reede, august 28, 2009

Ohutussaared

Tore et käesoleva aasta sügiseks on mitmed Tallinna tänavad korda tehtud. Üks asi, mis aga mõningast nõutust tekitab, on ohtrad suured ohutussaared keset teed. Nt Telliskivi ja Kopli ristil, Telliskivist otse üle Kopli minna tahtjad peavad ka paremalt lähenejad ja Telliskivisse keerajad läbi laskma, Telliskivist paremale keerajad peavad seega „tühja ootama". Oleks see ohutussaar seal kitsam, saanuks 2 rada maha joonida, paremale tahtjad saaks passimata üle ristmiku. Eiei, see ei ole auto-jalakäija võitlus, saarekesi on vaja, põnnidele ja memmedele, kes ühe jalakäijarohelisega üle ei jõua, aga nt see Telliskivi saareke saanuks kitsam olla ja mitte ummikut tekitada.

 

Teine teema on kiirabi ja tuletõrje. Suund võiks olla siiski operatiivsõidukiradade tekitamine, et ummikutes ja tiheda liiklusega saaks inimelusid päästvad sõidukid tavaliiklusest mööda. Keset teed olevad ja liiklusmärkidega laiad saarekesed ei sobi eelneva mõttekäiguga aga mitte kuidagi kokku.

 

neljapäev, august 27, 2009

Milliseid patareisid fotokasse osta?

Milliseid patareisid fotokasse osta? Väike testi tulemus Hinnavaatluses:

Varta Superlife tsink-süsi AA 223mAh/100mA-discharge - 3.75eek/tk ehk 16.82eek/Ah
Energizer AA L91 Lithium 3331mAh/100mA-discharge - 49eek/tk ehk 14.71eek/Ah
Duracell PowerPix AA NiOx 1589mAh/100mA-discharge - 17.4eek/tk ehk 10.95eek/Ah
Panasonic Evoia alkaline AA 2407mAh/100mA-discharge - 17eek/tk ehk 7.06eek/Ah
Duracell Alkaline Plus AA 1929mAh/100mA-discharge - 12.25eek/tk ehk 6.35eek/Ah
Duracell Alkaline AA 1462mAh/100mA-discharge - 8.75eek/tk ehk 5.98eek/Ah
Varta High Energy alkaline AA 2200mAh/100mA-discharge - 9.25eek/tk ehk 4.20eek/Ah

 

 

esmaspäev, august 24, 2009

Tuigo metsakalmistu (foto)

Omamoodi kalmistu.

Vana ja uus (foto)

 

Mobiilid on uimaseks läinud

Nokia teeb jätkuvalt häid telefone, eriti pean silmas N-seeria aparaate, kuid, need oleks veel paremad, kui nad nii tüütult uimased ei oleks!

 

Kaubamärkidest, võhiku silme läbi

Ostes poest Coca Cola, ootan ma pudelist üht teatud maitset. Ostes hambapastat, soovin olla kindel, et tuubis on just see pasta mis eelmine kord. Minnes kinno vaatama filmi, kus peaosas mängib näitleja x, soovin näha midagi analoogset tema eelmise filmiga. Ostes ansambli y plaadi, soovin saada analoogset muusikat, mida see y varem on teinud. Üldiselt see nii ka on, ja me oleme sellega harjunud, sisu vastab sildile, Coca on ikka Coca, Tom Hanks on Tom Hanks, aga, Madonna ei ole enam Madonna. Üldiselt soovivad inimesed vana ja tuntut ja meeldivat taaskogeda, taasavastada, taasmeenutada. Tulles vana toote nime all millegi uuega välja, valades Coca pudelisse petrooli, ei ole Coca otsija rahul. Ning eks sama lugu on ka üritustega, pidudega jne jne.

 

Uue ja tundmatu avastamine on teine teema.

pühapäev, august 23, 2009

Salli ja austa teisi

... ja nende teistsuguseid soove, maitseid ja mõtteid (kuni need sind ega kedagi kolmandat ei kahjusta/ohusta).

pühapäev, august 16, 2009

Kaubamaja ristmik Tartus

Kõnnin mina heade mõtete linnas piki Vabaduse puiesteed ja tahaks Turu tänavale, st Raekoja platsilt Statoili saada. Autoga sõites on see kaubamaja ristmik natukene eriskummaline, foore on kuidagi paljuvõitu ja muidu kaa selline harjumatu. Aga jalgsi! Minnes ristmikul (õigemini ristmiku läheduses, sealt kahe foori vahelt) üle Vabaduse puiestee jõe poole ilmneb, et üle Narva mnt jalgsi ei pääse. Selge, ots ringi ja uue kastkaubamaja poole tagasi, kuid, ka Riia tänavast ei saa jala üle, nii et tuleb Riia tn-t pidi üles minna, kuniks tuleb ülekäigurada, siis teiseltpoolt Riia mnt-d pidi alla tagasi tulla ja siis üle Turu tänava minna. Et siis... jalakäijana ei tundu see ristmik mitte kuigi headest mõtetest kantud olevat. Või on ristmiku ehitus veel pooleli?

Tallinnas on samuti Kaubamaja ja Viru keskuse ristmik veidi veider - inimesed suunatakse maa alla, aga vähemalt pääseb teiselepoole teed. Tartus näikse tulevat ristmiku ületamiseks kas takso tellida või siis ringi uhada. Väikestes linnades, ja eriti veel kesklinnas peaks aga minu arvates liikluskorralduse põhirõhk olema suunatud ju just jalakäijatele.

laupäev, august 15, 2009

BMW-dega hädas

Olen igasuguste autodega sõitnud, kõik on nad omamoodi ja isemoodi, samas aga ikkagi sarnased. Ühed veidraimad on minu arvates aga uuemad BMW-d. St ma ei saa nendega hakkama, just nuppude ja kangide käsitsemisega.

Suunatule kang fikseerub vaid ühes, keskmises asendis, suuna välja”lükkamine“ vajab treenimist, et teiselepoole suund sisse ei läheks. Sama lugu on kojameestega, ja intervalli käivitamine võiks minu arvates teiste režiimide kõrval olla, mitte kangi otsal olevast eraldi nupust käia. Normaalne auto võiks käivituda ilma sidurile pressimata, saaks talvel ka kõrvalistmelt auto sooja panna, st käivitada. 1,6 liitrine mootor võiks tänapäeval keskmiselt ikka alla 9 liitri 100-le võtta. Sigarisüütajas võiks pinge olla ka seisva mootoriga (autolaadijaga telefoni laadimine on võimalik vaid mootorit käiates või süüdet sees hoides (armatuuris tuled põlevad, ventilaator puhub).

Signaali andes ei tohiks 400 000 kroonises autos istudes püksid jalas vibreerida, nagu ka ei tohiks pedaalid kojameeste taktis juhi jalgade all väriseda. Nii kallil autol võiks olla ka kiirustundlik roolivõimendi, st võiks sõrmega jaksata rooli keerata. Normaalsel autol võiks olla siiski varuratas olemas. Mõistlik oleks, kui tänapäevane auto teaks, mis asi on mp3. Tahavaatepeeglit alla keerav nupp võiks minu meelest ikka vanaviisi käia, mitte keeratav olla. Ka tagumised aknad võiks elektriliselt üles-alla liikuda. Autos võiks olla kasvõi 1 koht, kus saaks mobiili hoida (va tuhatoos), samuti võiks autos vähemalt 1 topsihoidja olla. Taolisi häirivaid “lisasid” on ühel pea uuel bemmil veel. Jah, ka teistel uutel autodel on analoogseid häirivusi, aga minu teada mitte ühelgil sellistes kogustes. Kunagi oli bemm ju kõva tegija, ilma irooniata. (ok, 1. seeria BMW ei saagi oma väiksuse tõttu teel püsida ja 1,6-ne mootor ei saagi jaksata kiirendada, aga et sellisel autol on selline hind...)


Ma ei kujuta hästi ette, kuidas saavad keerulistes menüüdes ja keeruliste juhthoobadega hakkama vanemad mehed?? Läänes on aga just küpsemas eas inimesed majandusikult paremal järjel ja potentsiaalsed kallite autode ostjad. Miks on BMW viimastel aastatel mingit oma loogikat ajama hakanud? 7.-l seerial nõuab isegi käigu sissesaamine teatavat harjutamist. Ma ei jaksa vist enam ajaga kaasas käia...

Naise positsioonidest

Kui tavaliselt ei saa ma feministidest ja feminismist rääkivaist juttudest mitte midagi aru, siis see artikkel eristub minu seniloetutest.


Kui subjekt mingil põhjusel ei suuda ühiskondlikus elus oma valikuvabadust kasutada või kui eesmärgid, mille poole ta püüdleb, jäävad kättesaamatuks, satub inimese eksistents, iseäranis selle eksistentsi põhjendatus ohtu. Oma valikuvabaduse kasutamata ja seega ka oma eesmärkide saavutamata jätmine tähendab, et me „ei õigusta oma eksistentsi positiivselt” .

