neljapäev, mai 03, 2007

Venekeelne ETV. Teles on jõud

Et siis esmalt tuleks luua reaalsust kajastav, eestimeelne ja
venekeelne meediaruum ja alles siis üritada eestimeelsele venelasele
eesti keelt õpetada?

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

probleem tekib sellega, kust leida venelasi, kes seda teeksid. ETV venekeelsed uudised edastavad praegu küll kohati kummalisi hoiakuid. Kui asi on püsti, siis ei saa seda ju tsenseerida.
Mitte et ma arvaks, et seda pole vaja...

Toivo Ellakvere ütles ...

jah, ja keegi ei mõtle sellele et noored venelased kasutavad internetti.

inerts, kuna 10 aastat on soovitud alustada uut telekanalit, siis inertsist püütakse seda ka nüüd luua (ruussaar)

Urmas ütles ...

Ma vist siiski usun, et Eestis elavate venelaste hulgas on palju eestimeelseid inimesi, kes (peale väikest ? koolitust) ka telesaadete toimetamisega hakkama saaks. Vähemalt tahan uskuda.

Noored on netis jah, ja eks suurte ja võimsate Vene telekanalitega on väga raske võistelda, kuid kui venekeelse ETV vaadatavus paari esimese aastaga 10 %-gi saavutaks, oleks see juba suur samm edasi. Meediaeksperdid on ju ikka rääkinud, et kohalike meediate kadumisega hakkavad inimesed suuruselt järgmiste tõmbekeskute elu elama, nn kohalik elu hääbub vaikselt. Praegu, globaliseerudes on üldse nii, et mingite absoluutselt mõttetute Britney Spearside tegemisi teatakse paremini kui kohalikke asju. Et kui venekeelset telekanalit vaadata sooviv inimene saab vaid Venemaa keskset telet, siis elabki ta Vene meediaruumis, elab Venemaa rütmis, hoiakud, hinnangud.... mis ma loogilisi asju ikka nämmutan.

Ma olen tegelikult mitu aastat mõtteid mõlgutanud, et kuidas küll tagada kohaliku venekeelse ajakirjanduse mingisugunegi objektiivsus. Jah, paljud inimesed otsivad vaid neid sõnumeid, mis neile meeldivad, otsivad vaid oma arvamustele kinnitust, kuid need teised? Kes on avarama pilguga. Me peaks objektiivse info võimalikult kättesaadavaks tegema.

Toivo Ellakvere ütles ...

Moodne telekanal ongi ühte jalga pidi internetis, kasutades videoklippe oma sõnumi edastamiseks. Nagu etv24 kogemus näitab, suudab tv-kanal toota ka arvestataval tasemel tekstiuudiseid.

Sellel telekanalil oleks pigem vähe vaatajaid selle fakti tõttu, et inimesed soovivad eelkõige meelelahutust. Vene kanalidtel on selle ostmiseks ja tootmiseks suuremad rahalised vahendid. Õhtuleht on eesti loetavaim?

ETV2 võiks olla kõige paremal juhul kooli-tv, millega täiendataks kooliprogrammi.

Anonüümne ütles ...

Ei usu eriti venekeelse kanali mõttekusse, vaadatavus jääks väga väikseks. Äkki oleks mõtlevale inimeseleüheks eesti keele õppimise stiimuliks tahtmine saada teada millest räägitakse eestikeelses meedias. Keda ei huvita, see vaatab niikuinii vene kanaleid. Ja arvaks, et venekeelne etv on venelastele mõeldud propaganda.

Urmas ütles ...

Ma kujutasin venekeelset ETV-d kohana, kuhu venekeelsel inimesel on võimalus alati kiigata, et mis meil siin Eestis mingist asjast räägitakse. Eks neil tekib kindlasti vahel vastuolusid, tuttavad eestlased räägivad üht, ise kogevad teist ja Vene meedia räägib kolmandat. Et oleks võimalus õhtul telekast näha, mis täna kodulinnas juhtus, saada ka tele vahendusel aimu siinsest venekeelsest kultuurielust jne. Mingi huvi ehk ikka on.

Aga võibolla ma ka eksin, et see raha kulutmaine oleks mõttetu. Punane Hanrahan samal teemal.