teisipäev, jaanuar 31, 2012

Inimesi on kahte sorti

1) need kes loevad Õhtulehte;
2) need kes ei loe Õhtulehte.

laupäev, jaanuar 28, 2012

Elu ei ole lihtsustamisülesanne

Vähemalt ei tohiks seda olla.

neljapäev, jaanuar 26, 2012

Saksa vs Jaapani auto (ja ikka sellest Audi 3,0 diislist)

a) VW Passat Variant, nelivedu, 3,6 liitrine bensiinimootor, 220 kW, automaatkast (Eesti VW lehel on trükiviga), 0-100 kiirendus 5,7 sek, kütusekulu mnt-l 7,4 l/100 km.
b) Subaru Legacy Universaal, nelivedu, 3,6 liitrine bensiinimootor, 191 kW, automaatkast, 0-100 7,5 sek, kütusekulu 7,5 l/100-le.

Kiirenduse vahe on üüratu. 


(...huvi selliseid arve uurida sai tõuke Audi 3.0 diiselmootorist, mis kiirendab A6-e 100ni 5,1 sekundiga! Ma ei tea kas ma saan millestki valesti aru, aga miks sellest mootorist kirjutatud-räägitud ei ole?? Need arvud on ju pöördelised! vapustavad! ennekuulmatud!! Edaspidi ma ei näe vajadust toota sõiduautodele suuremaid mootoreid kui 3-ne diisel. Ja sisepõlemismootoritega sõiduautod muutuvad (mõned on juba muutunud) järgnevatel aastatel vägaväga palju võimsamateks ja kiiremateks ja ökonoomsemateks. Kui see 3,0 mootor ja käigukast mõnele väiksemale autole tõsta..., kasvõi poolplastikust Corvette'le, oleks kiirendus ilmselt sama, mis hetkel toodetaval 6,2-se bensiinimootoriga Corvette'l, ainult et kütusekulu oleks ilmselt alla 5 liitri sajale) 

Ei, ma ei pea end rullnokaks, et selle väikese 3,0 diisliga A6-e 5,1 sekundi pärast erutun (paar tuttavat lubasid mulle uue hüüdnime panna: "5,1 sekundit" :-)) lihtsalt mul on mingi hägune ülevaade autonduse minevikust ja olevikust, kuid viimase paari aastaga on mootorite maailmas toimunud hüpe, tohutu hüpe. ...kahju et see alles nüüd on aset leidnud.

teisipäev, jaanuar 24, 2012

"Kes soola külvab, see muda lõikab"

-10 ja külmem ilm on mõnus - sissesoolatud tänavad pole lögaporised.

Tänavad, kus on jalakäijaid rohkem kui autosid

Taolisi mõnusaid tänavaid on vähe, aga on.

Kus? Ei saa öelda, muidu sõidavad kõik autodega kohale vaatama. :-)

esmaspäev, jaanuar 23, 2012

Enesekindlus ja teadmine

Enesekindlus ei pruugi tuleneda teadmisest.

pühapäev, jaanuar 22, 2012

Vanadus

... on see, kui ei viitsi kuusejalga enam keldrisse viia, sest nagunii on kohevarsti jõulude ajal seda jälle vaja.
Või siis see, kui saadetakse paar maja edasi "kodupoodi" porgandeid ja frikadelle ostma, kuid meelde jääb vaid viimane, st porgandid jäävad ostmata.

laupäev, jaanuar 21, 2012

Hullumeelsed diislid, vol 2

Ca aasta tagasi sattusin kusagil tolle aja sakslaste diiselmootorite andmetele, kirjutasin toonasest hämmingust ka siia:

Vahepeal on asi veel hullemaks läinud! Nüüd on Audi 3,0 diislil 230 kW!!!, kiirendus sajani 5,3 sekundit!! ja kütusekulu maanteel 5,6 l!, käigukastil 8 käiku (.pdf). Samaväärsed BMW ja MB on sekundijagu aeglasemad, aga no... kurat, kus need mootorid varem olid??

Pole imestada, et maailmas nafta tarbimine langeb. 


(ei tea mis näitajad aasta pärast on? 4 sekundit sajani ja 4 liitril sajale?)


Hiljem: sedaanil on kiirendus 5,1 sek.

teisipäev, jaanuar 17, 2012

Rääkides ei kuule

Kui teadmistest pungil olles kogu aeg rääkida, siis ei kuule ja ei saa teada.

esmaspäev, jaanuar 16, 2012

Muhedat lugemist

http://www.ehtetarvikud.com/turmaliin/

Karm tekst. :-)


Uus on vahel eelisolukorras

Vahel on nii, et uudishimust teise tootja uue vidina ostjad ei hinda adekvaatselt endise firma toodangut - mõõdupuule jääb kandmata aeg, võrreldakse ühe firma uut ja teise firma aastaid vana vidinat.

pühapäev, jaanuar 15, 2012

Cory Doctorow sõjast tavaarvutite vastu





Vanduma paneb, on ammu pannud: muusika CD kopeerimine on keelatud - autosse tohib kriimustuma ja varaste saagiks viia vaid originaalplaate. Sama lugu on nt lastele mõeldud DVD-dega, tehes koopia (mh eemaldades plaadi algusest edasikerimist mittelubava juriidilise möga ja muu pahna) ja pannes originaali kappi, rasvaste sõrmede ja kriimude eest eemale, ka see on keelatud.

laupäev, jaanuar 14, 2012

Nokia tarkavara uuendades küsitakse isikuandmeid

Ivi telefonil kaarte uuendades ilmnes, et ka telefonile endale on uus tarkvara saadaval. Ja siis hakkas pihta, mis su nimi on, millal sündinud jne jne. Neid arulagedaid lahtreid suvaliselt täites juhtus nii, et vanust trehvas liialt vähe, seega sunniti ka lapsevanem välja mõtlema... möllu kui palju! Ja seda kõik vaid selleks, et telefoni tarkvara uuendada. TELEFONI TARKVARA!

Maailm on hulluks läinud, väga veider tendents see kõikide pöörane vajadus kõigi isikukoode ja haiguslugusid ja mida-kõike-veel teada saada. Milleks see kõik?

neljapäev, jaanuar 12, 2012

Vale suund ei pruugi vale olla

Valede sammude taga võib veel õigem varjus olla.

teisipäev, jaanuar 10, 2012

"Aga miks tema võib?!"

... ja "tema tegi ju kaa!" õigustustest võiks laps välja kasvada nii umbes neljandas klassis.

laupäev, jaanuar 07, 2012

Riigipoolne ülehoolitsemine

Pajula tegi Räägivad saates "Euroopa jätkusuutlikkusest" marksistlikku nalja, nagu Aasmäe lisas, kui ütles et "näeb alati riiki kui ohu allikat", jutt käis hoolekanderiigist, Eesti ajaloost, protestist, meie ajaloolisest vajadusest ise mõelda jne.

See lõik tuleb ikka ja jälle meelde, kui uudistes edastatakse kõikvõimalikke hoiatusi, a'la ärge pimedas välja minge, libe on. Või et ärge autoga sõitke, lumi on teel. Või et ärge mere äärde minge, tuul puhub ja jalad võivad märjaks saada jne naeruväärsusi. Aga võibolla on selline riigipoolne lapsik kanseldamispüüe isegi hea - inimest rumalakspidavad kampaaniad ja manitused kas jäävad tähelepanuta või panevad turtsatama "ega ma loll ei ole, ise tean, mis ohud mind varitsevad". Tõsiseltvõetavad manitused ei tekitaks vastandumissoovi ja seega ei ärgitaks mõtlema. Mõtlemisvõimeline rahvas saab aga elus kindlasti paremini hakkama kui heaolus roidunud ja igaks sammuks juhiseid ootav lambukene.

Mõnes kohas tuleb eestlase jonnakus, umbusk, vaidlustahe ka kasuks. Üldjuhul on need mingisugusegi mõtlemise tunnistuseks.



neljapäev, jaanuar 05, 2012

Mänguasjad ja patareid

Tõenäoliselt enamus maailmas toodetud patareidest leiavad kasutust laste mänguasjades. Hull värk.

Aga noh, vähemalt jääb mänguasjades vabanenud energia 100% soojusena tuppa. :-)

Inimene orjastab end tehnikaga

Kokkuostetud tehnika vajab eneseõigustust, seda tuleb järelikult ainuüksi juba seetõttu kasutada. Muidu pole igasuguste lahedate vidinate ostmine ja kaasavedamine ju õigustatud.

Aga, on meil igal sammul ka tegelikult vaja telefoniga netis möllata, kogu aeg "midagi vaadata", rüperaaliga ühistranspordis hullata?

kolmapäev, jaanuar 04, 2012

Sõimutelefon

Pingete maandamiseks võiks olla sõimutelefon. Nt kui lollakas printer(*) ajab hinge täis või pardel on tohmanite poolt tehtud, valid sõimutelefoni numbri ja annad teada, mis sa asjast arvad. Ja eriti hea oleks, kui vastuvõtja ka takka kiidaks! Nii mõnigi lollprinter jääks võibolla aknast alla viskamata.

* need tänapäeva printerid on nii targad, et nad ise ka ei tea, mida oma tarkusega peale hakata

Põhjamaalase kössitamisest

Tänase ilma pärast ongi põhjamaalane kössis - külm ja ebamugav on, igasugust jama tuleb krae vahele.

Vaenulik keskkond loob umbusku.

pühapäev, jaanuar 01, 2012

Elektromagnetiline pürotehnika

Peaks elektromagnetilise pürotehnika leiutama. Raketi võiks ju üles lennutada ka samaliigiliste laengute tõukejõud. Samamoodi võiks toimuda laengu laialilennutamine õhus - ilutulestikud oleksid hääletud, koerad ja väikelapsed ei saaks häiritud.