teisipäev, mai 01, 2007

Lihtsad ja keerulised asjad Wordis ja Excelis

Keegi vist ei kujuta ette sajatuste hulki, mis üle maailma kevadeti lõputööde kirjutajad taeva poole karjuvad ja kuipaljud Bill Gates-i ja Microsofti Wordi ja Excelit puruks tahaksid rebida. Pisikesteks tükkideks. Iseäranis graafikuid joonistades, aga ka sisukordadega ja loeteludega jne „automaatsete (vahel iseenesest muutuvate) asjadega“ maadeldes.

Aitasin Annelil lõputööle ühemõõtmelist graafikut teha, skaalat, kus vastavatel kaugustel telje otstest on märksõnad. Püha müristus. Põhivõrgus süsteemiteenuste analüütikuna töötades oli mul 2 aastat põhiliseks töövahendiks Excel (ja just graafikud ja makrod), aga näe, sellise skaala tegemiseks kulus tund aega. Lõppkokkuvõttes näeb asi ikka nii välja, et kõige kiiremini oleks olnud nö käsitsi skaala joonistada (Wordis joonistades on muidugi see „vahva“ asi, et jooni ei saa sujuvalt, väikese sammuga tõsta, Excelis õnneks saab), kastikestesse tekst juurde kirjutada ja iga kastike siis eraldi vormindada. Siis see kokkulapitud asjandus pdf-ks teha ja sealt lõputöösse, Wordi tõsta, et enam midagi ei muutuks ja paigast ära ei sõidaks.

 

Programmid pole süüdi, et kasutajad rumalad on? Aga kasutajad ongi ju rumalad. Nagu nt mina, ei ole 5 aastat ülikoolis Excelit õppinud. Programmi kirjutajad peaks sellest ka lähtuma. Lihtsad asjad lihtsalt tehtavaks jätma ja keerulised automaagilised asjad lihtsalt väljalülitatavaks tegema.

 

Kommentaare ei ole: