kolmapäev, detsember 07, 2005

Joodikud joodikud joodikud

Hästi hästi väga jube kurb on käia maapoodides, kõigis maapoodides. Nii hommikul kui õhtul tiirleb seal udune meestekamp. Kes klapivad raha kokku, kes tüütab tuttavaid möödakäijaid ja soovib raha laenata, mõned koperdavad poes õllekastide vahel, osad haisevad leti ääres murelike naiste vahel järjekorras… et aga ainult odavat kanget õlut osta. Teatavasti osad külapoed annavad ka võlgu, ikka ja jälle võetakse leti alt paks kaustik ja kirjutatakse õllede arv üles. Täna Aste poes käies aga ei võetud minu ees seisnud kakerdiste pärast kaustikut vaid klõbistati arvuti kallal, st võlgumüüdud õlled (ja viinad) kantakse andmebaasi (ju mingisse Exceli tabelisse vast), kes see siis kaustikutest suuri summasid kokku jaksab liita. Oh jah. Neil meestel on tõenäoliselt lapsed, (oli?) naine, kodu… Mul ei ole sõnu! Iga päev, igal pool ostetakse tonnide viisi 2 liitriseid kangeid õllesid, maaseendaav! Ma keelaks ära! Väänaks aktsiise otsa, paneks kinni, ma ei tea… lõpetakse selle ära! See on kõige jubedam asi mis meil siin Eestis toimub, meie (eriti maa)rahvas joob end surnuks. Vääramatult, järjekindlalt. Ja selle veel pool-elus poe taga käratseva kambaga ei ole ju enam mitte midagi peale hakata. Kuidas sa annad sellisele mingi tööriista kätte? Kuidas sa saad teda usaldada, et ta ettevõetud töö ka ära teeb?!? Mul oli ükskord metsas abi vaja, läksin siis ka poe taha ja pakkusin poole päeva okste rööbastesse tõstmise eest 300 krooni, ilus kevadine ilm oli veel. Mind saadeti pikalt.

Vaesed lapsed, vaesed mitte-joodikust naised. Vaesed meie kõik, kellede õlul on ülal pidada väga suur, end ühetaoliseks joonud, hägune ja lalisev mass. Nii nii palju potentsiaalseid töökäsi hoiab ainult pudelit käes…

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kõige hullem on tegelikult see, kuidas niisugune eluviis end taastoodab. See on nagu nõiaring, kuhu sündinud lapsel paraku väljamurdmislootust eriti ei ole. Isa joob (oma töötu abirahasid), ema elatab peret lastetoetusest ja sotsiaalabist ning sageli võtab elu helgemaks muutmiseks ka ise klõmaka. Kohalik kool on kehvake ning koduse haridusmotivatsioonita laps laseb ennast kuidagimoodi põhikoolist läbi vedada. Või päästab teda kooliorjusest kuskil 7.klassi kandis see, kui 16 aastat täis kukub ja võib leelet tõmmata. Tüdrukud leiavad endale kähku mõned vanemad peikad, need muidugi on juba vaikselt tinutamisega algust teinud. Poisid laaberdavad natuke ringi, proovivad üht ja teist tööotsa, hakkavad vaikselt jooma, mõne aasta pärast leiavad endale äsja koolist pääsenud tibu... Ring sulgub.
Vat kui laste heaks annaks midagi teha, et neid sellest välja aidata! Aga ma ei tea, mida. Ja kes. Kool? Vald? Riik? Nö naabrivalve? Hakka või tõesti mõtlema, et paljukirutud "Naistevahetuse" tüüpi projektid võivad lastele ka teistsuguses elus osalemise võimalust näidata.

Anonüümne ütles ...

Ja peale külapoe-reaalsuse (mida oled väga hästi kirjeldanud) on eestlased veel mitmel muul moel joodikrahvas. Mul on meeles, kuidas viimati Stockholm-Tallinn laeval õhinaga kuulasin, et mida eestlased räägivad (polnud teid ju ligi aasta aega kohanud...) Ja peaaegu kõik noored eestlased rääkisid mingisugustest joomingutest ja joomisest.

Urmas ütles ...

Just. JOOMINE on lahe, sellest tuleb valjusti rääkida, kellegagi tutvudes just sellest teemast alustada. Mida kõvemini tina panna, seda ägedam mees oled. See oleks justkui selline üldine ägedusemõõdupuu. :-(

Unknown ütles ...

Kas otsite äri laenu isikliku laenu, eluasemelaenu, auto
laen, õppelaen, võlgade konsolideerimise laen, tagatiseta laenud, riskikapital
kapitali jne .. Või olid sa keeldusid laenu pangast või rahaline
institutsiooni ühel või mitmel põhjusel. Sul on õige koht
sinu laen lahendused! Olen erakreeditor, annan välja laene
ettevõtted ja üksikisikud madal ja taskukohane intressimäär
2%. Huvi. Palun võtke meiega ühendust e-posti teel marylucksonloanhome@gmail.com
marylucksonloanhome@outlook.com

Unknown ütles ...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.