kolmapäev, august 06, 2008

Suurte mootorite maksustamisest

Kas suur mootor on paha seetõttu, et ta on võimeline ajaühikus rohkem kütust põletama?

Kas ta on paha ka siis, kui ta liigutab väikest autot (väikese ja võimsa auto Tallinnast Tartusse liigutamiseks kulub vähem kütust kui suure ja vähevõimsa auto liigutamiseks)?

Kas suur mootor on ka siis paha, kui ta nädalas vaid paaril päeval käima pannakse (kui teistel päevadel ökonoomse autoga või trammiga/bussiga sõidetakse)?

Kas suure mootoriga auto on paha ka rahuliku juhi juhituna, kes 100 km läbimiseks vähem kütust põletab kui 2 liitrise autoga närvihaige (vaadakem kui paljudel maanteedel pidurituled põlevad, pidur = kütuse raiskamine)?

Kas on arukas karistada inimesi, kes langevarjuhüpete või lumelauatamisele (suurte mägede juurde ju lennatakse, mis on väga keskkonnavaenulik) eelistavad (talvel) oma vaba aega nt Tabasalu kardirajal kiirematele ringidele kulutada? Või peaks selle loogika alusel iga inimese keskkonnavaenulikkust, ökoloogilst jalajälge maksustama? Elab ühepereelamus? Maja on linnast kaugel? Lendab palju? Kodus on 2 diivanit? Ja need faktorid võrrandisse pannes arvutame välja, mitu liitrit bensiini inimene paaki valada võib.


Või peaks ka neile veetarbijatele, kelledel on kodus jämedamad veetorud, lisamaksu kehtestama või neile veehinda ei tõstma? Või peaks analoogiliselt suuri külmkappe maksustama, suuri baarikappe kuhu rohkem alkoholi mahub, suuri taskuid kuhu rohkem suitsupakke mahuks, ka neid maksustama?

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Suur mootor on hea maksutehniliselt administreerida. Automaks oleks võinud ammu olla.

Õige - ökoloogilist jalajälge tuleb maksustada.

Ülejäänu ei puutu asjasse.

Anonüümne ütles ...

Mina olen automaksu poolt kahe käega. See ei tohiks olla liiga suur, sellinne mõistlik- 2000eek aasta iga auto pealt. Siis oleksid kõik võrdsed ja kogu lugu.
Alles oli uudis et eraisukud omavad u. 150 000 autot ehk siis
300 000 000eek
Teine varjant et kõik kellel on üle 3,2L suuruse mootoriga auto maksavad 2500eek aastas ja need kellel alla 3,2L maksavad 1500eek aastas. Kellel on alla 1,4L auto ei maksa midagi. Lihtne ja läbipaistev:)
ARK-il on kõik see info olemas nii et väga lihtne teostada.

Urmas ütles ...

Paarsada krooni kuus oleks mõistlik. Sotsid räägivad aga kuni 50 000 aastas! Ullud peast!