselt arvuti tagant tõusmata asju ajada. (jah, see on okkaline tee, aga peaaegu võimalik). Ning kui 1 rahvusvaheline suurfirma, kellele ma vahel ikka arveid kirjutan, ka ükskord digiallkirjastatud arveid aktsepteerib ja paberarveid ei nõua, no siis ma oleks juba päris rahul.

reede, veebruar 08, 2008

Sigmund&Freud

Enne Sigmund&Freudi vaatamist tuleks teatrivõhikul kindlasti veidi eeltööd teha. Vähemalt Vanemuise kodukal viidatud lehti lugeda, alates intervjuust Pepeljajeviga.

Muidu läheb arusaamisega raskeks. Aga arusaamine on ju üks inimese suurimaid tunge. Mittearusaamine ärritab ja teeb närviliseks. :-)

Topp-sikrit mailiaadress

Kui ma oleksin luuraja, siis ma hakkaksin oma perearsti meiliaadressi luurama.

Uurijana alustaksin uurimist, kuidas uurida välja oma perearsti mailiaadress.

Jälitajana jälitaksin, kuidas oleks võimalik oma perearstile e-kirja saata.

Kui ma sahkerdaja oleksin, siis VÕIB-olla ma sahkerdaks omale selle aadressi.

Kui ma selgeltnägija oleksin, siis VÕIB-olla ma ikka ähmaselt ka näeks seda aadressi.

 

Mis veel? Seda et, seda ei olegi vist muudmoodi võimalik teada saada, kui aeg kinni panna ja arstilt otse küsida. Kui ta ei vasta… siis mõtlen edasi. Kui vastab, siis saab minust ärimees. Ma hakkan oma perearsti mailiaadressi müüma. Küll salajasele infole ostjaid leidub.

neljapäev, veebruar 07, 2008

Aitähh kuningriiklastele

Olen ammu tahtnud tänada kuningriiklasi (rojaliste) Riigikogu palvuste vastu võitlemise eest. (mäletate, nad tegid Riigikokku lõkke ja põristasid trummi, seal Postimehe ETV24 klipis on see ka näha). Ei, ma ei ole jalgutrampiv usuvaenlane, kuid iga asi omas kohas.

Just täna tuli see seepärast meelde, et täna suri Ralf Parve juunior. Tema hilisematest töödest-tegemistest siinkohal ma ei räägi.

Telehansa netimakseteks tuleb Id ja M-Id PIN2-d välja otsida/meelde tuletada

Telehansa netimakseteks tuleb Id ja M-Id PIN2-d välja otsida/meelde tuletada.

M-ID hinnast

Eelmise aasta mais, mil omale M-ID võtsin, kirjutati EMT kodukal, et teenus on 2007 aasta lõpuni tasuta. Edaspidi maksvat 10 krooni kuus (mul oli meelde jäänud, et 25, nii et jaanuari arvelt otsisin 25-t krooni taga). Kuid plaanid on muutunud, ka 2008-l aastal M-ID eest raha ei taheta. Tore.

Ükshommik oli Roonemaa ETV-s ja rääkis M-ID-st. Ajakirjaniku küsimuse peale, kui palju see asi maksab, jäi ta kimpu. Noh, võinuks seda küsimust ette aimata ja hinnakiri enesele selgeks teha, ja et raha plaanitakse tulevikus küsida ikka ja ainult kuumaksuna, mitte igalt operatsioonilt ja sõltuvalt sellest, kus ilmaotsas ollakse. Sest enamus maailma häid asju jäävad ju raha pärast tegemata – kasutamata, st rahateema on väga paljudele väga oluline, vaat et kõige olulisem.

kolmapäev, veebruar 06, 2008

Miks ei suudeta Eestis rahuajal teid korda teha???

Tallinna tänavad on KOHUTAVAS olukorras, MASENDAVALT JUBEDAS seisukorras, ABSURDSES konditsioonis. Ja ma küsin endalt 365 korda aastas, miks see nii on??? Miks? Raha ei ole? Kuidas ei ole, Eestil läheb ju hästi! Aga rahast ikka ei piisa? Milles küsimus, siis tuleb makse tõsta. Sest, on asju, mis tuleb ju korda teha. Ma oska aru saada, MIKS ei suuda Eesti Vabariik või linn, see ei ole minu kui kodaniku asi, kes, riigi/linna infrastruktuure korras hoida? Miks? Miks? Miks? RAHUAJAL, mil teid ei pommitata ja linna ei piirata!

