neljapäev, september 04, 2008

Töö- ja puhkeajast

Tööinspektsiooni kodulehel:

.       Mis on ületunnitöö, millised on piirnormid ja millal piirnorme ei rakendata?

Ületunnitöö on töötamine üle kokkulepitud tööajanormi. Tööajanormi kokkulepe on sätestatud töölepingus. Ületunnitööd võib teha üldjuhul poolte kokkuleppel.

Seadus kehtestab järgmised ületunnitöö piirnormid:

·         päevas mitte üle 4 tunni;

·         nädalas koos tööajaga keskmiselt mitte üle 48 tunni

·         täiendav 200 tundi kalendriaastas

Piirnorme on lubatud ületada vääramatust jõust tingitud vajaduse korral TPS § 9 lõike 3 punktides 1-3 loetletud juhtudel. Töötaja on kohustatud täitma tööandja korraldust teha ületunnitööd, kui ületunnitöö tegemise vajadus on tingitud vääramatust jõust ning töö on ajutine ja tuleb teha viivitamata. Tööandja ja töötaja eelnev kokkulepe ületunnitöö tegemiseks ei ole lubatud ega saa olla töölepingu tingimuseks. Igal konkreetsel juhul sõlmitakse kokkulepe täiendava ületunnitöö tegemiseks ja selle hüvitamise viisis.

 

 

Töö- ja puhkeajaseadus:

 9. Ületunnitöö piirnormid

(1) Koos ületunnitööga ei või tööaeg nädalas ületada keskmiselt 48 tundi neljakuulise arvestusperioodi jooksul.

(2) Töötajat ei ole lubatud rakendada ületunnitööle üle nelja tunni päevas. Vahetuse kestus koos ületunnitööga ei tohi ületada 12 tundi.

(3) Ületunnitöö piirnorme ei rakendata vääramatust jõust tingitud vajaduse korral. Piirnorme võib ületada:
1) loodusõnnetuse või tootmisavarii ennetamiseks või nende tagajärgede kiireks kõrvaldamiseks;
2) õnnetusjuhtumi, tööseisaku, tööandja asjade hävimise või riknemise ärahoidmiseks;
3) ajutiselt äraoleva töötaja asendamiseks käesoleva lõike punktides 1 ja 2 ettenähtud juhtudel;
4) käesoleva paragrahvi lõikes 4 ettenähtud juhtudel.

(4)  Töötajat võib tema nõusolekul rakendada täiendavalt ületunnitööle 200 tunni ulatuses aastas järgmistel tingimustel:
1) tööandja ei nõua töötajatelt vastavate kokkulepete sõlmimist ja täiendavast ületunnitööst keeldumine ei kahjusta otseselt ega kaudselt töötaja olukorda;
2) täiendava ületunnitöö tegemine ei tekita üleväsimust ega kahjusta töötaja tervist;
3) tööandja peab sellise töö tegijate üle eraldi arvestust ja esitab vastava arvestuse tööandja asukoha (elukoha) tööinspektorile ning töötajaid esindavale organisatsioonile nende nõudmisel;
4) töötajal on õigus keelduda täiendava ületunnitöö tegemisest ning tööandja asukoha (elukoha) tööinspektoril on õigus täiendavat ületunnitööd keelata või piirata, kui käesoleva lõike punktides 1-3 loetletud tingimusi või üldiseid tööohutuse ja töötervishoiu nõudeid ei täideta.

(5) Tööandja asukoha (elukoha) tööinspektori nõusolekul võib kohaldada käesoleva paragrahvi lõikes 1 sätestatust pikemat arvestusperioodi kuni 6 kuuni järgmistele töötajatele:
1) valve- ja turvatöötajad;
2) tervishoiu- ja hoolekandetöötajad;
3) tuletõrje- ja päästeteenistuse töötajad.

 

 

Haakuv teema. Kui tööandja ei suuda ülalkirjutatust aru saada või on muul moel probleeme reaalsuse tajumisega, tuleb sellest ettevõttest kiiremas korras lahkuda.

Kommentaare ei ole: