neljapäev, märts 06, 2008

Sambavastane ei pruugi kremlimeelne tõbras olla

Mõnd blogi lugedes, kus räägitakse sambavastastest kui kremlilembelistest ja jaburatest protestijatest, tahaks ennast kui samuti tolle hauasambavastast kuidagi õigustada. Viidata siin sellele, et allakirjutajate hulgas on peale venelaste (miks nemad ei võiks mõtlevad inimesed olla ja mitte ainult Eestivaenulikult mõelda?) ka nt üle 50 professori või arvukalt kunsti ja arhitektuuriteadlasi, kõlaks see upitavalt. Rääkida, et kui asjatundjate arvates sobivat kavandit ei esitatud, siis tulnuks TAAS uus konkurss korraldada, või et sellises žüriis peaks vastava ala esindajaid vähemalt 50% olema, või et sambaid püstitatakse sadadeks aastateks ning vaatama peaksime ka tulevikku, sellistel teemadel rääkimine oleks hilinenult targutav. Seega lisan siia oma mula asemel mõne päeva eest kirjakasti saabunud kavandatava sambavastaste märgukirja:
 
Nelja päevaga on meiega ühinenud üle 6000 inimese, pöördumine on puudutanud eri vanuses, eri maailmavaateliste ja usuliste veendumustega inimesi pea kõikidest elu valdkondadest ning sellega on ühinenud väga suur osa Eesti haritlaskonnast ja kultuuriintelligentsist.
Oleme hämmingus, et rahvaalgatusliku pöördumisega on asunud võitlema mõned erakonnad, kes on algatanud allkirjade kogumise Vabadussõja Võidusamba poolt. Meie pöördumise eesmärk oli näidata Eesti valitsusele ja kogu rahvale probleemi tõsidust, mitte asuda võistlema allkirjade rohkuses. Kinnitame, et meie pöördumise taga on loominguliste erialade inimesed ja haritlased, kes on seadnud tahaplaanile oma erakondliku kuuluvuse. Ühiselt esitatud arvamus viitab sellele, et probleem ei puuduta ainult erialaspetsialiste vaid Eesti ühiskonda tervikuna.
Kultuuri- ja haritlaskond moodustab igas ühiskonnas alati vähemuse Eesti Kunstnike Liidul on vaid 920 liiget ning Arhitektide Liidul liikmeid 400 ringis, kuid kõik nad on oma ala professionaalid, kelle arvamusel kunsti- ja arhitektuuriküsimustes peaks normaalses ühiskonnas olema suurem kaal kui teiste erialade esindajatel.
Praegune otsus püstitada riigi tähtsaim monument erialaselt ebapädeva komisjoni valitud professionaalselt väheveenva kavandi järgi seab kahtluse alla professionaalse kunstiõpetuse vajalikkuse Eesti Vabariigis ning muudab mõttetuks loosungid teadmistepõhisest ühiskonnast. Ei ole tulevikku parteidel, kes näevad kultuuri-ja haritlaskonnas oma vaenlasi ning on asunud võitlema kodanikealgatusega.

Kommentaare ei ole: