pühapäev, mai 04, 2008

Teeme Ärast, ilustamata

1) inimesi oli vähe! Pärsti vallas oli registreerunuid 124. Hommikul oli kohal vast ehk 30…40 inimest. Vedajaid autosid oli 4, kui me tahtnuks kõik KAARDISTATU ära koristada, vajanuks Pärsti vald vast paarsada inimest ja paarkümmend veotiimi. Et aga 131 m3-st prügist 124 on eramaadel ja juhul kui peamiselt riigi/valla maadele keskenduti, siis sai suurem osa ehk ära veetud, õhtul kella poole 7-ks. Kui palju sodist aga kaardistamata jäi? Pets pakub välja, et nende koristatud sodist oli vaid 10% kaardistatud. (nt meil kulus Kõpu valla kaardistamisele 2,5 päeva ja ca 250 km, ja loodetavasti said rohkem kui pooled prügihunnikud üles leitud. Kui oleks kaardistanud stiilis päev ja vald, suure kiirusega, autost välja tulemata, vaid suuremaid teid sõites, oleks 10% väga tõenäoline.)

 

2) Prügikotte ei olnud. Taavo tõi paar..kolmsada 100 liitrist kotti ja keegi veel mingi koguse. + meie omad käisid vahepeal tavalisi musti prügikotte poest toomas. (siiski!, kell 6 nägin Heimtalis esimest korda kusagilt hangitud õiget, läbipaistvat prügikotti! St nad olid siiski olemas)

 

3) lipujaamas tekkis üsna ruttu segadus, esimesed koormad isegi sorteeriti, elektroonika, klaas, keemia eraldi, kuid paari tunni pärast oli kõik ühtlasesse hunnikusse mattunud. St taaskasutusest rääkides võiks ehk rehvidega segamini metallist rääkida. 

 

4) lipujaama kokkuveetud prügi on suure tõenäosusega võimalik teisaldada vaid kopplaaduriga, et õigeid kotte polnud, on tavalised mustad kotid seal nüüd katki, st tegemist on ühe suure sorteerimata sodi hunnikuga. (õnneks eterniidi ja metallihunnik jäid enamvähem eraldi, küll aga teistest valdadest toodud veoauto koormates oli küll kõik segi)

 

Miks siis nii? Vabatahtlikkuse alusel ei saagi paremini taolisi mõtlemistvajavaid asju organiseerida. Organiseeri nii hästi kui tahad, kuid hea tahe sumbub vähem head tahet omavatesse inimestesse. Tasuta ja omast ajast tehtavatest asjadest võib saada „kaelast ära - linnuke kirjas" asjad.

 

Panen oma eilsed tegemised siia igaks juhuks kirja, äkki läheb veel kunagi vaja (mulgi moto :-), siit on hea üles leida. Nii, vedasin (kaubik + 3 meetrine haagis) Sinialliku, koodita (vallas registreerunud, reedel koristatud, ca 30 prügikotti) = (peaaegu 1 täiskoorem), K6F (1 koorem), Q23 (2 koormat), J3V (1 koorem), DXZ (mina 1 ja Taavo 1 koorem), L22 (mina 1, Taavo 1 koorem). Taavo vedas pea terve päeva valla suurimat prügilasu prügimäe lähedusest. Veoki rehve oleks ümbrusest muidugi veel ja veel leidnud, aga päev ja jaks said otsa. Ametlikult pidanuks Pärsti vallas riigi ja valla maadel 7 m3 prügi olema. Ma ei tea, mitu koormat Taavo oma 7 m3-se haagisega valla maalt kogutud sodi ära viis, igatahes oli ainuüksi temaveetud hunnikus kümneid ja kümneid kuupmeetreid sodi, st ametlik kogus 7 m3 oli väga väär arv. Miks nii? Viga peab olema kaardistamises. Et mina kaardistasin ca 70% Pärsti vallast, siis on raske öelda, kas see on minu või kellegi teise kaardistaja viga.

 

Mitu % Pärsti valla sodist õnnestus ära koristada? Kogusest 50 ja prügipunktidest 25%? Või pigem vähem?

 

Järgmisel aastal tuleks üritust korrata. Sest mina, Eesti Vabariigi kodanikuna ei tea ja ei huvitu, kus on era- või riigimaa, küll aga tean seda, et kuhu ma looduses ka ei vaataks, näen ma sodi. Nagu ka eile õhtul, enda kaardistatud Pärsti vallas, enda kaardistatud ja koristamata prügipunkte nägin.

 

Riigi jõulise toetuseta ja nende väheste inimestega, kes kohale tulid, sai aga eile maksimum tehtud, see on selge.

2 kommentaari:

petskratt ütles ...

kusjuures jah, probleemid ka meil samad - kottide vähesus ning lõpuks prügi segiminek.

lisaks kusagil päeva peale selgus, et Nõvale meie kraam siiski minema ei peaks - aga õnneks leidis vald kiiresti ladestuskoha.

mul on tegelikult plaanis teha Rain & Co'ga üks selline debriifingu moodi saade, et saaks omakorda kaardistada punktid millest õppida - ehk kuidas nad mida saavutasid, mida ei saavutanud ja miks jne

Urmas ütles ...

Lipujaama tohtinuks pääseda vaid ühest suunast, st ühest kohast, et lipnik saaks igale prügitoojale iga kord korrata, et rehvid, metall, eterniit, keemia, elektroonika, olme tuleb eraldi panna!!! Sest vaatamata sellele, et kõik prügi läks ühesugustesse läbipaistmatutesse kottidesse, olid koristajad siiski klaasi ja keemia eraldi kottidesse sorteerinud (või kottide puudusest tingtult lihtsalt tee äärde kuhjanud, kus vedajad, suhelnuna koristajatega ja mingeid kotte varununa, sorteeritud prügi ise kotti ajasid ja ikkagi eraldi oleks saanud lipujaama paigutada). Ehk siis koristaja ja vedaja pingutus sumbus lipujaama halba korraldusse.

Kui riik võtnuks prügifirmadega läbirääkimised ja tasumised enese peale, st TeemeÄra korraldajatel ei oleks vaja olnud näpuga kaardilt järge ajada, et vaid riigi/valla maad koristataks, siis saanuks ka rohkem koristajakohti lubada. Ma usun, et nii mõnigi magas registreerimise maha, st kõik kohad olid juba täis ja kuhugi kaugele ei viitsitud minna.

Sellest ma muidugi ka aru ei saa, et 124 registreerus, aga 1/3 tuli vaid kohale.