Ja kui mõni lõik siledaks tehakse, siis mõne kuu pärast on kaevukaaned sisse vajunud (nt Narva mnt alates Kadriorust kuni Valge tn otsani )! MIKS ei tehta praaki garantiikorras korda? Ja miks raisatakse aukude „plommimisega" minu ja Sinu raha? MIKS?

Eriarstide järjekordadega on midagi viltu

Allergoloogi juurde on järjekord täpselt kuu aega. Üleeile Hiiu 39 koridoris istudes ja erinevaid allergiatestide tulemusi oodates, st käsivarrel punaseid laike oodates, nägin ma tunni aja jooksul ÜHTE patsienti. Nii arst kui õde istusid 55 minutit lihtsalt kumbki oma kabinettides.

Midagi oleks justkui viltu? Miks ma kuu aega ootama pidin?

 

Pekingi olümpiamängude logo saamislugu



Pekingi olümpiamängude logo saamislugu.


Ei, minu arvates ei peaks meie sportlased sinna minema


Foto on pärit siit.


JoikuSpot Light

Tahad mobiilioperaatori internetti wifi kaudu sülearvutitele jagada, st suvalises kohas oma pisikest wifi leviala luua? Selleks kasuta sellist pisikest toredat programmi nagu JoikuSpot Light.

Tundub et levib paremini kui bluetooth ja ehk võimaldab ka bluetooth 1.0-st kiiremat andmesidet arvuti ja telefoni vahel. (3G võrgus pakutakse tänapäeval ju päris mitut Mbit/s)

 

Kiire test: EMT 3G levialas allalaadimise kiirus ruuter.ee andmetel. JoikuSpot: 680 Kbit/s, bluetooth: 502 Kbit/s, USB kaabliga: 1160 Kbit/s. (oodanuks 3,6 Mbit/s)

 

teisipäev, veebruar 05, 2008

Uus Fring on väljas

Uus Fring on väljas.

Viitas Symbian Freak

Politsei e-teenus

Avastasin, et politseile saab nende e-teenuse vahendusel avaldusi esitada. Mõnus.

2 eilset ERR saadet

1. Tammerk teeb Vikerraadios uut saadet Meediatund. (Mh vaagiti nt Kivisildniku viimaseid Positiivseid programme, Rannamäe Lasnamäe getoks nimetamist jne)

2. ETV-s oli eile minutaolisele välispoliitikavõhikule suurepärane Rannamäe saade Gruusiast.

 

Haakuv sissekanne.

Eelmisest nädalast 2 märksõna. Savisaare naljasaade ja Mälu Instituudi asutamine (enesele)

Eelmisest nädalast 2 märksõna:

Tere õhtust, tere õhtust, tere Tallinn, tere Eesti, siin ma nüüd siis olengi… Rahva raha eest Savisaare huumori-propagandasaade Kalev Sport kanalil.

President Ilves kutsus ellu Mälu Instituudi.

 

Neist kahest erineva märgiga asjust räägitakse arvatavasti veel lähemas ja kaugemas tulevikus.

Vaidlus autode kokkupõrke teemal

Hinnavaatluse foorumis on jutt autode kokkupõrgeteni kerinud, keegi viitab ka minu kunagisele tagasihoidlikule jutukesele. On neid, kes seda härja fekaaliks nimetavad, aga ka nõustujaid.

Erinevaid mõttekäike on huvitav jälgida, vaidlustest võib nii mõndagi kasulikku leida.

Nutiteq

Jaanus viitas tarkvarale (Nutiteq), millega saab prügipunkte otse TeemeÄra andmebaasi saata.

Hea alternatiiv Shozule.

 

Valik varem sel teemal räägitust.

pühapäev, veebruar 03, 2008

Prof Enno Reinsalu kirjutab ajaveebi

Prof Enno Reinsalu kirjutab ajaveebi. Tasub silm peal hoida.

