teisipäev, aprill 06, 2010

Laser pole mänguasi

Suvel keskpäeval, mil päikesevalgus võimalikult õhukese õhukihi läbib, langeb meil siinmail Päikeselt laias laastus 1 kW kiirgusenergiat ühele m2-le. Päikesesse me siis palja silmaga vaadata ei taha, silmade tervise huvides ka ei tohi.

 

Võtame ühe 1 mW-se laseri, mille ristlõige on 1 mm2, sel juhul langeb pindalaühikule sama suur võimsus, pealegi on laserite puhul tegemist koherentse kiirgusega, mis võib (silmale) oluliselt destruktiivsem olla. Kui DVD-kirjutajatest rääkida, siis nende laserid võivad mitukümmend mW olla, samuti on nende kiired arvatavasti veel väiksema ristlõikega – sellised laserid võivad silma suunatuna väga ohtlikud, silma põhjale väga hävitavad olla.

 

Ehk siis, laser pole mänguasi, laserisse ei tasu mitte kunagi vaadata. Kuigi me ei tunne, et valus oleks vms, võib süütu laserike usinasti meie kepikesi-kolvikesi hävitada.

 

Aga kontsertidel kasutatakse viimasel ajal lasereid? Ja neid suunatakse ka publiku silmadesse? Noh jah, ilma arvutamata, seadmete tehnilisi andmeid lugemata mina neisse vaadata siiski ei julgeks.

 

3 kommentaari:

K ütles ...

Jaa. Tean. Issi ütles seda mulle kunagi. Tore, et see teadmine nüüd veel edasi levib.

AlaN ütles ...

vaatasin viimasel rammsteini üritusel spetsiaalselt kuhu nad oma kiiri suunavad ja üllatus oli suur - esmapilgul kaootilisena näiv laseritemöll oli tegelikult väga kontrollitud üritus. Kõik kiired suunati rõdudel olevatele pleksiklaasist piiretele so. istujatele umbes põlvede kõrgusele.

Urmas ütles ...

Paar nädalat tagasi ühel kontserdil sähvisid laserid aga vaatajate silma. Nii et eks see sõltub häälestajatest.