Just selles näeb Beauvoir naiste peamist probleemi. Kuna Beauvoir ei pea naiste kodutöid ei ratsionaalseiks ega kreatiivseiks, siis on naine võimetu realiseerima end transtsendentse olendina, jäädes seotuks immanentsusega ning üksnes korrates oma tegevusi. „Kodused tööd, millele naine on pühendunud, sest ainult need sobivad emaduse kohustusega, vangistavad naise kordumise ja immanentsuse maailma. Samad toimingud korduvad päevast päeva ja kestavad peaaegu muutusteta sajandist sajandisse. Ja sellest ei sünni midagi uut”

Uku Masing: maailm avaneb inimesele niisugusena, nagu igaühe emakeel selle talle avab

Uku Masing: “maailm avaneb inimesele niisugusena, nagu igaühe emakeel selle talle avab”. Kisun Masingu lause veidi konekstist välja rakendan ülbelt järgmise mõtte ette: järelikult, kuna igaühe keeletunnetus, keelevõimekus, keeleoskus, keeletaju, sõnavara on erinev, on ka kõigi maailmad erinevad.


(Sirbi lugemiseks kulub umbes 3 tundi.)

kolmapäev, august 12, 2009

Tõeomanikud

Küsimus on selles, kas igaüks on tõeomanik või mitte keegi pole tõeomanik.

laupäev, august 08, 2009

Inimene vs Päike. Energeetikast

Olen kuulnud arvamust, et kliimasoojenemisse annab panuse ka lihtlabane kütuste põletamisel eralduv soojus. Akadeemik Enn Mellikov: Kuue minuti jooksul jõuab päikeselt maale energiahulk, mis ületab inimkonna poolt kogu tema olemasolu jooksul kunstlikult toodetud energia hulga.

Ehk siis, härrased ja prouased, kirjutagem endile arve lahti, palun hoomakem mastaape, süstematiseerigem suurusi, rääkigem asjast.

reede, august 07, 2009

Rein Vaikmäe ja Tarmo Soomere kirjutavad Postimehes Maa kliimast

Rein Vaikmäe ja Tarmo Soomere kirjutavad Postimehes Maa kliimast. Suurepärane! Jah, Teaduste Akadeemia, enamus erialateadlasi ja teadusajakirju üritavad rohkem või vähem leebel moel väljendada kahtlusi EL CO2-poliitika suhtes, kuid, akadeemikud ja professorid, palun kirjutage taolisi teaduslikke artikleid iga nädal igasse ajalehte!!! See on praegu ainus võimalus rumalusele vastu seista!

 

Päev, mil CO2-hüsteeriast kirjutatakse Guinessi rekordite raamatus kui inimkonna kalleimast ja mõttetuimast hullusest, saabub loodetavasti võimalikult peagi.

 

Jah, olen veendunud, et inimtegevus (ja inimtekkeline 1..2% CO2-e) ei muuda planeet Maa kliimat.

 

Varem siin lehel:

Kasvuhoonegaasidest ehk kärast CO2 ümber

300 aasta pärast tagasivaade meie CO2 hüsteeriale

Veider olemisest

Manhattani deklaratsioon

Al Gore Ebamugava tõe 35 ebamugavat tõde

 

Veel 1 temaatiline leht: http://algorelied.com/

 

Kuidas uudistega rohkem kursis olla?

Lihtne, telli ajaleht. Ja kui see sul juba tellitud ja raha makstud on, küll see leht siis ka loetud saab. Vähemalt pooled artiklid, no hea küll, ütleme veerand artikleist.

Pretendeerigem jätkuvalt enamale. :-)

 

Liiga palju pabistamist

… näikse ümberringi olema. Ei tea kas kõiki praegusel eluetapil olulistena näivaid probleeme (nt kuidas ma välja näen, mis must arvatakse jne) ikka tasub suureks mõelda? Ja nende teemadega end vaevata ja piirata, muretseda ja neile pühenduda.

Elu on ju lühike ja kas seda ikka on vaja veel keerulisemaks elada?

 

 

 

neljapäev, august 06, 2009

Madonna kontsert

No see ei olnud nüüd päris see Madonna, keda mina vaatama läksin. Ehk siis, Madonna asemel oli keegi uusMadonna. Ja tegemist oli mingisuguse uue kontserdi konseptsiooniga, kus kõige keskmeks polnud muusika vaid ringituiskav poolpaljas proua.
Ei aga sellegipoolest, tore et nii edukas meelelahutusärinaine ja võimas lava nähtud sai. Madonna uusi plaate ma muidugi ostma ei hakka - pole minu stiil.

laupäev, august 01, 2009

Ööülikool Folgil


Sel aastal käisin vaid ühel Folgi Ööülikooli salvestusel, ja seda meelega. Sest ilma konkreetse teemata, tugeva esinejata ja vestluse vedajata (J.J.) kipuvad arutelud Ööülikoolile mittekohasteks mokalaatadeks kujunema.

Aga eks ka mokalaatasid ole vahel vaja.

Varem Folkidest.

Miks ma peaks, miks ma ei võiks

Vahel võiks eneselt „miks ma peaks" asemel „miks ma ei võiks" küsida.

 

Kellelegi teenet osutada või vastu tulla võib vahel ka ju niisama, ilma otsest kasu saamata.