neljapäev, juuni 15, 2006

Mootorsae ostust

Nüüd tuleb reklaamijutt, aga räägin seda, mida mitmelt saemehelt kuulnud olen.

Mootorsaagide hulgas olla 2 tõsisemat tegijat, Stihl ja Husqvarna. Stihl olla vastupidavam ja vähemplastik, Husqvarna sama võimsuse juures tiba kergem ja erksam. Stihl ei karda kuuma, ka väga palava ilmaga ja nüri ketiga jämedas metsas. Vastupidavus tähendab seda, et rikkeid juhtub vähem, neid päevi, mil kallist tööaega tuleb rikkuda kas kaasaveetud juppide külgekruvimisega või linna juppidetoomisele, on vähem. Samas, jupp on odavam kui Stihlil. Stihli eluiga olla pikem. Nii et tean mitut brigaadi, kes on vaikselt Stihlidele üle läinud, ka Soomes. Ühed jällegi läksid äsja Stihlide pealt Husqvarnade peale tagasi, et olla käes mõnusam ja äkilisemaga parem laasida. Käisid veel spetsiaalselt Venemaal uhiuut, vana head, lihtsat ja töökindlat Husqvarna 254 toomas, neid toodetavat seal tänaseni. Hind olevat umbes sama, mis sellise klassi (umb 60 cm3) saagidel ikka, ca 10 000 krooni. Uued Husqvarnad polevat enam nii vastupidavad, konstruktsioon tobe, millegi vahetamiseks tuleb pool saagi laiali võtta, ja laguneb rohkem, katkiminevat plastikut on liiga palju, vanasti sai nt need tikkpoldid, mis plaati kinni hoiavad, tagasi liimida või plokis augud jämedamaks keermestada, siis uutel on puha plastik. Jajaa, profisaagidest räägin. Kokkuvõtvalt, lagunevad kiiremini, ressurss ammendub kiiremini, juba 1000 tm-ga algavad suuremad jamad. Vanasti olevat ikka 2000…3000 tm suht muretu olnud. Peale kolvi-silindri vahetust umbes teine samapalju.

Minu enda, natukene küll ajast ja arust, tähelepanekud. Profisae eelised: saab väiksemaid juppe eraldi välja vahetada, nt veotähik, amatööridel kipub see koos siduriga olema, profil omaette junn. Miks ma seda mainin? Oma vanale heale H254-le panin 3/8 ’’ keti, mis on ikka üksjagu tugevam, mille plaat on palju tugevam, ja et suurema sammuga kett nõuab ka teist veotähikut, siis ka selle vahetus oli odav ja lihtne. Juhul kui saag kinni jääb, siis mina nt ei ole jõudnud ketti puruks kiskuda, plaadi otsa ülemise sektoriga puusse laskmise löök ei tee enam plaadile haiget (st otsatähikust on rakse jagu saada). Profisael on käepideme puksid tugevad, samuti, neid ei õnnestu naljalt katki väänata, st ma pole jaksanud. Käepide ise on al-torust, ei lähe katki ka siis kui külmaga mõne koika kogemata saele peale viskad. Normaalne inimene peaks oma saagi hoidma jah, aga ikka juhtub. Tehniline eluiga pole vast amatöörile oluline, kui profil, kes aastaläbi iga päev saeb, kestab saag paar aastat, siis amatööril ehk 200 aastat.

Veel. Juhul kui kastutatud profisaag võtta, siis tuleks teda enne kindlasti asjatundjale saeremontijale näidata, sest kolb-silinder-väntvõll maksab nii 3…4000 krooni. Kui ma nüüd õigesti aru olen saanud, siis ongi nii, et sae muud sõlmed kestavad kaks kolvi-silindri eluiga  (väntvõlliga olla nii ja naa, kuidas juhtub), st kui kolb-silinder kunagi juba vahetatud on, siis hakkavad ka muud osad otsa saama. Soomest toodutega olla ses mõttes kindlam, kui neil saag ikka hästi ei käi, ostetakse uus ja kogu lugu.

1 kommentaar:

ematehnik ütles ...

tuhat tänu!