pühapäev, november 30, 2008

Mingi imelik pasun

Mezzos on pasun, millel on 1 input ja 2 outputi, kuidas saab nii olla?
(ka selliseid küsimusi võib öösel tekkida)

laupäev, november 29, 2008

Müsteerium - Itaalia köök

Õigemini, müsteerium on minu aastatega süvenev veendumus, et maailma kõige kehvem köök on Itaalia köök (va magustoidud). Kõik need jahused pastad, maitsetud salatid, halvad pizzad... Kuidas seda kõike maitsvaks saab pidada???
Peaks arsti juurde minema?

Armastuse valem. Päike soojem, taevas sinisem

Ooper Armastuse valem – kuidagi aeglane. Pidanuks raamatu (mis on vihikumõõtu) ka läbi lugema, saanuks rohkemast aru.

 

Linnateatri etendus Päike soojem, taevas sinisem – terav ja siiras.

Autosõidust, st füüsikast. + paar linki

10 põhilist viga kiirestisõitmisel. Lingi noppisin Oliveri juurest. (eks taolisi nõuandeid leiab Googlest veel ja veel)

 

See, esmapilgul rullnoklikuna näiv teema, on sügavam ja keerulisem, kui minu arvates paljudele paistab. Autosõit, see on füüsika. Füüsika, see on teadus, tõsiteaduslik teadus, kus ei saa igaühel oma tõde olla. Kes jõuvektorite liitmistega puusse paneb, sõidab teelt välja. Lihtne.

 

Et autosõitu käsitlevat füüsikat hoomata, on vaja piire kombata, et piduriga/gaasiga ette-taha, rooliga vasakule/paremale kaalujaotuse muutmist ja „traction circle"-t, auto vedrustuse ja 4veoskeemi käitumist ette kujutada, on vaja harjutada. Enne harjutamist aga veidi teooriat uurida, et rajal sõitmine niisama „pull kärsahaisutamine" poleks. Vot ja siis mõnele rajale autot tundma õppima, nendega on Eestis vist jah, kitsas käes, midagi o

 

Paar linki: Slow In Fast Out, Brian Beckman's The Physics of Racing, autost: diferentsiaalidest, caster angle, camber angle jne.

 

 

(imelik, selles foorumis viidatakse ühele Youtube videole, mille peale ütleb aga Youtube „This video is not available in your country." Mis see nüüd siis tähendab?)

 

Varem samal

reede, november 28, 2008

Hea et lumi enne jäätumist ära jõuab sulada

Vot kui oleks külmaks läinud, elaksime kevadeni jäämägede keskel.
Paljud tänavad oleksid kevadeni kitsamad (osad sõidurajad ju tänaseni
lahti lükkamata, ja osad tänavad üleüldse sahkade poolt unustatud) ja
kõnniteed jäämägerikud olnud.

(siia sobib lisada 2 kentsakat juhtumist pühapäevast: SUUR Ammerika
kastiga uus ja läikiv maastur, Dodge Ram vist, oli Raadiomaja ees
lumes kinni, kohas, kus väike neliveoline sõiduauto läbi sõitis.
Sadamas jäi lumesahk seisma, lasi saha kopsti maha ja jäi kinni. (mina
lasknuks saha sõidu pealt alla))

kolmapäev, november 26, 2008

Viimastel kuudel on Elioni kodulahendusega pidevad jamad

Viimastel kuudel on Elioni kodulahendusega pidevad jamad – nett katkeb mitu korda päevas. MITU KORDA PÄEVAS. Et peale ruuteri resette ja tehaseseadete taastamisi on juhendist vaja paari asja vaadata ja kodulehelt on kasulikku infot leebelt väljendades keeruline leida, olgu mul siin see vajalik link. (miks on kodulehtede otsimootorid nii saamatud?)

(mulle meeldib 3G, aitab hädast välja, viimasel ajal pea iga päev)

 

Googlele: Ruuter Thomson SpeedTouch 780 WL seadistamisjuhend Elioni ADSL-teenuste kasutamiseks.

esmaspäev, november 24, 2008

3 asja, millest ma täna aru ei saa

1)     Piraaditeema. Miks ei lõpetada ära Somaalia piraatide tegevust?

2)     Kõnniteed. Miks on praeguseni Tallinna kõnniteed lumest lahti ajamata?

3)     Skaipluss. Miks loetletakse jätkuvalt skaiplussis politseipatrullidele asukohti, et joodikud, autovargad ja muud kaabakad teaks kõrvale hoida?

 

pühapäev, november 23, 2008

Oliver Nokia töökindluse testidest

It's Quattro time

Lugupeetud autojuht, jah, praegu on õues väga ilus talveilm ja toas on patt istuda, AGA, kui Sul on suverehvid all, siis käi parem jala. Kui Su auto on ühe- või kaherattaveoline, võta palun labidas kaasa.

Quattrost ja Torsenist.

 

neljapäev, november 20, 2008

Lõputu kohvijoomine

Eestis tundukse olema paremaid teatreid kui Draamateater, kuid, kui vaataja tahab laval kohtlast näha (kes nt 3 ringi ümber tooli käib, midagi mõttetut ütleb vms) ja selle kohtlase üle naerda (eiei, kus on kirjas, et ma siinkohal võrdusmärgi kohtlase tegelaskuju ja vaataja vahele vedasin), siis eks peab olema ka teater, mis vaataja soove rahuldab. Sõltub lavastaja võimekusest, kui erinevaid inimesi lavastus köita suudab, kuidas ja kuhu kellelegi nauditavat poetab, kompromissitamisega hakkama saab.

 

Nii, pealkirjast. Siit-sealt on lugeda, et kole igav ja nõme jne etendus. Mis jutt see on? Mulle see tükk meeldis! Üldse mitte lame ajastute läbilõige, vaadatuna ühest kohast-kohvikust. Kõik muutub, samas, on midagi-kedagi, mis-kes on muutustest kõrgemal, teised kohanevad, kolmandad ei kohane, neljandad elavad omas (viinauimas?) maailmas, viiendate maailm ristub muu maailmaga ja tekivad konfliktid, kuuendad räägivad tasase häälega, seitsmendad karjuvad, kaheksandad valivad tugevama poole ja tahavad sellele meeldida, üheksandad lubavad endale pealiskaudsust ja tahaksid presidenti ilusa väljanägemise põhjal valida… noh jah, võimalik kohatine liigne detailidesse takerdumine oli arvatavasti neile „vales kohas naerjatele", a no las olla, mis ma siin õigeteskohtadesnaerjana ikka targutan :-D. Ka päriselus takerdutakse ju aegajalt ebaolulistesse detailidesse. Pedajase ajas tagurpidi minek tekitas tagurpidi seoseid, ja ma küll ei ütleks, et vaatajat mingi aeg teadmatuses hoidmine, tegelaskujude motiivide hilisem esitamine st tegelase minevikku minnes sealt varemtekkinud küsimustele vastuste otsimine ja sel moel „ahaa"elamuste pakkumine nüüd mingi odav trikk oleks.

 

Mnjah, eks too pühapäevane etendus kõlas hästi kokku laupäevase Jaak Valge loenguga 1933-34. aasta sündmustest.

 

teisipäev, november 18, 2008

Marina Abramovic



Umberto Eco Inetuse ajalugu sirvides jäi Marina Abramovici nimi silma. Huvitav, tuleb uurida, KUMUs nähtuga seostada.
Veel Youtubes.

Klassikaraadio ON väga hea raadio!

Eilse jätkuks, Klassikast tuleb BBC Proms 2008. Wikipedias.

 

Ka eestlased on BBC Promsil käinud.

 

Taolised kontserdid õigustavad hea raadio ja helisüsteemi olemasolu.

 

Vana asja ilu ja võlu

Viimases Sirbis kirjutab Õnnepalu Eco ilu käsitlustest. Mainin seda siin kahel põhjusel, esmalt, minu vähene osadus selle artikliga seisneb selles, et mõlemad, mind nende mittelugemises süüdistavat raamatut on teiselpool seina raamaturiiulil (Eco raamatuist ei ole ju võimlik poes mööda kõndida). Ja teiseks, Õnnepalu avab vanade asjade ilu, just nii nagu mina seda teeks, kui sama sõnaosav oleksin. Ehk siis, ka mina tunnen vanade asjadega mingisugust nähtamatut sidet, sidet mis mh ületab ilu piire, mis hõlmab neid lugusid, mis vana asja ilustavad – vana asi sisaldab vana asja kasutanu kogetut-mõeldut.

 

Mnjaa. Et mu mõttekontroller töötab 100 korda kõrgemal taktsagedusel kui trükkimise kontroller (et mitte öelda, tippimiskontroller on 100 x aeglasem), siis heidan nüüd tippimiskoorma ja liigun mõtetes siinkohal teistel kiirustel edasi. :-)

 

Käes on meesöömise aeg!

