teisipäev, veebruar 14, 2006

Ahju kütmisest

Meile meeldib kokku hoida, säästa, mis sest et see on tihtilugu kulukam kui mittesäästmine, aga rõõm et nüüd sai midagi soodsamalt või sai kokku hoida, ju on see rõõm siis vaeva, aega ja raha väärt. Olgu kuidas on. Nii, see oli nüüd sissejuhatus.

Ahju kütmisest. Kui sa tahad ka ahju küttes säästa, siis pea silmas järgmisi tõdesid: kui sul on tavaline sileda põhjaga koldega ahi, siis mida lühemad halud, seda parem. Pikkade halgudega, ütleme et üle 50 cm-ste puhul põlevad halgude tagumised otsad hapnikupuuduses, et praktiliselt põlevad vaid puidust aurustunud gaasid, siis halu tagumised otsad kas ei põlegi või põlevad vaid CO-ks – ahju kasutegur on niigi alla 50%, põlemine hapnikuvaegus veab seda veelgi allapoole. Ära hoia ahjuust pärani lahti, jah, pole vahet kui kiiresti x kg kütust põletada, korraliku põlemise juures eraldub ikka samapalju kJ-le või kWh-e, kuid ahju kolde kivid vajavad soojuse salvestamiseks, naaberkivide soojendamiseks aega, lisaks, liigne ajust läbikäiv õhk viib rohkem sooja korstnast välja ja imeb ukse ja akna ja igalt poolt mujalt vahelt samapalju külma välisõhku tuppa. Katlamajades on korstnas andurid, ja ka auto summutis on lambdaandur, mis mõõdab suitsugaasides olevat O2-e, see olgu umbes 1,05, st hapnikku olgu 5% rohkem kui põlemiseks vaja oleks, no nii igaks juhuks. Kui on vähem, lahkub osa kütusest lõpuni põlemata (osad puidust aurustunud gaasid vajavad oksüdeerumiseks kõrgemat temperatuuri), kui on rohkem, kannab liigne õhk sooja endaga kaasa korstnasse, rohkem kg-e korstnast väljuvat õhku saab sama kütuse põletamiseks soojaks köetud. See liigse õhu teema kerkib eriti esile siis, kui ootad mõne tuki ärapõlemist - ära mitte mingil juhul hoia siis ahjuust pärani, muidu lased liigõhuteguri väga suureks, ahi pumpab enesest palju õhku läbi, korsten töötab kui soojapuhur, kahjuks küttes aga ilma.

Mnjah, ma olen nii mõnegi vanema inimesega katsunud ääriveeri valjult mõtiskleda, et ehk pole arukas enne ahju sulgemist ust lahti hoida ja „süte sooja tuppa lasta“, kuid… „eluaeg on nii köetud!“. Noh jah, alati ei peagi säästma.

1 kommentaar:

Anneli ütles ...

Oh, oleks ma sind tundnud juba lapsena, oleks mu kodus rohkem sooja olnud :-)