kolmapäev, mai 28, 2008

Vikipeedias on ka ehitiste/kohtade kooridnaadid ära märgitud

Avastasin, et Vikipeedias on ka ehitiste/kohtade geograafilised koordinaadid ära märgitud (paremal üleval nurgas). Ja seda kõikvõimalikes formaatides. Mõnus. Enne reisile minekut hea GPS-ga telefoni toksida. (N82-s olev GPS on kõige tundlikum GPS, mida mina käes olen hoidnud, tõesti üllatav)

Meeleolusid maalt

…riik ei ole mulle midagi andnud, ikka pean ise hakkama saama, sellepärast ei maksa ma ka riigile mingeid makse… (ehitaja)

 

…poliitikud teevad seal omale ise palkasid ja isegi kohal ei käi!!!! Mis mõttega siis mina peaks neile makse maksma, niigi rüga nagu loom, et elu sees hoida… (saemees)

 

…riik kotib igast otsast, maksuamet seljas, politsei nokib auto ja traktori kallal, mingeid euronorme surutakse peale, mis kuradi MEIE RIIGIST sa räägid?... (väikeettevõtja)

 

Kuidas teha nii, et lihtne eestlane Eesti üle uhke oleks? Nagu soomlane Soome üle.

Maavärinate riskide kaart

Maavärinate riskide kaart. Jah, inimene ronib elama sinna, kuhu pähe tuleb. Ja ehitab nii kehvakesi maju, kui vähegi kannatab. Ameeriklased keeristormides lenduminevaid pabermaju ja hiinlased, armeenlased, itaallased jne väiksemagi värina peale kokkupudenevaid maju.

Viitas Erik Puura.

Hansa-SMS, SEB-SMS-laenud tooks ehk intressid allapoole?

Kui see SMS-laenundus seadusevastane ei ole, siis võiks ju ka mõni soliidne, mitte nii röövellik finantsasutus sellele turule siseneda. Nt Hansa SMS-laen, SEB-SMS laen, suurem konkurents tooks aastaintressi ehk allapoole, nii 30% lööks praegustelt mõrtsuklaenajatelt jalad alt.



Minuraha.ee. Oliver otsustab tarbimismäng.

teisipäev, mai 27, 2008

esmaspäev, mai 26, 2008

Maa all (foto)

Eieiei, see ei ole minu traktor, see maksab ju pea 4 miljonit krooni. Maapealne pilt tootja lehel.

Reklaam reostab meid ümbritsevat ruumi

Reklaam reostab meid ümbritsevat ruumi, eks. Ignar Fjuk ütles kunagi oma Räägivad saates, et reklaam teeb teda ettevaatlikuks, tekib kahtlus, et teda tahetakse haneks tõmmata. Mispeale Osolin temalt küsis, et kas ta arsti juures on käinud. (sellest hetkest ei arva ma Osolinist… see selleks) Minus tekitavad reklaamid täpselt samuti umbusaldust.

Igasugune reklaam tekitab ju kahtlusi, jaa jaa usun ma jee, mingid reklaamifirma jorsid üritavad SELLISTE argumentidega mind midagi ostma meelitada/panna/sundida, nagunii on pool jutust bluff, unistage edasi. Toode, mille reklaam pole mind häirinud, on taolisest kahtlusest prii, mittereklaamitu on eelisolukorras. Teine aspekt, paljureklaamitud kauba hind sisaldab sellesama reklaami hinda, minu aega ja mõtteid reostava reklaami maksaksin reklaamitavat kraami ostes ise kinni, omast taskust, ei lähe läbi, pigem mingu see reklaamile kuluv raha tootearendusele või tootja kasumiks. Kolmas ja vähemoluline: lambatunne. Telekast öeldi, et mine osta! Ja ma peaksingi minema? Aga vat ei lähe! Lisaks ei meeldi mulle see positsioon, kõnetamistoon, millega reklaamfirma üldjuhul minu poole pöördub. Kõik need õnneliku pere mudelid ümber võitopsi, kuidas kõikvõimalik rämps õnne õuele toob, kõik mingit rämpsu ihalevad ja koos rämpsuga piiritult õnnelikena ja lahedatena elu lõpuni elavad jne jne kujundid. Hallo, meil ei ole siin enam keskaeg, inimesed on kirjaoskajad ja teavad miks neile reklaame pähe määritkase! Kui te võtsite nõuks mu päevast need minutid pätsata, siis pingutage ikka rohkem!

Kunagi mingis foorumis või listis keegi rääkis, kuidas ta kõik nähtud reklaamid meelde jätab ja mitte kunagi neid tooteid ei osta. Et on küll keeruline, aga võimalik. :-) Taolisi tüüpe võiks ju rohkem olla. Mina nii möllata ei viitsi, küll aga on tooteid, mida ma ei osta põhjusel, et massiivne reklaam on kunagi närvidele käinud. Nt Largo mahlad, Kirde sai (ok, see ei kõlba ka süüa) jne.

Muidugi, selle kõige peale võib öelda, et alateadlikult tõstan ikka sellesama asja korvi, mille reklaami eelmisel õhtul nägin. Eks osalt arvatavasti jah, täidan kuulekalt ja lambana reklaamitarbija rolli, kuid egas me siis kõik hajevil ja mõtetes mujal olles poes asju korvi ei aja. Kui oma pead otstarbekalt kasutada, küll siis ka teadvus alateadvusega dialoogi astub ja sotid selgeks räägib, näe, siin kõrval on samaväärne asi, järelikult, me ei osale selle esimese asja reklaamimises.


Hiljem: eiei, turundus ei võrdu reklaamiga, reklaam on vaid 1 turunduse osa. Infouputuses ilma turunduseta ei saa.

pühapäev, mai 25, 2008

Ma ei saa sellest Hansapanga nimemuutuse ümber käivast kärast aru

Ma ei saa sellest Hansapanga nimemuutuse ümber käivast kärast aru. Et osad kliendid lähevad nüüd ära ja mainekas nimi visatakse prügikasti. Misassja? Pangale, poele, bensiinijaamale kruvitakse teine silt katusele ja klient peaks sellest mingisuguse järelduse tegema? 100,0 % mõttetu teema.

See, et meie kõige mainekam ettevõte on pank, näitab minu arvates seda, et meil polegi mainekaid ettevõtteid. Milline oleks sellise küsitluse tulemus Soomes, Rootsis, Norras, Taanis jne?

Rahva teenrite saatest

Tänase Rahva teenrite saate põhjal tuleb kahetsusega tõdeda, et saate formaat kipub vist muutuma. Siiani on see väärikas, intelligentne, viisakas ja korrektse keelekasutusega saade olnud. Kus kordamööda ja pulli tegemata nädala sündmustest räägitakse.

laupäev, mai 24, 2008

Meedia labastub? Lihtne, ärme tarbi neid väljaandeid

Taagepera rääkis täna Reporteritunnis, et jah, kõik me siuname meediat, et kollane ja madalad labased teemad laiutavad, kuid siis, peale vingumist, läheme ja tarbime seda saasta. Ta kutsus meid üles end kokku võtma ja saasta mitte tarbima. Leidma eneses jõudu vastu panna ja ära põlata madal meedia.

Nii lihtne see ongi. Meie pead ja mõtted oleksid puhtamad, vähem reostunud, kirkamad, kui keelduksime ülemõtlemast SLÕhtulehe, Kroonika ja muu taolise rämpsu toodangut, ei laseks omi mõtteid läbi solgi talutada.

reede, mai 23, 2008

Taas promotakse ID-kaarti

Taas promotakse ID-kaarti. Tore. Selle raames kogutakse siin allkirju.

Viitas Oliver.

Ja siin lehel varem ID-kaardist ja mobiil-ID-st.

Igaüks peab oma õiguste eest ise seisma

Räägitakse, et eestlane olevat kange kaebaja. Tuhkagi. Ikka ja jälle kuulen lugusid, kuidas mingite metsafirmade traktorid on üle kellegi maa sõitnud, vööni rööpad maasse sõitnud, küttepuud porri sõkkunud või ära varastanud, tee suurte autodega sõiduautoga läbitamatuks sõitnud… „ma pole elu sees kellegi peale kaevanud, ei kaeba ka nüüd!". Oh jah. Ja selliste vagurate inimeste tõttu ilgaritest metsaärikatel äri õitseb.

Kui keegi võtaks kätte ja koguks oma metsa või maad müünud vanainimestelt metsa müügiga toimunu kohta lugusid, siis oleksid need lood kardetavasti väga nukrad. Hirmutamiste, ähvardamiste, petmistega saavat 500 000 kroonise maaüksuse 8000 kätte kenasti. Eks see ole ikka nii, et kus liigub raha, sinna kleebib end ühiskonna põhjakiht, eetilise kompassita tühised inimesed.

Ehk siis, igaüks peab oma õiguste eest ise seisma. Sinu õigusi ei tule keegi teine sinu eest kaitsma!

esmaspäev, mai 19, 2008

Autod on juba nii targad, et hoiavad end ise teel

Autod on juba nii targad, et hoiavad end ise teel, teele maalitud joonte vahel. Passat CC (Lane Assist), Accord (Lane Keeping Assist System), S8 jne.

Aga mis siis saab, kui mõni poisinolk nooled aerosoolvärviga võsa poole maalib?

pühapäev, mai 18, 2008

Mitu jalga on naisel? Mitu kinga on naisel?

Ei tea kas naistel on rohkem jalgu, et neil nii palju jalavarje vaja on? Väga huvitav. Mõelda vaid kui palju aega kulub tolmuimejaga kingarivi vahel slaalomite tegemisele! Meil on kodus nii, et imurijuht olen mina. Ja no 2 lisaminutit läheb küll Anneli kingade-saabaste-tossude-susside-rihmikute ma-ei-tea-mis-imeasjade tõstmiseks, liigutamiseks, sehkendamiseks. Ja mõnel daamil on saapaid ja sellelaadseid asju veel rohkem, nii kümme..kakskümmend KORDA rohkem kui tal endal jalgu on! Miks kuradi pärast? :-)

Nii, igal nädalal 2 lisaminutit lisamöllu esikus, mitte väga überimuriga, st ütleme et 1 kW-sel reaalsel võimusel töötav imur kulutab iganädalasel koristamisel aastas 1,8 kWh elektrienergiat! Ühe kWh elektri tootmiseks kulub 1,4 kg põlevkivi, kingarivialuse põranda koristamisele kulub seega 2,5 kg lisapõlevkivi! Mõelge, naised!

Veel looduskeskkonda sekkumisest

On aasta 6 542 008, inimese poolt veel koloniseerimata planeedilt Vulpes võetud proove analüüsides leiab laborant Pille, et sel planeedil on rebaste hulgas marutaud laialt levinud.

„Kalle kuule, te lendate praegu sealkandis, külvake palun Vulpesele 4,5 gigatonni marutaudivastast vaktsiini"

15 aasta pärast jõuab MSN-i aknasse toksitud jutt kosmoselaevani Laanetagune. 31 aasta pärast loeb vanaproua Pille „Tehtud. Aga jänesed surid välja".

 

Selline mõtekäik tekkis morgie kommentaari peale.

Brima vastu tahtmist aitamine

Intellektuaalidel ja muidu paljudel inimestel oli Iraagi sõda hukka mõistes üheks põhiliseks argumendiks see, et kellelgi pole õigust kellelegi demokraatiat peale suruda, et las igaüks elab nii, nagu ise tahab. Kordan, ISE tahab. Mille peale tekkis küsimus, et kas nii, nagu meiegi NL ajal? Huvitav, kui Birmasse tõepoolest jõuga ja valitseva sõjaväelise diktatuuri tahte vastaselt hädaabi viima minnakse, kas ka siis õhtumaa haritlane näpuga viibutab ja „vastu tahtmist aitajaid" siunab?

reede, mai 16, 2008

Miinid jonnipunnide asemele!

