laupäev, aprill 14, 2007

Üleskutse: vältigem Hiinas toodetud kaupu

Kui vähegi võimalik. Et,
1) mitte osaleda absurdses ringis – Hiinas või mujalt kohaleviidud toorme tootmine - Hiina tõenäoliselt mitte kuigi keskkonda säästev (maksimaalselt odav) tootmine – transport üle maailma laiali – kodudesse laialivedamine – selle kraami prügilatesse vedamine/sorteerimine, selle mitteremonditava saasta halb taaskäideldatavus,
2) mitte toetada piiratud sõnavabadusega, autoritaarset, diktatuurset punaHiinat, riiki, kus inimõigustega on lood väga väga täbarad. Et mitte aidata kaasa ebademokraatliku, ettearvamatu kommunistliku Hiina maailma juhtivaks jõuks saamist, mis tõenäoliselt mõnekümne aasta pärast juhtub. Et poliitilist vastuseisu ei julgeta Hiinale enam osutada, eriti hiinasõbralikud prantslased kes relvaembargost hoolimata kõrgtehnoloogilisi relvi hiinlastele müüvad, siis tehkem seda meie, tarbijad. Inimõigustest, genotsiid Uiguristanis (Uiguurias), tänapäevalgi uiguuride (8,5 mln inimest) hävitamine, arreteerimised, tapmised, uiguuri naiste massiline steriliseerimine, rahvuse alusel arstiabi mitteandmine, hariduse mitteandmine (enamus uiguure on maapiirkondades kirjaoskamatud). Täbarast olukorrast teiste kümnete ja kümnete rahvastega rääkimata.

6 kommentaari:

arni.alandi ütles ...

Olen juba pikalt üritanud selle üleskutse järgi käia. Kaks aastat vähemalt, kui mitte kauem. Paraku on see üsna võimatu, sest enamik kaupu, mis poes üldse saada on, pärineb Hiinast ja päris ilma poekraamita ka ei saa:(

Aga kus vähegi võimalik, olen üritanud Hiina kraami muidugi vältida.

Nagu Hiina kraami vältimine muidu liiga lihtne oleks, on nüüd paljud firmad hakanud seni levinud märgise "made in" asemel kasutama hoopis "designed in" ja järgneb siis disainimismaa, aga mitte tootjariik. Tootjamaa nimetamisest kõrvalehiilimise nõkse on teisigi. Igaks juhuks tasub kõiki selliseid tooteid ka vältida, sest ülima tõenäosusega on need valmistatud Hiinas.

Anonüümne ütles ...

üsnagi tuntud firmad kleepsutavad oma tooteid made in USA, made in Germany jt., tegelikult puha usinate ja odavate hiina käsitsitööliste poolt valmis tehtud. Ja mul on siin iga päev silma all meie kohalik vabrik, mille toodete etiketile kirjutatakse rahuga made in Norway, klient ju nii nõuab. Ei tahaks konkreetsemalt nimetada, põhimõte on olulisem.

Urmas ütles ...

Hiina kraamist hoidumine on üha raskem jah, elektroonika ja rõivad ja... jääb loota, et nt Fiskarsi käärid on veel tõenäoliselt ülelahe toodetud. Ja teised analoogsed kaubad ja tootjad. Mingi valik veel siiski on.

See tootjamaade ja mainekate firmasiltide rõivastesse õmblemine on kohe omaette tööstusharu meil siin vist. :-)

Eppppp ütles ...

Ükskord ma sattusin ingliskeelsele netilehele, mis kogus teavet kõikvõimalike toodete kohta, mis POLE Hiina. Vist oli Ameerika lehekülg. Nüüd ma ei leia seda kahjuks üles, praegu tuhnisin kärssapidi netis ringi tükk aega...
See polegi Eesti jaoks oluline leht, aga tahtsin seda oma ameerika sugulastele soovitada.Varsti ju uued jõulud tulemas.
Kui keegi leiab selle, palun jätke siia see link maha!

Anonüümne ütles ...

Ega see pole järsku see:
http://www.boycottmadeinchina.org/en/boycott_hub/alternative_shopping/
(googeldasin "not made in china", võimalik, et sellega tuleb palju huvitavat, aga praegu ei viitsinud kõike vaadata.)

Eppppp ütles ...

ongi seesama! Kusjuures seda pealehekülge teadsin ma küll, aga ei taibanud, et alternative shopping oli selle osa. aitäh!

Muide, "avoid made in China" otsing toob välja mitu skandaali, mis on olnud tervisele ohtlike tootepartiidega.