esmaspäev, veebruar 06, 2006

Hambad katki ja haridus väike

Minu kui eestlase kohta ei saaks Hando Runnel enam niimoodi öelda – käin hambaarsti juures.

Pane ka Sina aeg kinni ja lase üle vaadata – saad kinnitust et kõik on kombes või siis tehakse nad jälle kenasti korda, lisaks vabaned kusagil alateadvuses olevast vaiksest aga aegajalt meenuvast ja häirivast mõttekäigust, peaks ikka aja kinni panema, mitte minekut edasi lükkama.


Paneksin siia ka pealkirjaks oleva reaga algava luuletuse, kuid ei viitsi hr Runnelilt luba küsida, luba küsimata aga kellegi luuletust vist netti panna ei tohi.    


TÄIENDUS: e-l on vist õigus, viidatult võiks ja peaks teose avaldamine ju ikka lubatud olema… ma viitan siis kellegi teise lehele kus see luuletus üles on pandud. :-)

3 kommentaari:

petskratt ütles ...

Täpsemalt võid lugeda http://wlex.lc.ee/list/Aut%C3%95S.htm#p18 ja sealt veidi edasi kah.

Seega tohid sa Runnelit tsiteerida motiveeritud mahus -- ning ma pakun, et "mulle meeldib terve luuletus" ei lähe arvesse. Kuigi võiks muidugi väita, et AutÕS §19 lõige 1 paneb sulle teose kui terviku mõtte õige edasiandmise kohustuse ning sa ei suutnud luuletust vähemas mahus tsiteerides seda tulemust saavutada, kuigi korduvalt proovisid.

Juhin lisaks tähelepanu, et sinu postituse sõnastusest lähtuvalt oled sa aru saanud vajadusest saada teose avaldamiseks autori luba, ent paraku sinu poolt viidatud lehel ei ole mingit viidet selle olemasolule. Seega võib sind antud juhul süüdistada teadlikult luuletuse piraatkoopia kättesaadavaks tegemises.

Urmas ütles ...

Ahah. Ka autorile viidates kogu luuletust levitada ei tohi. Jälle targem.

Piraatkoopiast. Saan ma õigesti aru, et juhul kui mul oleks luba autorilt, siis pean teose juurde kindlasti lisama, et luba on küsitud/raha makstud? No et keegi mu lehele viidata julgeks.

petskratt ütles ...

Seadusega ei näi kohustust luba "avaldada" olema, kuigi mitmetel puhkudel seda tehakse ja me võiks seda nimetada "heaks tavaks".

Minumeelest kõige enam autoriõigustele tähelepanu pöörav seltskond on vaba tarkvara loojad ja nad jälgivad väga tähelepanelikult kasutatava materjali litsentsitingimusi -- sest neile on oluline mitte lihtalt õigus ise kasutada, vaid ka selle õiguse laienemine derivatiivsetele töödele, mõistagi koos kohutusega derivatiivseid töid samadel tingimustel edasi jagada.

Seega jah, selleks, et sinu loodu (ja selle loomisel pruugitu) kasutamise õigused oleksid selged on mõistlik viited vastavale litsentsile kirja panna. Näiteks minu (ja paljude teiste veebilehtede) juurest leiab "(cc) some rights reserved" nupu mis viib www.creativecommons.org veebi valitud litsentsi juurde.

Kohane oleks muidugi lisada, et "veebi sisu kasutamine (cc) litsentsi alusel kui pole öeldud teisiti", st mõnel lehel võib tõepoolest olla luuletus millele on sul õigus mingil muul alusel, mis tuleks siis ka eraldi ära näidata.

Ja olgu öeldud, et need (cc) litsentsiga varustamise soovitused ei ole sugugi protestist kehtiva AutÕS-seaduse vastu või mõeldud "litsentsipededele" -- autoriõigus sinu loodule tekib sinu tahtest sõltumata ja kogu rangusega, mõeldes tulevase kasutuse peale (nt kui pole enam võimalik sinu veebi alusel leida kontaktandmeid loa küsimiseks) tasub olulisemad tingimused kohe kirja panna...