Tallinnas on paaris kohas pidevale joonele sinised postikesed paigaldatud. (hinnaga pea 1000 krooni tk, nii väitis Vane Liiklussaates) Enamus neist on katki sõidetud, mis muidugi näitab, et keegi udu on üle pideva joone põrutanud. Kuid, need meie jooned maalitakse ju vesivärvidega, eriti Kristiine keskuse ees. Seal on joonte kohalolu ikka väga ajutine olnud. Ja siis pole midagi imestada, kui keegi vanast harjumusest ja hirmust, et äkki tema taga sõitja liiga vara paremasse ritta reastub ja kiirendab, ise võimalusel kohe tekkinud ja tühjale reale tõmbab. See pole õigustus? Õige! Jonnipunnid tuleb arendada terasvaiadega! Mis auto pooleks lõikaksid! Ja kuu aja pärast võiks pidevjooned mineerida. Tankitõrje miinidega, et rikkuja orbiidile saata!

neljapäev, mai 15, 2008

Kallid daamid, suure sportimise ja kintsutuunimise asemel oleks ehk kena mõni trennikord raamatulugemisega asendada

Kallid daamid, suure sportimise ja kintsutuunimise asemel oleks ehk kena mõni trennikord raamatulugemisega asendada. Trenni sõitmise ja trennis olemise ajal hoopis nt Kross või Mann kätte võtta. Kaotamata jäävad paar kilogrammi saaks kompenseeritud paarikümne kilogrammi vaimuerksusega.

Spordiklubist ööklubisse põrutades oled ihaldusväärsem? Eee… sel juhul hea küll, spordi veel rohkem. Keskendu kehale, mitte vaimule.

kolmapäev, mai 14, 2008

Keskkonnasõbralikkuse asemel võiksime pigem keskkonnaneutraalsed olla

Keskkonnasõbralikkuse asemel võiksime pigem keskkonnaneutraalsed olla. Sest ideaal peaks olema ju looduslikesse protsessidesse võimalikult vähene sekkumine, lasta asjadel kulgeda nii, nagu nad miljoneid aastaid kulgenud on. Mitte aga millelegi poolehoidust midagi ümber korraldada, upitada, soosida.

 

Seda, et me kedagi ära ei tapa ega häiri, ei ole ju veel sõbralikkus. Meie sõbralikkus peaks väljenduma vaid selles, et me võimalikult vähe nii sõbralikud kui vaenulikud oleksime.

 

Mida ma nokin selle mõiste kallal? Sest vahel mulle näib, et suurte vesiste silmadega puukallistajad või enesele hiljaaegu keskkonnaprobleemid teadvustanud ja senitehtu pärast süümekaid tundvad või massist erineda soovivad ja inimene – looduskeskkond mõningate kitsaskohtadega end kurssi viinud inimesed mõistavad keskkonnaSÕBRALIKKUST veidi vääralt. Pesast kukkunud linnu ülestõstmine ei ole keskkonnasõbralik. Linnud on aastamiljoneid kukkunud ja kellelegi näljasele toiduks langenud. Talvel külmaga viimases lahtises veesilmas veelindude toitmine ei ole keskkonnasõbralik, öko ega roheline, kui nad surevad, siis las surevad, et neil teistel, konkurentidel, kes taipasid soojale maale lennata, kevadel suuremad võimalused oleksid. Samuti on metsatulekahjud miljoneid aastaid metsi uuendanud, kiskjad rohusööjaid murdnud, kliimamuutused liike kohanema sundinud jne jne.

teisipäev, mai 13, 2008

EMT-k Kuivastus ja Virtsus 3G

EMT-l on (vist alates eilsest?) Virtsus ja Kuivastus 3G (kaardil pole veel märgitud). Tore. Kogu selle aeglase ja ebameeldiva praaminduse kõrval on siis vähemalt kiire internet olemas.

Aitäh, linnaviletsus (foto)

Rooliots.

Lastekodu tn valgustipoes võetakse vanu lampe vastu

Õiendasin siin kunagi, et K-Rautakeskod ei võta vanu säästulampe vastu. Nii. Mul põles üks lamp (ehk siis pirn) jälle läbi, kiusliku inimesena läksin seega taas Lasnamäe K-Rautakeskost uut tooma, et näha, kuidas seekord vana lambi sinnajätmise soovile reageeritakse. Kahju et neil mulle sobivat lampi pakkuda polnud ja nende võimalik areng seekord nägemata jäi.

Küll aga soovitan lampe (ehk siis pirne) osta Lastekodu tänavast valgustite poest, valik on suur ja võtavad vana meelsasti vastu. Paigutades vana lambi kümnete teiste omasuguste hulka.

esmaspäev, mai 12, 2008

Põlenud prügikastid ja politsei e-teenus

Halb on see, et poisikesed panid maja taga plastprügikastid põlema. Hea on see, et politsei e-teenuse kaudu saab ka veebis avaldusi esitada. Halb on see, et e-avaldust menetlev politseinik tahab 2 nädala jooksul siiski ka avalduse tegijat isiklikult küsitleda ja paberile allkirja saada.

laupäev, mai 10, 2008

Idiootsus vedelseebil, ehk reklaamitegijad seebiks!

Mul tuli vannitoas seepe jne totsikuid vaadates masendus peale – püha taevas millist teksti on täiskasvanud inimestele mõeldud toodetele peale kirjutatud! Õrn, hellitav, lõhnateraapia, suurepärane, oivaline jne jne bullshit. Ja täpselt seda sama infomöga taotakse TV ja muude reklaamidega riigitäite kaupa rahvastele iga päev pähe. Ja seda 21. sajandil!

Nädal tagasi külas olles üritasin duši all käies mingit seebilaadset asja leida, kurat, kirevad totsikud on teksti täis kirjutatud, võrratu ja hoolitsev blaa-blaa, aga sõna dušigeel otsi nii et silm punnis. Ja see on ainus sõna, mida ma sealt usun/vajan/millel sisu on.

Igatahes mind solvavad need vedelseebid ja muud purgid. Oma infantiilsete sõnumitega.

reede, mai 09, 2008

Laululahingust

No see Laululahing on minu arvates lastesaade. Lauljad siputavad kätega, nõksutavad põlvi ja teevad kükke ja muid veidrusi. Ja siis bänd, miks on koorimuusikat pandud segama mingi ansambel? Komejant.

Nt Mart Sander võiks saatejuht olla, lisaks saatele natukenegi väärikust.

Jätkan puudega (foto)

Mnjah, Vene aeg ei ole vaid inimestesse jälge jätnud. (olgu korratud, et õige on Vene aeg, Rootsi kardinad, Soome kelk jne?)

Nigulistes laupäeval

neljapäev, mai 08, 2008

Kõigi tänavate šarniirid, ühinege!

Tallinna linnaviletsusele anda šarniiritootjate sõbra tiitel!

Luua šarniirifond, vanametalli viidavatest purunenud õõts- ja muidu hoobadest saadava raha eest püstitada linnaviletsuse ette mälestussammas õõtshoovale!

Kopli tänav nimetada ümber Amordi puiesteeks!

Tööstuse tänav saagu nimekeks Stabika Puksi põik!

Aru tänav Rooliotsa maanteeks!

Ristiku tänav Velje teeks!

Igaühele oma sammas

Riik ehitab sammast, linn planeerib sammast, mõtlesin, et peaks ikka endale ka ausamba tegema. Korteriühistu esimehena on mul selleks täielik õigus, maja taga prügikastide juures on ühistu maa, uue katuse jaoks oleme natuke raha ka kogunud, selle eest sellise 36 meetrise, 1:20 minu kuju ikka saab.

Elanikud kindlasti rõõmustavad ja valivad mind ka edaspidi esimeheks. Valimise peaks aga kuivale ilmale sättima, et katus sel päeval läbi ei tilguks (samas, ainult viimane korrus viriseb, tuhka neist)

Me ei peaks endid identifitseerima mitte erisuste vaid sarnasuste läbi

Me ei peaks endid identifitseerima mitte erisuste vaid sarnasuste läbi. Eriline tundmine loob ülbust, hägustab maailma tajumist.

kolmapäev, mai 07, 2008

3 kaske (foto)

Suured puud söövad väikeseid puid. (telefoniga)

Vintpüssi toru (foto)

Vintpüssi toru. Huvitav, kumbast sõjast?

Veeaur (foto)

(telefoniga)

teisipäev, mai 06, 2008

Kant: vooruslik ei ole mitte see, kellele tema head teod rõõmu teevad, vaid see, kes peab ennast nendeks sundima

Kant: vooruslik ei ole mitte see, kellele tema head teod rõõmu teevad, vaid see, kes peab ennast nendeks sundima.

Milliseid tööriistu võib prügi koristamisel vaja minna?

Järgmiseks aastaks.



Mootorsaag. Võtsin kaasa mõttega, et mõne prügikuhja juurde pääsemiseks on ehk mõni känd või mahalangenud puu ees. Tegelikult oli aga veokikummidest võsa läbi kasvanud ja natuke tuli võsa saagida.


Haarats. Mõtlesin, et millegi rõveda, ligase, raske asja tirimiseks - tõstmiseks hea konkreetne peos püsiv asi. Tegelikkuses oli abiks kraavist vee seest rehvide välja tirimisel.


Relakas. Silme ees olid pikad latid, jämedad traadid vms. Tegelikkuses tuli tegemist ühe paksust plekist jurakaga, mida peale väiksemaks lõikamist kolmekesi napilt liigutada jaksasime.

esmaspäev, mai 05, 2008

Nüüd kohe oleks vaja jäätmejaamu tutvustavat kampaaniat

Nüüd peaks koheruttu mingi teavituskampaania korraldama, kus räägitaks jäätmejaamadest ja sellest, mida kõike sinna igaüks tasuta viia saab, alates rehvidest ja mööblist kuni keemia ja elektroonikani. Puhtalt informeerivale ja moraali mittelugevale sõnumile oleks ka raske vastanduda, sõnumit vastandmärgiliseks keerata, st rahvast uutest prügiloovutamise võimalustest TEAVITAMINE töötaks ehk paremini, kui metsa viies teeme atata trahvi, nii ei tohi sõnum.

Metsi koristada tahtev jõud on suur

Et metsi koristada tahtev jõud on suur, siis juhul kui nt igal aastal esimesel maikuu nädalavahetusel saaks igas vallas prügi tasuta ära anda, formeeruksid arvatavasti nii mõnedki TeemeÄra2008 prügitiimid taas ja taas, poolelijäänud tööd jätkama, vene aja igas mõttes jäänukeid kokku korjama. Lisaks veel inimesed, kes oma küla soovisid koristada kuid seekord registreerimisega hiljaks ja seetõttu ukse taha jäid. (siinkohal ei saa ma sellest veel üle, kuidas on võimalik, et Pärsti vallas oli 124 registreerunut, kuid kohale tuli vaid 30..40 inimest! Kui sedagi.) Küll aga peaks mingi tööjaotust võimaldav veebileht olema, kus ka tänaseks kaardistatud kuid koristamata prügipunktid peal oleksid.

Jah, prügi tasuta loovutamise võimalus tekitab nihverdisi, kes selleks päevaks koguvad, kuid mis siis? Nihverdada saab kõigega ja alati. Pigem nihverdagu, kui trotsist prügikorralduse vastu ja mõistuse puudusest tingituna oma jama metsa tarib. Ühe aasta ja aktsiooniga vaevalt selle mõne protsendi prügimetsa-elanikkonna pähe õnnestub pääseda. Kuid aastatega on see kindlasti võimalik. Ja siis on Eesti sama puhas kui Soome. :-)

Laev jäi merre kinni

Lätis sõitis 9 meetrise süvisega laev 5 meetrises vees. Ja jäi merre kinni. Igati loogiline, 4 meetrisesse rööpasse jääks ka metsaveo traktor kinni. Kes on süüdi? Oma osa on kindlasti selles, et lätlastel on vilets meri. Ja laevaehitajad ehitasid liiga suure osa laevast vee alla. :-)

Juhul kui tõesti tüürimees purjus oli, läks meil hästi, et ta mõne tankeri asemel kallast tahtis rammida.

pühapäev, mai 04, 2008

Teeme Ärast, ilustamata

1) inimesi oli vähe! Pärsti vallas oli registreerunuid 124. Hommikul oli kohal vast ehk 30…40 inimest. Vedajaid autosid oli 4, kui me tahtnuks kõik KAARDISTATU ära koristada, vajanuks Pärsti vald vast paarsada inimest ja paarkümmend veotiimi. Et aga 131 m3-st prügist 124 on eramaadel ja juhul kui peamiselt riigi/valla maadele keskenduti, siis sai suurem osa ehk ära veetud, õhtul kella poole 7-ks. Kui palju sodist aga kaardistamata jäi? Pets pakub välja, et nende koristatud sodist oli vaid 10% kaardistatud. (nt meil kulus Kõpu valla kaardistamisele 2,5 päeva ja ca 250 km, ja loodetavasti said rohkem kui pooled prügihunnikud üles leitud. Kui oleks kaardistanud stiilis päev ja vald, suure kiirusega, autost välja tulemata, vaid suuremaid teid sõites, oleks 10% väga tõenäoline.)

 

2) Prügikotte ei olnud. Taavo tõi paar..kolmsada 100 liitrist kotti ja keegi veel mingi koguse. + meie omad käisid vahepeal tavalisi musti prügikotte poest toomas. (siiski!, kell 6 nägin Heimtalis esimest korda kusagilt hangitud õiget, läbipaistvat prügikotti! St nad olid siiski olemas)

 

3) lipujaamas tekkis üsna ruttu segadus, esimesed koormad isegi sorteeriti, elektroonika, klaas, keemia eraldi, kuid paari tunni pärast oli kõik ühtlasesse hunnikusse mattunud. St taaskasutusest rääkides võiks ehk rehvidega segamini metallist rääkida. 

 

4) lipujaama kokkuveetud prügi on suure tõenäosusega võimalik teisaldada vaid kopplaaduriga, et õigeid kotte polnud, on tavalised mustad kotid seal nüüd katki, st tegemist on ühe suure sorteerimata sodi hunnikuga. (õnneks eterniidi ja metallihunnik jäid enamvähem eraldi, küll aga teistest valdadest toodud veoauto koormates oli küll kõik segi)

 

Miks siis nii? Vabatahtlikkuse alusel ei saagi paremini taolisi mõtlemistvajavaid asju organiseerida. Organiseeri nii hästi kui tahad, kuid hea tahe sumbub vähem head tahet omavatesse inimestesse. Tasuta ja omast ajast tehtavatest asjadest võib saada „kaelast ära - linnuke kirjas" asjad.

 

Panen oma eilsed tegemised siia igaks juhuks kirja, äkki läheb veel kunagi vaja (mulgi moto :-), siit on hea üles leida. Nii, vedasin (kaubik + 3 meetrine haagis) Sinialliku, koodita (vallas registreerunud, reedel koristatud, ca 30 prügikotti) = (peaaegu 1 täiskoorem), K6F (1 koorem), Q23 (2 koormat), J3V (1 koorem), DXZ (mina 1 ja Taavo 1 koorem), L22 (mina 1, Taavo 1 koorem). Taavo vedas pea terve päeva valla suurimat prügilasu prügimäe lähedusest. Veoki rehve oleks ümbrusest muidugi veel ja veel leidnud, aga päev ja jaks said otsa. Ametlikult pidanuks Pärsti vallas riigi ja valla maadel 7 m3 prügi olema. Ma ei tea, mitu koormat Taavo oma 7 m3-se haagisega valla maalt kogutud sodi ära viis, igatahes oli ainuüksi temaveetud hunnikus kümneid ja kümneid kuupmeetreid sodi, st ametlik kogus 7 m3 oli väga väär arv. Miks nii? Viga peab olema kaardistamises. Et mina kaardistasin ca 70% Pärsti vallast, siis on raske öelda, kas see on minu või kellegi teise kaardistaja viga.

