pühapäev, juuni 24, 2007

Prügimajandust tuleks ikka veel kuidagi kohendada

Aitasime Gerlil suvilat koristada, päevavalgele tirisime paarkümmend potsikut lakke, värve, lahusteid, õlisid jne keemiat, no ikka hulka liitreid. Nii, aga kuhu see kraam viia? Netist ei suutnud ma leida ühtegi Võsu kandis olevat taolist kohta. Arusaamatu. Ise olen loll? Kardetavasti on teisigi lolle.1182 ja 1188 ei teadnud ohtlikest jäätmetest midagi. Ja juhul kui selles kohas südikus katkeb, siis rändabki tonnide kaupa keemiat tavaprügi hulka. Mis veel hullem, suvilates, aga ka tavamajapidamistes tekib suurpuhastuste käigus suurem kogus igasugu kola, ja jälle, kuhu see suurem hunnik viia? Vanad kohalikud prügilad on suletud, toimivaid prügilaid on meil siin Eestis vaid mõni. Mingid jäätmejaamad, aga kus, millal lahti, mis see kuhugi viimine maksma läheb? Ja kui südikus taas otsa saab, rändab sodi kuhugi võpsikusse, ah kuradile, asi on nii keeruline, ei jaksa mina kõike meeles pidada, millal lahti ja kus.

Midagi tuleks ette võtta. Ma kujutan ette, et paljud ei suuda harjuda mõttega, et prügi käitlemine maksab, see tekitab trotsi, trots annab vabanduse mittemõistlikult käituda, võtab maha tõrke, mis peaks tekkima metsa alla prügi vedades.

Ehk peaks kevadeti igasse postkasti mingi paberi pistma, kus kohalikku jäätmemajandust tutvustatakse? Ja kindlasti peaks olema igas vallas 1 iga päev lahti olev koht, kuhu ohtlikke jäätmeid saaks viia. Meie inimesed ei ole veel valmis oma (ohtliku) prügi äraandmise pärast suuri jõupingutusi tegema.

 

Et nimetatud kraami mu bussi ladusime ja Tallinnasse tõime, siis katsun homme kuhugi ikka ära sokutada. (veel paar kohta). (Nt Saaremaal tundub asi enamvähem toimivat.)

 

1 kommentaar:

Gerli ütles ...

Ma toetan kahe käega sinu ideid ja pakkumisi laiskuse ignoreerimiseks ja korralikuks käitumiseks eesmärgiga hoida keskkonda. Võsul on see prügi teema kestnud juba aastaid ja tundub, et Vihula vallal on suhteliselt suva, sest suvitajate appihüüded on kui hääled kõrbes. Suhtumine- vaata ise kuhu sa oma 10-ne räpmskotiga lähed, kas jätad sinna samma männi alla sambla peale, tood Tallinna või upud oma prügisse-on võimust võtnud. Igatahes vanal prügilal on enam vähem silt "seis tulistan!" ja paugukartjad lähevadki kergemat vastupanuteed. Kahju!
Aga meie oleme tulbid ja töökad. Suur töö sai ära tehtud ja hing pole haige, et kusagil roheluses voolab tärpentiin või nitrolahus, mis su enda kätetöö.
Igatahes veelkord suured, suured tänud abi eest! Oled mitu kooki auga ära teeninud:)