pühapäev, märts 30, 2008

Vuti tn Pealtnägijas

ETV on väga asjalik telekanal, olen siin varemgi oma rahulolu väljendanud. Üheks väheseks tõrvatilgaks on neil aga saade nimega Pealtnägija, selline Võsa Petsilikult kollane, kõmu otsiv, inimeste väiklasi tülisid lahkav, seega minu arvates vaatamist vähevääriv saade. Varem, Kersna ajal tehti veel ka UFO-de, vaimude, kummituste, selgeltnägijate ja muud tobedat nalja. Aga mitte sellest ei tahtnud ma rääkida.

Üleeile õhtul Pealtnägija kordusele sattudes jäi silma lugu Vuti tänavast kui vähialleest (Postimehes). Süüdlaseks peeti 110 kV liini. Noh jah. Kolme faasi summa on ju tegelikult 0, eri faaside elektromagnetväljad kustutavad üksteist. 110 kV-se liinipingega ehk 64 kV-se faasipingega (selgitus .pdf, tore lugemine) pinge pole ka kuigi kõrge pinge, lisaks asub liin inimestest siiski paljude meetrite kaugusel. Koroonalahendused leiavad aset vaid härmatisega ja vihmaga, ning sedagi nii madalal pingel väga minimaalselt, lisaks toimub taoline õhu ioniseerimine ja osooni tekitamine aset kõrgel ja kaugel õues tuule käes. Ning 50 Hz on ülimadal sagedus ja vähenegi kiiratav elektromagnetkiirgus ülinõrk. Seega, kui seal tõesti vähihaigeid rohkem kui mujal, siis tuleks asja uurida, ehk on süüdi radoon, mingi muu radioaktiivne materjal, asbest, sealse vee või mullaga midagi lahti? Mingeid radareid/võimsaid raadiojaamu seal vist pole olnud? 110 kV liin oleks igasuguste võimalike mõjurite reas minu veendumuste kohaselt kõige-kõige viimasel kohal.

 

Lehel skeptik.ee samal teemal.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Hmm. Pealtnägija ja kollane? Julgen vastu vaielda, tegu suhteliselt uuriva ajakirjandusega ja see on päris huvitav. Midagi labast ja kollast ses saates mina üldjuhul ei leia.

Aga eks see asi ole erinevates arusaamaades, ma usun.

autor ütles ...

Eri faaside elektromagnetväljad kustutavad üksteist ainult teatud tingimustel. Kaabli puhul on need tingimused enamasti täidetud, sest kaablisoonte omavaheline kaugus on tunduvalt väiksem kui kaugus kaablist tänavaäärse majani või milleni iganes. Kuni aga kaablite/juhtmete omavaheline kaugus ja kaugus "mõõtepunktini" erineb ainult kordades, on horisontaalselt kõrvutiasetsevate juhtmete puhul ühe faasi juhtme tekitatud väli tugevam kui teise jne.

Anonüümne ütles ...

Nõus Urmasega. Ei näinud küll seda saadet, aga mida viimasel ajal näinud olen, on vahu üleskeerutamine olnud. Kersna lahkumisega ei kaotanud ega võitnud see saade midagi, arvan. Oma sihtgrupp on selles saatel olemas.

Urmas ütles ...

Ei, ma ei kärgi siin protestimeelest vaatajanumbrite vastu ja muidugi, nii palju kui ma seda saadet näinud olen, on Kärmas ka mittekollaselt mittekollaseid teemasid uurinud. Kuid naabrite tülide lahkamine, kellegi eraelu luuramine jne mittetõsised teemad on minu arvates kollane ajakirjandus,
Eks ta maitse asi ole jah.

Urmas ütles ...

Ma ei oska kahjuks öelda-arvutada, kui kaugelt ja kuivõrd naaberfaasid veel teineteist nö summutada suudavad, kuid ARVAN, et kui masti otsas oleks vaid üks faas, oleksid väljad mõnevõrra tugevamad, kui mõnemeetriste vahedega 3 faasi seal koos on.

Pealegi peaks gravitatsioon, elektromagnetkiirgus jms vähenema võrdeliselt kauguse ruuduga.