reede, november 27, 2009

Dots. Oidram tuuleenergiast

Dotsent Rein Oidrami koostatud ülevaade tuuleenergeetikast nii üldiselt kui Taanis (.pdf). Asjalik lugemine, kuigi aegajalt kumab ridade ja faktide vahelt ka natukene koostaja emotsioone.

 

Kordan veel ja veelkord, elektrist rääkides on energia ja võimsus kaks iseasja, VÕIMUSBILANSS on see, mis energiasüsteemi püsti hoiab, mis meile igal ajahetkel pinge garanteerib. Toodetud/tarbitud ENERGIA kujuneb - tuleneb võimsusest, ehk siis, kW ja kWh on erinevad asjad. Tuuleelektrijaamadest rääkides räägitakse kWh-dest, et kui palju nad aastas toota suudavad. Sama oluline on aga see, millal nad seda elektrit toodavad ja kuidas toodetakse elektrit just sel hetkel, kui tarbija seda soovib, kuidas tagatakse igal ajahetkel tootmise – tarbimise tasakaal.

 

Tuuleparkide elektrienergia suurenergeetiline salvestamine on minu andmetel mõeldav vaid hüdroakumulatsioonelektrijaamadega, nagu Leedu Kruonio. Meil kahjuks aga pole selliseid kõrguste vahesid ja veekogusid – mahuteid, millede vahet vett pumbata.

 

Oidrami ettekande link leitud siit.

 

1 kommentaar:

bitter ütles ...

Huvitav, et nii põhjaliku ülevaate juures tuuleenergeetikast on lugupeetud dotsent jätnud energiabilansi tasakaalustamise võimaluste loetelust välja "dumb" energiasüseemilt "smart" energiasüsteemile ülemineku.
Ajas muutuva elektrihinnaga on võimalik kasutada kasvõi 100% tuulenergiat, praktikas seda muidugi ei juhtu,sest dünaamilise hinna juures sigineb elektri tootjaid kõikvõimalikest allikatest nagu seeni sooja vihmaga, millele liituvad edaspidi ka elektriautode akude omanikud piisavalt atraktiivse elektri hinna puhul. Rõhuasetusega akude omanikud, need ei pruugi olla edaspidi autoomaniku, vaid vabalt ka võrguomaniku vallasvara.