kolmapäev, detsember 26, 2007

Pandagu kirikutesse väärikamad toolid

Kirikud on kulda – karda - rikkusi täis aga vot pingid on kohutavad! Kohutavalt ebamugavad. Vanal hallil ajal, mil rahvast õnnestus läbi eneseväärikuse mahasurumise, kannatuste õilistamise ja muud seesugust kokkuvõtva muinaslooga kirikule sobivas suunas juhtida, olid ebamugavad toolid arvatavasti võimuinstrumendiks. Läbi ebamugavuse inimesele tema tühisuse rõhutamine. Mulle tundub nii.

Mida ma virisen, et kui ei meeldi, siis ei pea kirikusse ronima? Väga õige, ega ma niisama ei ronigi. Kuid tänapäeval korraldatakse kirikus ju kontserte. Kontserdi mõte on kuulajale muusikat pakkuda. Kuid mismoodi sa seda muusikat kuulad, kui 15 minutiga on tagumik kange, et pink on kitsas, siis surevad ka jalad ära, selga ka sirgu ei saa ajada, sest seljatoed on kas 90 kraadi püsti või koguni ettepoole kaldu.

Tõepoolest, kirikud, aeg on edasi läinud, pandagu kirikusse väärikamad toolid, kaua need inimesed seal poole kanni peal peavad kössitama?

5 kommentaari:

Ingrid ütles ...

See on õige, et mõnes kirikus (peamiselt ajaloolised) on kirikutes säilitatud traditsiooniline iste.
Ole rõõmus, et end kuhugi otsale toetatadagi saad, sest Vene kirikus tuleb lausa seista.:-)
Uuemates kirikutes on mõnusad istmed: näiteks metodisti ja nelipühi kirik.

keelek6rv ütles ...

osades kirikutes on vähemalt mingid padjakesed või madratsid pandud istmiku alla. aga kõige jõhkram on just see täisnurkne seljatugi..

Oliver ütles ...

Urmas, tulid mulle kohe meelde kui seda nägin.

"Czech designer Maxim Velcovsky has redesigned the interior of a church in Eastern Bohemia, using customised design classics, rugs and chandeliers."

Vaata linki:
http://www.dezeen.com/2007/04/09/st-bartholomew%e2%80%99s-church-by-maxim-velcovsky/#more-1653

Urmas ütles ...

Oliver, ma olen liigutatud. :-)

Anonüümne ütles ...

Urmas, enamus (ajaloolisi) kirikuid on teatavasti muinsuskaitse all ja see kehtib ka interjööri kohta. Päris nii lihtne pole, et vahetame vanad puupingid "kinotoolide" vastu.
Kui Vigala kiriku altari värvimise lugu meelde tuletada, siis kirikurahval endal palju öelda ei ole, mis nende majas tehakse...