esmaspäev, detsember 10, 2007

Ühissõidukirajal sõitmisest ehk mõningane vastuolu Liikluseeskija §80 ja §97 vahel

Mõningane vastuolu Liikluseeskija §80 ja §97 vahel:

§80. Juht, kelle sõidukile ühissõidukirajad ei ole sõitmiseks määratud, kasutab neid radasid erandina järgmiselt:
1) liiklusmärgiga «Ühissõidukirada» tähistatud rajale, mis on pärisuunalise sõidutee serval ega ole muust sõiduteest pidevjoonega eraldatud, tuleb reastuda enne pööret või peatumist; ka pöörde lõpetamisel tohib sellele rajale sõita, kuid seejärel tuleb sealt kohe lahkuda;
2) liiklusmärgiga «Ühissõidukirajaga tee» tähistatud teel olevast ühissõidukirajast tohib kohas, kus liikluskorraldusvahend seda ei keela, ainult risti üle sõita.

§97. Enne pööret peab juht aegsasti suunduma sõidutee pärisuunavööndi vastava ääre lähedale. Nõue ei kehti sõitmisel ringliiklusega ristmikule ja pöörde korral, mida vastav liikluskorraldusvahend lubab teha ka mujalt.

St ühissõidukirajale on asja vaid parempöördeks, kuid manoovriks tuleb ümber reastuda aegsasti.

57) Ühissõiduki all mõistetakse sõiduplaani kohaselt sõitjaid vedavat bussi, trolli või trammi. Ühissõidukiks loetakse ka sõitjaid vedavat taksot.

(58) Ühissõidukiraja all mõistetakse vastavalt «Liiklusseaduse» § 4 lõikele 7 sõidutee osa, mis on ette nähtud liiklemiseks sõiduplaani kohaselt sõitvale bussile ja trollile, samuti sõitjaid vedavale taksole. Ühissõidukirada tähistatakse vastavate liiklusmärkide või teekattemärgistega.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

St ühissõidukirajale on asja vaid parempöördeks, kuid manoovriks tuleb ümber reastuda aegsasti.

See ongi sinu meelest vastuolu? Või misasja? Pole siin mingit vastuolu, pigem täiend. Reastudki aegsasti, manöövriks.

Urmas ütles ...

Ses mõttes et ü.s. reas ei tohi tavasõiduk sõita. Sinna võib minna vaid parempöördeks. Mulle jääb natuke selgusetuks, millal on aegsasti? Ehk siis, neid tüüpe, kes sadu meetreid või km enne parempööret bussi rajal uhavad, ei ole politseil alust korrale kutsuda. Nad lihtsalt "reastuvad aegsasti" ü.s. rajale.