neljapäev, mai 04, 2006

Sündmustest Tšernobõlis

Paari nädala eest otsisin Elektrijaamade (luges Tammoja) konspekti välja, et üle vaadata, mis seal Tšernobõlis siis ikkagi juhtus.

IV plokk oli plaanis seisata, 1 turbiin seisis, teine käis, sellega taheti katsetusi teha (turbiin on siis see jurakas, mille sisendiks on aur ja väljundiks generaatori ringiajamine) 30% juures. Katsega hakati pihta, reaktori koormus viidi 50% peale, kuid siis keelas süsteemi dispetšer koormuse edasise alandamise (tõenäoliselt el.süsteemi stabiilsuse huvides). Reaktor jäi 50 % peale tiksuma, ja 8 tunniks!! Kuid need reaktorid on ehitatud 100% koormuse juures töötamiseks, väiksematel koormustel tekib nn radooni mürgitus (Ra rikub Cd vardaid), palju radooni -> reaktor väga halvasti juhitav (häiresüsteemid lülitati välja, sireenid ja tuled käisid personalile närvidele), ja personal oli niigi närvis, 8 tundi dispetšerilt luba oodanud, öö juba käes. Luba saadi, koormus langetati 30% peale, reaktor radooni täis, ebastabiilne, „laperdavat“ reaktorit juhtida üritav operaator tegi mingi vea ja koormus kukkus järsku 1% peale, alla 20% koormus pidanuks aga tähendama viivitamatut ja kohest seiskamist, kuid reaktori kaitseautmaatika lülitati välja ja hakati koormust taas tõstma, taheti ikkagi 30% juurde jõuda, katse ära teha. Koormus suudeti 7%-ni tõsta, otsustati, et katse tehakse 7% juures ära (20% on selle reaktori madalaim piir mil ta üldse töötada tohib), 2 minutit oli stabiilne, siis muutus juhitamatuks ja tõusis 10 sekundiga 100% juurde – südamik kuumenes üle, kütusevarda korpused purunesid, kütus puutus kokku veega, äge reaktsioon, korpus lõhkes, grafiitsüdamik süttis, plahvatus lõhkus hoone, vajus kokku. 100% gaasilisi ained sattus keskkonda, 30% tseesiumit ja joodi samuti. Põles, kopterid vedasid seatina, betooni ja liiva. Jahutus puudus, kardeti et sulab maa sisse - vardaid ei saanud sisse lasta, kanalid sulasid enne ära, U238-t polnud sest reaktor lendas laiali.

See oli nüüd see kõige primitiivsem reaktori tüüp + kohutavas koguses inimese lollust, tundidepikkust sihikindlat pingutust see vaene reaktor laiali lasta. Ja hakkama saadi.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tšernobõli kandis tiksub elu tänapäevalgi, huvitav ja põhjalik ülevaade siin:
http://www.elenafilatova.com
On alles vapper tegelane lugude autor! Šhokiturism sealkandis ilmselt hoogustub, äkki läheks isegi kunagi vaatama...

Anonüümne ütles ...

Asja ainus positiivne külg on see, et nüüd on teada, mis võib olla selliste "katsetamiste" tulemus.
Nagu tavaeluski on probleem enamasti tooli ja klaviatuuri vahel.