laupäev, märts 30, 2013

Igal tõelisel eestlasel

...on aiaväraval silt "parkimine keelatud, sõiduk teisaldatakse" või "kuri (lahtine) koer";
...krundi äärel keelumärk ja silt "eravaldus, läbikäik/sissesõit keelatud" vms;
...jne hirmust-raevust-tigedusest-hullumeelsusest kantud röögatused. 

Vähemalt tundub nii.

"Matemaatika on ainus religioon, mille eest, niipalju kui mina tean, pole kedagi tapetud"

"Matemaatika on ainus religioon, mille eest, niipalju kui mina tean, pole kedagi tapetud" - Lee Smolin, ameerika füüsikateoreetik.

http://www.teadus.ee/ nr 169.

kolmapäev, märts 27, 2013

Tippsport ja sellega seonduv on kohutavalt ületähtsustatud

Eile jäi AK ära, selle asemel oli saade Veerpalust. Ka täna ei suudetud AK-s end taltsustada ja jahuti midagi dopingust.Naeruväärne.

pühapäev, märts 24, 2013

Kui auto vigiseb

Talvel on linnainimese auto aku lühikeste sõitude ja paljude elektritarbijate tõttu kogu aeg pooltühi. St generaator töötab võimete piiril, st seda on raske ringi ajada ja lõtv või kulunud generaatoririhm kipub libisema-vilisema. Generaatori otsas olev rihmaratas on alati väiksem kui väntvõlli otsas olev (et generaatori pöörded suuremad oleksid), seega väntvõlli rihmarattaga on rihmal parem pidamine ja libisemine toimub generaatori rihmarattal. Hõõrdudes eraldub soojus - generaatori rihmaratas läheb libisedes väga-väga kuumaks, rihm hakkab sulama (soodustab omakorda libisemist), laagris olevale määrdele ei tee kuumus head jne. Ehk siis, see vigisemine on halb. Rihm tuleks pingutada või vahetada, võibolla koos rihmaratastega (tänapäevaste nigelate autode probleemid). 

Vigisemise hetkel oleks mõistlik aga kõik tarbijad välja lülitada ja gaasi anda - kogu toodetav energia kulub siis aku laadimisele, gaasitamine, pöörete kukkumine soodustab generaatori rootori inertsi tõttu rihma haakumist rihmarattaga, kord haakunud genekas hakkab suurematel pööretel sama energia tootmiseks nö kergemalt ringi käima ja ei tahagi enam libiseda. Suurematel pööretel võib natukese aja pärast, mil aku enam nii palju voolu vastu ei võta, taas tuled ja muud tarbijad sisse lülitada.

Vällik, Paul, Raud, Kändler

Loodame et väitlus läheb ikka edasi! :-)

http://www.sirp.ee/index.php?option=com_content&view=article&id=17623:vaba-tahe--jumal-temaga&catid=9:sotsiaalia&Itemid=13&issue=3434

Mõned fotod, Facebookist

Elvis: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=548122715227790&set=pb.112397672133632.-2207520000.1364134343&type=3&theater

Üks maja siinsamas Suurupis: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=541429252563803&set=pb.112397672133632.-2207520000.1364134343&type=3&theater

jne.

Kiirabitakso Moskvas

http://jalopnik.com/ultra-rich-russians-hire-fake-ambulances-to-drive-them-458478316

Nad lollid võiksid ju seal taga kuudis valged kitlid selga panna ja kalamarja esmaabikohvrikesest süüa.

laupäev, märts 23, 2013

Valmis asja pole vaja lõputult täiustada

Mõned asjad on sellised, mis saavad valmis, saavad ära tehtud, lõpetatud, mida ei ole mõtet rohkem torkida. Nagu näiteks Windowsi operatsioonisüsteemid Windows 7 näol. Tegemist oli toimiva ja võimsa tööriistaga. Milleks see Windows 8? Ümbernurga keeruline kõverik kohmakas asi. Piisanuks 7-le uuendustest.

Või Office, 2003 oli valmis asi, toimiv, asjalik ja arusaadav tarkvara. Aga ei, hea solgiti ära, 2010 versioon on samuti ümbernurga keeruline kõverik kohmakas asi. Lihtsate, varasemates verisoonides kahe hiireklõpsu kaugusel olevaid asju tuleb ei-tea-kust taga ajada. Milleks? Mis sel vanal viga oli? Mille poolest uus parem on?

Skype, konkreetse otstarbega softijupile poogitakse aina uusi (mõttetuid) funtsioone juurde, mingid Facebooki toed jne asjad, mõne aastaga on "installikas" üle 10 korra suuremaks muutunud. 


Kõik oleks hästi, kui uue ja imeliku kõrvale jääks ka vana ja hea alles. Et poest saaks ka tulevikus arvuti Win7-ga, Office 2003-ga, mõne vana ja väikese Skype versiooniga jne jne.

Inimesi on kahte sorti

Ühtedel on rutt ja nad ruttavad.
Teistel on ka rutt, aga nad ei rutta.

(Rutt on nagunii ja kõigil)

reede, märts 22, 2013

Järgmine jääaeg näikse arvatust varem saabuma

See külm hakkab ära tüütama. :/

teisipäev, märts 19, 2013

Reklaam internetis

Mõne appi kasutamiseks tahvlit ja telefoni reklaamidest vabanemiseks lennurežiimi lülitades hakkasin mõtlema, kas ma üleüldse kunagi tahtlikult olen mõnd reklaami avanud? Ilmselt mitte. Või Google kollasel taustal antud vastuseid avanud, ei, mitte kunagi.

Siit küsimus, kas reklaami ostmine netti on ikka mõistlik tegevus?

reede, märts 15, 2013

Ümbritsev segadus väljendab segadust peas

Ümbritsev mõjutab mõtteid ja vastupidi. Segadus töölaual ja selle all, autos ja kodus, keldris ja pööningul viitavad segadusele ka mõtetes. 

Auklised tänavad, räpane ja korratu ümbrus, segadus ühiskonnas külvab segadust ka inimestes.

Ehk siis, mida saab korda teha, selle võiks ka korda teha.

Kuidas käekella tagakaas tagasi oma kohale saada

Mõne käekella tagakaas on sedavõrd õhukesest plekist, et seda pöidlaga tagasi surudes too deformeerub-väändub ja ei lähegi oma kohale tagasi. Siis on kaks võimalust, minna kellassepa juurde või võtta paraja suurusega, sõltuvalt kellast, nt 30 mm-ne padrunvõti, mis vaid tagakaane servadele toetub ja siis sellega suruda, sellele koputada.

teisipäev, märts 12, 2013

Copy-Paste Toomas Pauli raamatust "Uskumatu Tooma lugu"


“Sotsiaaldarvinismi kõige otsesem mõju poliitikale avaldus eugeenikaliikumises. Selle tekke juures oli oma osa paljudel, ent kõige otsesem esivanem, liikumise tõeline isa, oli Darwini nõbu sir Francis Galton. Saksa Rassihügieeni Ühing loodi 1905. aastal.”
/.../

“Prantsuse füsioloog Charles Richet, 1913. aasta Nobeli meditsiinipreemia laureaat, soovitas kõik pärilike defektidega vastsündinud hukata.”
/.../

“1922. aastal loodi Rootsi Rassibioloogia Instituut. 1932. aastal tulid Rootsis võimule sotsiaaldemokraadid, kes kahe aasta pärast käivitasid vaimuhaigete ja alaarenenute sundsteriliseerimise. Aastatel 1934—1974 steriliseeriti Rootsis üle 62 000 inimese, neist 90 protsenti naised. On uurimusi, mis väidavad, et Põhjamaade kõrge elatustase on, vähemalt osaliselt, saavutatud kolm põlvkonda kestnud kunstliku aretuse toel.”


pühapäev, märts 03, 2013

Tobedad liiklusteooria küsimused


Aegajalt liiklusteooria küsimusi sirvides tekib ikka ja jälle huvi ja soov mõista, mis testi koostajate peades toimub. Veendumaks, et ega nad neid kes teste lahendavad - noored või juhiloast ilmajäänud - teisejärgulisteks/alaväärseteks ei pea ega neid sadismist kummaliste küsimustega ei kiusa ega valesid vastuseid oota. Soovi sundida eksamile tulijad teste enne lahendama, ei saa õigustada küsimustega, milledele peab valesti vastama, st mis eeldavad pähe tuupimist. Kuigi eesmärk võib olla üllas, ei saa vähemalt meie riigikorra tingimustes täiskasvanuid rumalustega/valedega kasvatada.

Testide küsimused tuleks jagada kaheks, ühed käsitlevad reaalsust (füüsika), teised on kokkuleppelised (juriidika). Olukord on nukker nende esimestega. On selliseid küsimusi, mis on puudlikult defineeritud või milledes kasutatakse defineerimata mõisteid. Ja on selliseid, milledele oodatakse valesid vastuseid. Näiteks säästliku sõidustiili küsimused (säästlik sõiduviis lühendavat sõiduaega!?); küsimused, kus kasutatakse mõistet "kas on võimalik" (kõik on võimalik), "otstarbekas" küsimused (a'la mis käiguga linnas sõita - nt 3. ja 6. käik on valed vastused). Siis tehnilised küsimused eelmisest sajandist, a’la talviseks sõiduks tuleb toitesüsteemist sete eemaldada ja õhufilter talvisesse asendisse seada. Mida hakkab lube taotlev tütarlaps peale teadmisega, et mootori jahutsvedelik on vähem viskoossne kui vesi, mitu mm peab aku elektrolüüdi tase ületama plaate? Või siis füüsikaliselt vääraid vastuseid nõudvad küsimused, nt küsimus, millele nõutakse vastuseks, et parktuled ei valgusta teed (loomulikult nad teevad seda, iseasi, mil määral ja milliseks otstarbeks). Või siis, millisele kaugusele valgustavad lähituled ja kaugtuled, vastusevariandis on antud konkreetsed meetrid, huvitav kas see valgus kukub siis x meetrit ületades maha, või saab otsa, või ei kuula enam sõna ja keeldub objektidelt tagasi peelgeldumast? Jne jne jne.

Ei, ma ei nori ega targuta, kuid need, kes taolisi ebakorrektsuseid ja valesid pähe ei tuubi, lähevad korduseksamile. Ja maksvad ja raiskavad aega totruste pähetagumisele.

Targad ei kirjuta

Sauter räägib ööülikoolis, et targad ei kirjuta sellepärast, et neil on oma soorituse pärast häbi, neile tundub kõik nõrga ja viletsana. 

Ja mina mõtlesin et nad viitsimatusest ja ajapuudusest ei kirjuta.

laupäev, märts 02, 2013

Absurdi Tuneesiast, Egiptusest ja USA-st

Tuneesia haridusminister nõuab krimaalmenetluse alustamist Harlem Shake'i tantsinud teismeliste suhtes, Egiptuses vahistati seda tantsu tantsinud inimesi, USA-s keelati tantsu filmimist (EPL) -  sõna- ja väljendusvabaduse piiramise taga on erinevaid, rohkem või vähem absurdseid ideoloogiad, seekord on tegemist ilmselt religioossete põhjustega.

Soovigem internetile absurdsete piirangute lõhkumisel edu!