pühapäev, veebruar 05, 2006

Murelik mõtisklus Taanist Põhja-Koreani

Ma ei ole õppinud õigust, sotsioloogiat, majandust, ühiskonda, aga mingisuguse enese nägemuse erinevatest riigikordadest ma nüüd siia kirja panen. :-) Ja sellepärast, et kuidagi kohatu tundub jätkuv USA parastamine Iraagis toimuva pärast

Ühiskonna korralduslikke kordasid on mitmeid, kuid kompromissiderohkest, aeglasest ja kulukast demokraatiast midagi paremat ja püsivamat polevat olemas. Ju see nii ka on. Kuid mitte eriti paljudel pole siin maailmas vedanud. Neid hoitakse vaesuses ja harimatuses, et nad ei teaks paremat tahta. Mis on see parem, rohkem tarbimine? Ei. Näiteks Põhja-Korea süstitakse inimesesse hirmu „ameerika koerte“, st ameeriklaste ees. On koostatud kaardid, kuhu kohe kohe sõda alustav USA olevat oma tuumapommid valmis sihtinud. On vihkamine ja hirm, on näljasurm ja range isolatsioon muust maailmast. See oli vist 1997. aastal mil kehva viljasaagi eest hukati põllumajandusminister ja veel 22 ministeeriumi töötajat? Vot selline suhtumine inimesesse. Riisi päevanorm on seal vist mingi 100 g päevas? See on tänase päeva reaalsus. Aga inimesed on õnnelikud, riik hoolitseb nende eest, kaitseb ja katab neid. See on nende endi asi kuidas nad seal elavad? Ja nad elavad ju näiliselt veel ka loodussäästlikult, näe eraautotki ei tohi omada, piisab kui poes müükase limonaadi, süüa saab ju riiklikes sööklates… On seda vaevatud rahvast võimalik ja vajalik kuidagi päästa? Võõrast, mujal toimivat elukorraldust, vägisi aga kuhugi viia ei saa. Nagu õliseid linde niisama palja käega ei püüa, nad põgenevad eest, ei oska tahta puhtaks pestud saada, pääseda kindlast hukust, varem või hiljem saabuvast katastroofist, st kokkuvarisemisest.

Nüüd Iraagist. Seal polnud vist niivõrd sõjahirmu ja vihkamist USA vastu, seal on kunagi ammu rahvasse külvatud „usupisik“. Naftadollarites suplev väike ladvik on sättinud ennast esindava Suure Juhi veel vägevama – Usu kõrvale. Usk on see, mis on rahvale vaesuse, kirjaoskamatuse, nälja, massimõrvade jne taustal elujõudu andvaks jõuks. No nagu mujalgi ja läbi aegade, toimiv lahend massi suunata ja oma olukorraga leppima meelitada, anda rahvale lootus, elu mõte, ja samas kõrvaldada soov mõelda. Et töölepandud rahvas ei tohi heaoluni jõuda - pidev puudus, tugev sõltuvus riigist hoiab rahva kuulekana - tuleb suur osa (ebaefektiivsest) tööst suunata sõjatööstusele. Iraanis toimus 1979-l aastal islamirevolutsioon, st usuhullud riiki juhtimas, riiki, millel on arvestatav relvastus, mille juht nimetab märterlust ilusaimaks kunstiks ja kutsub islamit üle maailma kehtestama, kus koolitatakse enesetaputerroriste… jälle, kuidas reageerida? Vaadata pealt kuidas tuumapommi ehitatakse? Ma ei oska siin arutleda, kellel on õigus, kus on tõde, kumb on õigem, kas tarbida maailm ribadeks või tappa suur osa inimkonnast ususõjas ja siis näljas olla, või kuidas paigutada siia heaoluühiskondade soov naftat osta, nafta eest tasutud dollarimägede mõju taoliste süsteemide tekkeks. Tahan mõelda tavalisele põhjakorealasele, iraaklasele ja teistele taolistes riikides elavatele inimestele. Isegi siin lähedal Valgevenes likvideeritakse 2006-l aastal ebasoosingus olevaid inimesi. Mnjah, demokraatia ei saa toimida ühiskonnas, kus kirjaoskamatus on laialt levinud, kus inimene pole mitte kunagi oma peaga mõelnud, mitte kunagi pole millegi eest vastutanud, riigis kus alamad on riigile tänulikud ühetaoliste riiete, ühetaolise elamispinna ja klaasitäie riisi eest päevas… nii et las elavad nagu „ise tahavad“. Ja meie, meie hoidume neid ärritamast, äkki nad vaesed ajupestud ei tule siia täna-homme pommivööd ümber keha, ei haara automaati mõne õnnetu pildi pärast mõnes ajalehes. Või lihtsalt ilusat ja püha surma otsima püha sõja raames. Meie kõrval elavad niii erinevad inimesed, nemad ei suuda meid mõista, meie ei mõista neid. Nad ei saa aru, kuidas Taani peaminister ei saa ajalehe tegevust piirata, lehte kinni panna. Meie ei saa aru, kuidas saab elust loobuda usu nimel, kuidas saab ihaleda surma, kui õnnestub endast erineva mõttemaailmaga inimene tappa. Neis eelpoolnimetatud terrorismilaagrites segatakse usk ja tapatehnika, nagu 1109 lennukeid juhtinud inimeste asjade hulgast leiti usutõdede vahele lükitud õpetusi efektiivseks tapmiseks, nt noaga. Mida küll teha??? Millises keeles nendega suhelda??? Kas suhelda??? Kuidas edasi???

Kommentaare ei ole: