pühapäev, märts 03, 2013

Tobedad liiklusteooria küsimused


Aegajalt liiklusteooria küsimusi sirvides tekib ikka ja jälle huvi ja soov mõista, mis testi koostajate peades toimub. Veendumaks, et ega nad neid kes teste lahendavad - noored või juhiloast ilmajäänud - teisejärgulisteks/alaväärseteks ei pea ega neid sadismist kummaliste küsimustega ei kiusa ega valesid vastuseid oota. Soovi sundida eksamile tulijad teste enne lahendama, ei saa õigustada küsimustega, milledele peab valesti vastama, st mis eeldavad pähe tuupimist. Kuigi eesmärk võib olla üllas, ei saa vähemalt meie riigikorra tingimustes täiskasvanuid rumalustega/valedega kasvatada.

Testide küsimused tuleks jagada kaheks, ühed käsitlevad reaalsust (füüsika), teised on kokkuleppelised (juriidika). Olukord on nukker nende esimestega. On selliseid küsimusi, mis on puudlikult defineeritud või milledes kasutatakse defineerimata mõisteid. Ja on selliseid, milledele oodatakse valesid vastuseid. Näiteks säästliku sõidustiili küsimused (säästlik sõiduviis lühendavat sõiduaega!?); küsimused, kus kasutatakse mõistet "kas on võimalik" (kõik on võimalik), "otstarbekas" küsimused (a'la mis käiguga linnas sõita - nt 3. ja 6. käik on valed vastused). Siis tehnilised küsimused eelmisest sajandist, a’la talviseks sõiduks tuleb toitesüsteemist sete eemaldada ja õhufilter talvisesse asendisse seada. Mida hakkab lube taotlev tütarlaps peale teadmisega, et mootori jahutsvedelik on vähem viskoossne kui vesi, mitu mm peab aku elektrolüüdi tase ületama plaate? Või siis füüsikaliselt vääraid vastuseid nõudvad küsimused, nt küsimus, millele nõutakse vastuseks, et parktuled ei valgusta teed (loomulikult nad teevad seda, iseasi, mil määral ja milliseks otstarbeks). Või siis, millisele kaugusele valgustavad lähituled ja kaugtuled, vastusevariandis on antud konkreetsed meetrid, huvitav kas see valgus kukub siis x meetrit ületades maha, või saab otsa, või ei kuula enam sõna ja keeldub objektidelt tagasi peelgeldumast? Jne jne jne.

Ei, ma ei nori ega targuta, kuid need, kes taolisi ebakorrektsuseid ja valesid pähe ei tuubi, lähevad korduseksamile. Ja maksvad ja raiskavad aega totruste pähetagumisele.

Kommentaare ei ole: