pühapäev, märts 16, 2008

2,7 aastane laps ei ole kaks aastat ja 7 kuud vana

Imelik, 2007 aasta lõpuni ma tõepoolest arvasin, pidasin ainumõeldavaks, jah tegelikult kaa, et kui keegi oma lapse vanuseks 2,7 aastat nimetab, siis sisaldab see komakoht alati väikest matemaatikat. Mitte ei tähenda kahe aasta ja 7 kuu vanust last. Mitte et ma nüüd 3 kuud mingit uurimust oleks läbi viinud, kuid KÕIK kelledelt olen veidi targutav-tähenärivalt üle küsinud, ah et kahe aastane ja kaheksa poole kuune, siis ei saada must aru.

Asi pole targutamises, vaid arusaamises. 2,11 ei ole 2 aastat ja 11 kuud. Sõna koma kasutamine on lihtsam ja kiirem? No kuidas meil siis nii kiire kogu aeg on? Päevas on aega üle 4 tunni telekat vaadata, aga vähe pikemate sõnade ja lausete lausumiseks pole aega. Komade asemel aastate ja kuude väljaütlemisele kuluva aja võidaks nt hommikul veidi kiiremini hambaid pestes.

4 kommentaari:

PilleRiin ütles ...

täiesti nõus muide. kui omal ajal perekoolis käisin, siis ajas kohati ikka täitsa naerma. eriti just vanuste 1,10 ja 1,11 juures. kui siis selle juures öelda, et oo, sa oled päris täpselt arvutand, et laps on aasta ja üks kuu ja mõned päevad vana, siis üldiselt peeti hulluks norijaks.
muide, 1,11a on 5 sümbolit trükkida. 1a11k on 5 sümbolit trükkida. niiet.. ?

ematehnik ütles ...

:D mul tekkis kohe küsimus, et kas Urmas on perekooli foorumit lugenud.

igihaljas probleem perekoolist: kas kuue kuusega võib ujulasse minna?

Jaano Martin Ots ütles ...

Tõeliselt hea märkus, muide. Pole selle pealegi tulnud, et keegi võiks vanust nii kirjeldada. Aga kui mõtlema hakata, saaks ju ka tunde kümnendmurdudes väljendada. 1,1 tundi, näiteks. Kas see on 66 minutit või 70 minutit? Küllap on veelgi ühikuid, mille rakendamiseks on perekoolis omad reeglid välja mõeldud.

Peaks Mereblogi Danile soovitama, et pangu oma muude kummaliste mõõtühikute kalkulaatorite ka perekooli ühikud sisse.

Urmas ütles ...

Ei, ma ei ole perekooli foorumit lugenud. :-) Küll aga kuulnud lapsevanemaid pahatihti nii ütlemas. Viimati laupäeva hommikul Vikerraadio Perepildis.

Jah, kui lapse sünnipäeva umbkaudset kuupäeva vanuse järgi üritada välja rehkendada, tuleb ikka üle küsida, et kuidas nende komadega lood on. (natuke vähempiinlik on ju küsida "kui vana ta nüüd ongi" kui et "millal ta sündiski" - oleks lubamatu ebaviisakus ja lohakus nii oluline sündmus ära unustada)