Käes on meesöömise aeg! Kust saab head mett? Ma tean küll… aga ei raatsi eriti öelda…

Väga väga hea mesi on Eesti Mesinike Liidu esimehel, TTÜ õppejõul Aleksander Kilgil.

 

esmaspäev, november 17, 2008

ETV on väga hea kanal

Olen siin mõned korrad Elioni digiTV-s pakutavat Mezzot kiitnud. Aga nüüd! ETV-s jookseb suvel MEZZOs olnud (minuteada 8-st saates koosnev sari) Barenboim ja Beethoven: meistriklassid.

Ei, ETV ON hea kanal. Järjest Välisilm, Tiikmaa Gruusiafilm, nüüd Barenboim, siis Von Krahli elu pärast kapitalismi, millal ma sudokusid siis lahendan?

 

Rehivahetus Tööstuse tänaval

Täna oli see päev, mil autost sai grill välja tõstetud, et talverehvidele ruumi teha. Ehk siis, aeg rehve vahetada. Kus vahetada? Väga hea küsimus, üldjuhul on rehvivahetaja ju väga hooletu ja väga rumal:

ei puhasta velgesid hoolikalt (tasakaalustamine muutub mõttetuks),

ei oska ka puhtaid velgi korralikult tasakaalustada,

ei viitsi oodata mil rehv ventiiliaugu kaudu tühjeneb ja surub pea täis rehvi tööpingis velje küljest lahti – oht rehvi külgi vigastada, sisemisi rebendeid põhjustada,

ei lükka nn vargapoltide vahejunni korralikult poldi pea põhja – nii poldid kui vahejunnid saavad rikutud,

kaotab velje tsentriava ja poldipeade plastkatted ära, küsima minnes sõimab,

kratsib velgesid kõikvõimalikke tööriistadega,

pillub velgesid vastu maad,

ei tupsuta määrdeainet tsentriavale (et poole aasta pärast, kui rattapoldid on välja keeratud kuid ratas ikka auto all kinni on, saaks jalaga vms asjaga rattaid lahti taguda).

 

Ei, ei ole nii, et kallimas kohas oldaks vähemhooletud ja vähemrumalad. Pigem isegi vastupidi, nn erategija omab arvatavasti kõrgemat intellekti kui töölepalgatud väikesepalgaline poisike, Esimene taipab ka tulevikule mõelda – poole aasta pärast tahan ju jälle rehve vahetada.

 

Kokkuvõte: minu viimase 50 rehvivahetuse (ca 10 aasta) kõige positiivsem kogemus oli täna õhtul Tallinnas Tööstuse 54. Linna poolt Kopli poole minnes 200 m enne Erikat, vahetult peale raudteed paremale hoovi. Koht on ehmatavalt jube, aga heas mõttes suurveneliku joonega venekeelne vanahärra on väga hoolas, vaatab ja mõtleb, mida teeb. Ja küsib ainult 400 krooni (valuveljed)! Ei ole vaja 2 korda mõelda, kus ma lähipäevil bussile kummid alla panen.

 

(ma väga loodan, et keegi mu soovituses pettuma ei pea - et seal vaid see 1 vana töötab ja et ta alati nii põhjalik on)

 

laupäev, november 15, 2008

Noorele füüsikahuvilisele








Mis viga nii punaselt ja puust illustreeritult füüsikat õppida.

3D-painting-rooms



3D-painting-rooms. 1. 2. Ja üks vildakas tuba. Huvitavaid asju tehakse.


1 arhitektuuriblogi

1 arhitektuuriblogi: http://dekonstruktivist.blogspot.com/

Mööblimaja kirjeldus

Mööblimaja kirjeldus.

Raadiomaja liftis (foto)

Tore et sõita võib

Ajaloolaupäevakud Ajaloomuuseumis

Ajaloomuuseumis toimuvad kuni aprillini ajaloolaupäevakud. Täna rääkis Jaak Valge demokraatia kadumisest 34-l aastal. Tasub kuulamas käia.

(Väike tagasihoidlik ääremärkus: lugupeetavad vanaprouad ja vanahärrad – kui ikka uni peale tuleb, ole üllas ja astu julgesti saalist välja. Kui ei jaksa pussu kinni hoida, ole üllas ja astu julgesti saalist välja. Ja veel, seep ei maksa kuigi palju. Kui seep aroomide vastu ei aita, ole üllas ja hangi
apteegist mähkmed vms abivahendid.)

neljapäev, november 13, 2008

Lugupeetud aeglane liikleja, palun sunni oma liikur veidi erksamalt liikuma

Lugupeetud aeglane liikleja, palun sunni oma liikur veidi erksamalt liikuma
ja võimalda Sinu taga sõitjal kohale jõuda.

Ja juhul kui Sa, hea lugeja, mõnd jokutajat, munejat, töllerdajat,
uimerdajat, unistajat, koperdajat, pikaldast käigukangiotsijat,
flegmaatilist pedaalide kasutajat näed, siis ütle palun edasi – arvestagem
enese taga olijatega ja ärgem keelakem kaaskodanikele tööle/kooli/koju
jõudmast.

Tore, uus Firefox 3.0.4 on eestikeelne

Tore, uus Firefox 3.0.4 on soovi korral eestikeelne.

Palun meeste nimel daamide ees vabandust

Jah, kallid daamid, olen sunnitud teie ees vabandama, eriti veel väga
ilusate naiste ees, teie kuuldes räägitud nilbete meestenaljade pärast. Jah,
mul on teinekord piinlik, kuidas teie mõtteid meeste mõttekäänakutele teie
heakskiiduta lohistatakse. Kuidas mehepojad omi meelega halvastivarjatud
unelmaid läbi ühekülgse huumori läbi elavad, nõudes seejuures teie
osalemist, õigemini, paigutades teid nois unelmais osalemise kaudu unelmate
keskpunkti, suunates teid õigele mõttepositsioonile kahe- või suisa
ühemõtteliste vihjete ja naljade kaudu. Ja seejärel lootes, et aeg peatuks
ja te oma rollist teadlikuna teie mõttelavastajaga võimalikult kaua samu
mõtteid mõtleksite.

Härrased, talitsegem omi fantaasiaid! Ja kui ei suuda, siis vähemalt
vaikigem osadest unelmatest! Otsekohene sirgjoonelisus ja väärikus ei haaku
alati ja kõikjal. Soov tõestada vaid oma viljastamisvõimekust, rääkides ja
keskendudes vaid vastavale valdkonnale, tõestades sel viisil vajakajäämisi
ja pidevat „nälga", elik suuri vajadusi, ei pruugi vastassugupoolele
usutavasti alati kõige kirkam teie kohta käiv infokild olema.
Tsiviliseeritud mehe teeb huvitavaks oletatavasti pigem huvidepaleti laius
kui üheteemalisus.

Ah et naistel ei maksaks nii tundlik kaunishing olla? Aga, MIKS me peaks
niisama lõbu pärast kellelegi ebamugavustunnet põhjustama?

Ja täpselt
<http://urmase.blogspot.com/2007/09/piirist-labasuse-ja-mittelabasuse-vahel.
html
> samast teemast, aga vastupidi.

kolmapäev, november 12, 2008

Miks kostub Vikerraadiost kellegi entusiastlikku, oletatavasti pallimänguteemalist röökimist?

Ja ikkagi, miks kostub aegajalt Vikerraadiost kellegi entusiastlikku, oletatavasti pallimänguteemalist röökimist? Millistel kaalutlustel raadios täiskasvanute palli ja muid mänge, ja eriti veel läbi lärmi, kiirustades, (viivitamatut) edastamist mittevajavat segast infot eetrisse paisatakse?

Taoline kergmeelelahutus sobiks suurepäraselt komminimelisse telekanalisse.

Sudoku

Mul on nüüd uus vaimustus, raamat lendas nurka, Internet lendas nurka, kooli konspektid takkajärgi - kõige asemel on sudoku.
Huvitav, mis minuga toimub?
(telefonidele on Pudokunimeline sudoku olemas)

teisipäev, november 11, 2008

Suurtest vesistest, märkimisväärset tühjust sisaldavatest silmadest

Hommikulauas müslit mäludes ja uudistest tuumajäätmetevastaste rumalaktsioonidest kuuldes nägin vaimusilmas raudteede külge aheldunud suurte vesiste, märkimisväärset tühjust sisaldavate silmadega ärritunud, mõelda väheviitsivaid "hurraa, võitlusse!"-tegelasi. Kelledelt sooviksin küsida, kui palju kõikvõimalikke heitmeid tekiks sellesama tuumajaamas toodetud energia tootmiseks mingist muust kütusest, mitukümmendvõi -sada laevatäit tulnuks midagi põletada?

(jäägu siin seekord totrustele viitamata)

Tšernobõlis juhtunust.

pühapäev, november 09, 2008

Oma äriedu rajamine lihtsameelsete petmisele peaks eriti põlastusväärne olema

Viimasel ajal on sendioksjonite ümber kisa tõstetud. Tore. Veel toredam oleks, kui kommentaariumis ja igapäevaelus poleks suhtumist „osalejad on ise lollid" ja „loll saab kirikus ka peksa". Kõige loetu/nähtu uskumine ja rumalolemine on minuteada üks inimese põhiõigustest.

laupäev, november 08, 2008

Inimesest teeb inimese empaatiatunne

Inimesest teeb inimese empaatiatunne.

Kontoritarkvarasse kellaajalised piirangud

Oleks minu tegemine, paneks ma kontoritarkvarasse kellaajalised piirangud – Outlook ja Excel jne töötaksid vaid tööpäevadel 8-st 5-ni. Veoautod ja bussid on meil Euroopas kiiruspiirikutega ja sõidumeerikutega, midagi sellist on ka rongidel ja lennukitel jne. Vot ja kontoriarvutid peaks samasugused olema – kangesti nukker on õhtul hilja poes ja linnapeal näost halle, töökoormusest alistunud, kiirustavaid kurbnukkernägusid näha. Ja eriti veel naisi.

 

(siit liiguvad mõtted Soome, Rootsi, Saksamaale, Belgiasse jne, sellele kuidas seal inimesed elavad, ELAVAD, mitte ainult ei tööta tööta tööta)

 

kolmapäev, november 05, 2008

Hommikuti kell 7:15 tahan kööki telekat

Hommikuti kell 7:15 tahan kööki telekat. Miks? ETV Terevisioonis jooksva pingviinimultika pärast. Vot on multikas (youtubes veel). :-)



pühapäev, november 02, 2008

EMT sigadus vs SEB sigadus

Minu arvates ei ole EMT kunagine sigadus üritada minutipõhisele arvestusele üle minna absoluutselt võrreldav SEB osakusigadusega. EMT pakub konkreetset teenust, seob kõnesid ja müüb bitte, kui ta küsib selle eest mingil hetkel ebamõistlikku hinda, siis saab ju teise teenusepakkuja juurde minna. Aga kui üks pank, mis ei müü ju mitte midagi muud peale usalduse, kelle kätte usaldatakse oma raha, ütleb ühel hetkel, et see raha mis te panka tõite ja mille pank lubas riskivabalt osakutesse paigutada, et seda te ei saa enam täies mahus tagasi, siis see on…. Absurd! Sigadus e+10!

Võrdlus on pädev ehk selles osas, et kisa-kära sundis mõlemat plaanitavast sigadusest loobuma.

 

44. nädal

Lõppeva nädala märksõnad: ooper Wallenberg, operett Savoy ball, näitus Tegelikkuse sabotaaž. Sürrealism Euroopa fotokunstis 1922–1947.

Et ma ei ole asjatundja, poleks mu siiakirjutatud arvamusel/hinnangul väärtust.

 

(Küll aga, on alust arvata, et nimetatud näitus võib meestes, kes tutvuvad väljapanekuga koos daamiga, kellega ei olda just intiimsuhetes, mõningast ebamugavustunnet põhjustada – seeläbi et on alust arvata, et daam ei tunne mitte igasuguse kaaslasega sel näitusel end mugavalt.) (riivamisi haakuv sissekanne)

Obama või McCain?

Obama või McCain? Ma vist kaldun viimast pooldama. Miks? Lihtne, mina kui eestlane pelgan Venemaad.

Saab näha.

 

Peaks omale geograafiliste koordinaatide andmebaasi looma

Täna tuli taas teemaks, et aegajalt ei mäleta, kus kellegi pooltuttava -sugulase haud on. Suurest surnuaiast on taoline otsimine üsna tülikas. Ja siis… selleks on GPS!

Jah, peaks omale koordinaatide andmebaasi looma. Mh saab vajadusel ka kellegagi jagada/saata.

laupäev, november 01, 2008

Olgu see leht lihtsalt üks võimalikest aja ja mõtte funktsioonidest

Olen mõelnud siinsel lehel valitsevale segadusele, teemad on segi ja sildistamata, valitseb pealiskaudsus ja keeleline lodevus. Kuidas seda õigustada? Sellega, et eks inimese peas valitsebki segadus, paljuteemalisus, pealiskaudsus, mida aegajalt korrastada püüame. Nii et jah, olgu see leht siis püüdlustevaba, üks võimalikest aja ja mõtte funktsioonidest.