Arvutiajastu

Hetk tagasi ajalehte lugedes viskasin pilgu lehe alla paremasse nurka, et kellaaega vaadata. Hea küll, aega sealt ei näe. Küll aga võidaks ajalehe ja raamatuga Ctrl+F kaasa panna.

Symbiani telefonidele kirjutatud programmidest

Symbiani telefonidele kirjutatud programmidest on palju pingeridasid tehtud, siin ja siin ja siin ja siin jne jne.

Olgu siin veel 1 loetelu, toimivatest ja tasuta programmikestest:

Fring, Gmail, Shozu, Calcium (kalkulaator), Nokia Maps (Map Loaderiga oleks arukas kaardid telefoni tõsta), ScrnSnapS60, Nokia Energy Profiler, Messenger, Sport Tracker, Internet Radio, Google Maps, English Explanatory Dictionary.

Siit saab veel nt sudokusid ja male jne pudipadi.

 

NB Mõnede rakendustega peaks andmemahtudel silma peal hoidma, eriti välismaal.

laupäev, veebruar 02, 2008

Sooviksin ajakirjanduselt rohkem arve ja graafikuid

Lugedes teisipäevase EPL vahel ilmunud MediaPlaneti viimatist Teemalehte Energiavõit tehes tarku valikuid (netis pole üleval) ja nagu ikka, energeetika ja reaalteaduste artikleid sirvides arve otsides (arvud on ju need, mis vastupidiselt sõnavahule tegelikkusest räägivad, hoomatava pildi loovad, ning arve ümbritsev tekst arvude saamise metodoloogiast räägivad) trüki-, fakti-, ühikuvigadele sattusin, kippus suur osa autori usaldusest ära kaduma. Ju ma veidi ülekohtune olen, kuid objektiivsusele pretendeeriva artikli muudavad objektiivseks ju ikkagi arvud, graafikud, faktid. Ning kui, peale selle, et neid väga vähe on, ka ühikud ja suurusjärgud valed on, siis kuidas ülejäänut teksti usaldada? Usaldada kirjutatut, kui kirjutajal enesel ei ole teemast pilti silme ees.

Kokkuvõte. Minutaolisi lugejaid on kindlasti palju, kes rohkem õigete ühikutega õiges suurusjärgus arve ja graafikuid artiklitest ootavad. Mida selgem ülevaade millestki tekib, seda paremini see meelde jääb, seda süsteemsemaks maailmapilt muutub.

 

Ilmekas näide arvude ja graafikate esitlemisest ja ülevaatlikkusest.

Link endale. Eco EPL-s: Kokaiin rahvale

Punane Hanrahan räägib Itaalia sõdurist

Elektritarbimist võiks võimalusel öisele ajale nihutada

Kes keskkonna heaks midagigi ära tahavad teha, lükaku oma päevased elektritarbimised, nt pesupesemised, öisele ajale. Ajale, mil Narvas katlad - turbiinid poolel koormusel ebaefektiivses režiimis loksuvad, ülekandeliinid – trafod alajaamades niisama külmadena konutavad. Ja sellevõrra langeb päevane tarbimistipp. Mil meieni energiat transportivad liinide alumiinium- ja trafode vaskjuhtmete ristlõike ruutsentimeetrid ilma kütavad.

Niimoodi hoiame kadudelt ja elektrijaamade kasutegurilt kokku.

Elioni DigiTv-ga pääseb Hoti pildialbumitele ligi

Elioni DigiTv-ga pääseb teadupärast Hoti pildialbumitele ligi. Nutikas võimalus. Vaatasin siis, mida sinna viimati üles on pandud - 800 titepilti, 190 lillepeenrapilti ja 10 muud pilti.

Et mitte jälle hädaldav olla, olgu rõhk kahel esimesel lausel.

reede, veebruar 01, 2008

http://www.politseiriik.ee

http://www.politseiriik.ee/ Mnjah, me ei tohi valvsust kaotada (see on nüüd küll natukene teine teema).

Viitas Hasso Krull Sirbis

 

Siin varem politseist