pühapäev, august 16, 2009

Kaubamaja ristmik Tartus

Kõnnin mina heade mõtete linnas piki Vabaduse puiesteed ja tahaks Turu tänavale, st Raekoja platsilt Statoili saada. Autoga sõites on see kaubamaja ristmik natukene eriskummaline, foore on kuidagi paljuvõitu ja muidu kaa selline harjumatu. Aga jalgsi! Minnes ristmikul (õigemini ristmiku läheduses, sealt kahe foori vahelt) üle Vabaduse puiestee jõe poole ilmneb, et üle Narva mnt jalgsi ei pääse. Selge, ots ringi ja uue kastkaubamaja poole tagasi, kuid, ka Riia tänavast ei saa jala üle, nii et tuleb Riia tn-t pidi üles minna, kuniks tuleb ülekäigurada, siis teiseltpoolt Riia mnt-d pidi alla tagasi tulla ja siis üle Turu tänava minna. Et siis... jalakäijana ei tundu see ristmik mitte kuigi headest mõtetest kantud olevat. Või on ristmiku ehitus veel pooleli?

Tallinnas on samuti Kaubamaja ja Viru keskuse ristmik veidi veider - inimesed suunatakse maa alla, aga vähemalt pääseb teiselepoole teed. Tartus näikse tulevat ristmiku ületamiseks kas takso tellida või siis ringi uhada. Väikestes linnades, ja eriti veel kesklinnas peaks aga minu arvates liikluskorralduse põhirõhk olema suunatud ju just jalakäijatele.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Minu mäletamist mööda pole sealt ristmikult sellises suunas jalgsi kunagi üle pääsenud, ikka silla alt tuli pugeda (paras ring muidugi). Seal võiks kahe kaubamaja vahel ja veel pläsku poole ka üle tänava jalakäijate sillad olla. Päris huvitav on Laia- Vabaduse ristmik uue silla otsa juures, peaaegu kõik esmakordselt seal sõitvad juhid põrutavad tahtmatult üle jõe. Ja Kroonuaia tänav sealsamas on nii õudsaks muutunud, et Tallinna poole välja sõitvad võõramaalased arvavad olevat kuhugi agulisse eksinud ja ei julge edasi sõita, aga tagasi ju ka ei saa.
MULK

Urmas ütles ...

Täna päevavalges leidsin jah, selle silla-aluse teeraja üles. Jätan meelde. :-)

Eks noorel ja tervel inimesel pole kuiva ilmaga see ringi kõndimine suur vaev, aga kui liikumine on raskendatud või kallab vihma.. eks see autode nn võimutsemine ole siinmail üleüldine probleem.