 

Mitu % Pärsti valla sodist õnnestus ära koristada? Kogusest 50 ja prügipunktidest 25%? Või pigem vähem?

 

Järgmisel aastal tuleks üritust korrata. Sest mina, Eesti Vabariigi kodanikuna ei tea ja ei huvitu, kus on era- või riigimaa, küll aga tean seda, et kuhu ma looduses ka ei vaataks, näen ma sodi. Nagu ka eile õhtul, enda kaardistatud Pärsti vallas, enda kaardistatud ja koristamata prügipunkte nägin.

 

Riigi jõulise toetuseta ja nende väheste inimestega, kes kohale tulid, sai aga eile maksimum tehtud, see on selge.

laupäev, mai 03, 2008

Veotiimi tähelepanek

Sipelgad ronivad prügist välja ja tahavad kaubikut käest ära võtta. :-)

Esimene asi peale ÄraTegemist

Võtta riidest lahti ja paluda kaaslasel kõik puugid kokku korjata. Esimestel tundidel on haigelt puugilt haiguse saamine väga ebatõenäoline.

Praktikud teavad rääkida, et puuke on praegu metsas paksult.

reede, mai 02, 2008

Mulle uus hansa.ee meeldib

Mulle uus hansa.ee meeldib. Miks? Võib-olla peitub vastus Jaanus Kase uurimuses.

Tagurdav ja ÄraTegev mammi

Nähes hommikul võpsikust välja tagurdavat mammit, mingit sodi järele vedades, tekkis kahtlus, et ega taolised (vana)inimesed nüüd põõsaste ja metsade rüpest nö planeerimata ja seniteadmata sodi maanteede äärde ei tari? Et ei juhtuks nii, et homme õhtuks on ikka teede ääres veotiimidele teadmata kokkuveetud sodiladusid?

 

Eks see tänane mammi oli televusserist näinud üleskutset metsi koristada. Aga et mis suunast või millise mätta alt internetinimelist looma otsida, ja veel registreerida… viimati sai arvatavasti sakslaste ajal end kuhugi üles tähendada lastud, siis tõenäoliselt arvestatav osa koristusjõust on homme mõningases teadmatuses ja üritab ise sodi kuhugi kuhjata – ära viia jne. Ehk siis, tagurdav mammi, helista valda ja räägi seal kellelegi oma leiust! Ja veotiimide pealikud võiks homme hommikul oma lipujaamas teema üles võtta, et mida teha, kui tee ääres suvalises kohas suvalist sodi näha.

Maailma kõige mõttetum asi

... on närvitseda - muretseda - pabistada asjade pärast, mida ise (enam) muuta ei saa. Ja oma närvitsemisega veel ka teisi mõjutada. Pablamise asemel oleks targem olusid analüüsida ja kui midagi saab muuta, siis tegevusplaan koostada.

Oma ainukest ja üürikest elu võiks rõõmsalt mööda saata.

Vot oli puu (foto)

pildistasin telefoniga

neljapäev, mai 01, 2008

Sest see rikub maitset

Koni, prügi, sodi, paberi, (plast/paber)taldriku ja –kahvli, õllepudeli korgi, salati, taara jne jama koht ei ole söegrillis. Isegi mitte siis, kui liha parasjagu peal ei ole. No hea küll, vaid siis, kui sel korral on söögitegemine lõppenud ja pärast puhastatakse grill ära. Miks? Sest suitsev jama rikub liha täiesti ära.

Grilliportaalis grillimisest.

Müts ei kaitse puugi eest

Puugiohu tõttu soovitatakse metsa minnes müts pähe panna. Mhmm. Puuk passib tegelikult ju ikka heinas ja rohus, maapinna lähedal. Ja haagib end meie jalgade külge. Mispeale jalutab mööda meid seni ringi, kuni õhema nahaga koha leiab.
http://et.wikipedia.org/wiki/Puuk