teisipäev, detsember 15, 2009

Mis asi on kombijaam?

Elektrijaamades, kus põletatakse mingisugust kütust, muundatakse soojus mehaaniliseks tööks. Tavaliselt on muundajaks aurujõuseade, st termodünaamiliseks kehaks on vesi. Selleks on olemas erinevaid viise ehk ringprotsesse, nt Carnot ringprotsess, Rankine ringprotsess, Otto ja Dieseli ringprotsessid. Mida need täpsemalt tähendavad, kirjeldab meile termodünaamika.

 

Tavaliselt töötavad soojuselektrijaamad Rankine'i ringprotsessiga. Nii, eelnevalt öeldu baasil on nüüd lihtsam selgitada, mida tähendab nii sageli kasutatav mõiste kombijaam – kombijaam on elektrijaam, kus toodetakse elektrit kahe või enama ringprotsessi abil. Kombijaam EI OLE elektrijaam, kus toodetakse nii soojust kui elektrit – see on koostootmisjaam. Sellistes toodetakse soojust ja elektrit koos (nt Iru).

 

Ehk siis, kombijaam viitab kombineeritud ringprotsessidele, see viitab tehnilistele üksikasjadele, sellele, milline on katelde ja turbiinide konstruktsioon, milline on auru teekond, millises faasis ja milliste parameetriteni termodünaamilist keha soojendatakse ja jahutatakse - mil viisil kasutatakse kütusest saadud soojusenergiat mehaanilise energia tootmiseks.

 

Ma ei tea, et Eestis oleks mõni kombijaam. Ja selle pärast ei tea, et selle mõistega on meil suur segadus. Oleks tore, kui mõni targem teada annaks, kas ja kus meie kombijaamad on.

 

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Indrek Tiidemann, AS Terts juhataja väidab et ta haldab ühte kombijaama.