pühapäev, veebruar 24, 2013

Soojamõõdikute mõttetusest

Miks on vaja talvel eluruume kütta? Sest külm välisõhk jahutab välisseinu ja need omakorda tuba, või siis vastupidi, toasoe läheb läbi seina õue.

Seega, kortereid, milledel on välisseintega (katusega, külma keldriga) suurem kokkupuude, tuleb ka rohkem kütta. Maja keskel olevat ühe välisseinaga korterit pole seevastu põhimõtteliselt kütta vajagi. Lisame siia veel ehitaja võimalikud soojustamise vead, korteri asetuse ilmakaarte järgi ja pilt läheb aina keerulisemaks - selle kõige taustal on igasse korterisse antava soojuse mõõtmine/maksustamine ebaõiglane ja ebamõistlik. Jah, kasutatakse erinevaid korterite asetust arvestavaid koefitsiente, aga need on umbmäärased.

Soojamõõdikute mõte saab olla vaid selles, et inimene reaalselt tunnetaks, et kui toa jahedamaks keerab, siis maksab vähem. Ja et kütteperioodil pole mõistlik akent lahti hoida. Mitterumalate inimeste korral, st kui soojuse raiskamist ei toimu, on mõõdikud mõttetud, need lisavad vaid kulutusi soojamõõdikutele ja nende paigaldamisele/hooldamisele.

Kommentaare ei ole: