esmaspäev, veebruar 25, 2008

Naabrid, idioodid, on eterniiti auto rataste alla tarinud!

Täna hommikul prügi välja viies sattusin peale mingitele tegelastele, kes vinnasid eterniitplaate prügiauto rööbastesse - pehme aeg ja suur auto jätab teel prügikonteineri juurde jälge. Ma siis räägin, et hullud, see jääb ju siia tolmama ja kantserogeenne ja ohtlik jääde! Nemad vastu, et auto sõkub ju puha katki ja see kaob siia ära. Minu silmapunnitamise peale lisab 1 proua, et tema elab naabermajas ja kogu nende vana eterniitkatus laotati maja taha ja garaažide vahele laiali, autod sõkkusid selle katki ja kõik kadus ära. Minu kopsuvähi jutu peale öeldi, mitte kellelgi pole siiani midagi viga… taevas tule appi!

Mis nüüd saab siis? Õhu seisukorda seiravad ametkonnad peaks kuival ajal kohe järjest asulate õhku kaardistama hakkama? Seda kuradi eterniiti olen varemgi näinud sõiduteedel aukudesse topituna, ja see on kõige rumalam eterniidi kasutamise viis üleüldse! Seal tolmab ta ju pidevalt ja aastaid. Metsa veetuna kasvab sammal peale ja ta ei tolma vähemalt. Mingi asbestitolmu seiramise programm tuleks ruttu käivitada. Linnades kruusa ja pinnasteed garaažide vahel jne. Kasvõi nii, et kõik eterniitkatused võetaks arvele ja riigi rahaga tuldakse sellele katuse vahetamise käigus järele vms. Sest, inimesed on lollakad ja selle oma lollusega teevad nad kõigile häda. Muide, garaažide taga on lasteaed! Ja seal kõrval on siis mõnisada ruutmeetrit eterniiti autode poolt tolmuks sõkutud. Kuiva ilmaga ei saagi enam kodus akent lahti teha. Õnneks hakkab homme sadama jälle.

Meenub ammu nähtud saade Venemaal asbesti-eterniidi tehase töötajatest, üks tüüp elas ainult hapnikuballooni otsas, õhus pidavat ära lämbuma, sõi suppi nii, et maskist kopsutäis puhast O2-e, siis lõuatäis suppi ja mask jälle ette.

2 kommentaari:

Wal ütles ...

Juhtusin kogemata lugema... ja vabanda juba ette, aga mees... kas sa oled ajuvaba (idioot) või lihtsalt üks hull roheline. Ainus kord kui eterniidis leiduv asbest on kuidagi moodi ohtlik, siis ainult kuivalt lõigates või lihvides... pinnases ei kujuta see mitte mingisugust ohtu.
PS! vastavalt euronormidele peaksid põlvkonnad 40+ juba ammu surnud olema, sest nii kohutavalt ebatervet lapsepõlve ja elu oleme elanud... millegi pärast on aga vastupidi, et mida nooremad inimesed ja rohkem euronorme, seda haigemad on

Urmas ütles ...

No kui see asbest oleks seal pinnases. Aga autorataste alla veetuna ei ole ju.

Miks kruusatee tolmab? Sest rattad kulutavad kruusa sedavõrd peeneks et see lendub. Sama lugu juhtub ka eterniidiga, ehk seesama eterniiditolm hõljub õhus. Mis seal vahet on, kas "lihvijaks" on relakas või autoratas?