reede, juuli 20, 2007

Paralleele kristluse ja kommunismi vahel

Moldova president Vladimir Voronin tõmbas paralleeli kristluse ja kommunismi vahel, nimetades Jeesus Kristust esimeseks kommunistiks.

Kristliku kiriku ja kommunismiehitajate vahel tekivad vägisi veel mõned paralleelid. Mindi võõrale õuele laamendama, kohalikud kultuurid ja usud tasalülitati, teisitimõtlejad hukati, tõe rääkimise eest saadeti tuleriidale või Siberisse, nagu ka kahtlemise eest (põhitõdedes kahtlemine on aga arengu alus). Ebasobiv kirjandus keelati ja põletati. Inimene oli tühine, suur juht ülim. Instrumendiks oli hirm. Süüga meelevaldne ümberkäimine, vanemate patud laste kanda. Vastutusega meelevaldne ümberkäimine, keegi teine võtab vastutuse enda kanda, vastutuse saab kuhugi ära lükata, keegi ei vastuta. Inimese vabadus on ohtlik. Ajaloo ümberkirjutamine. Aitab selleks korraks.

 

Umbes samal teemal: uskumisest ja riigikorraldusest, haridus vs usk, usust. Huvitav et ma kevadel sellele EPL-s ilmunud lugejakirjale pole viidanud.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

urmas, urmas...mul on kohe piinlik , et sa poe juures sellist labast juttu ajad- ma saaks aru, et kui sa oleks mõni lastekodulaps või isa joodik- aga normaalse aruga poiss ise ja niuke jutt, et ei tihka külarahvale enam otsagi vaadata. No mis tasalülitamine...mis laamendamine, mis kultuurid...- kas sa kulla poiss siis pole koolis käinu, et säänset saba ja sarvedeta juttu kuuldavale lased?
Egas jeesus polnd mingi kubjas, et oleks inimesi tagant sundind või muidu kurjusest võõrale küünile tule räästasse pannud? Jeesus oli ju aus mees, kes kirjatundjate kurjuse ja kahepalgelisuse nähtavaks tegi. Nii nagu ka muu ilmarahva salalikud plaanid ja isekad tõed. Ära sa siis urmas-poiss jeesust Saksa ordumeeste ja jehoovatunnistajatega ühte patta pane. ei ole see elu nii lihtne midagi, kui algul paistab!

Tervitades ja jõudu soovides,
asjadest.blogspot.com

Ole siis ikka tubli poiss ja ära hakka nimodi laialt praalima- ons seda häbi vaja kui ilmarahvas su välla naerab? Aita parem mõnel vanainimesel kotti kanda või külamehel autot käima lükata. Küll see arusaaminegi siis tasapisi tuleb. Ega Jeesuski niisama tühjalt suud pruukind- tegi ikka kasulikke asju enamasti.

Urmas ütles ...

Urmaspoiss ei ela ühetõe maailmas – kellegi teisitiarvamisi ei nimetata väljanaermiseks. Ja kui keegi naerda saabki, siis on ju tore.
Tasalülitamine tähendab seda, et endistel jumalatel muudeti märki, neist tehti negatiivsed, nö kurjust kehastavad tegelased, endised usud muudeti saatanlikeks. Laamendamisest: samamoodi väidetakse, et Eesti astus NSVL-u vabatahtlikult, okupatsiooni polnud, liitumine oli sujuv ja sõbralik. Tegelikult oli ju Eesti kahe suure sõja vahel vaba, pärast teist sõda aga mittevaba. Nimetagem seda kuidas soovime, kuid suur osa kultuurist hävitati, intelligents hävitati (kes putket ei saanud teha), eestlased tehti maatasa, inimväärikus hävitati. Kas see kõik ei ole mitte kahtlaselt sarnane võõra usu siiatoomisega?
Kristlus on õilis? Jaa, osalt muidugi, nagu ka kommunism. Kuid mida need süsteemid inimkonnale toonud on? Viga on kirikus ja kommunismiehitajates? Ja just nii ma siin oma mõttevälgatuses kirja panin: Kristliku kiriku ja kommunismiehitajate vahel tekivad vägisi veel mõned paralleelid
Kristus võis vabalt olemas ja ka tore ja tark olla, nagu ka Tšapajev nt. Või nagu Konfutsius. Nii, aga miks peab üks õpetus teistest ülem olema? Õpetusi ja tarkusi on palju, kuid üht, seda Õiget ei tohi kritiseerida. Mis sellest, et see Õige on maailmas nii väga palju kurja ja kannatusi põhjustanud. Pealegi on nii kristlust kui kommunismi oma algsetest ideedest üsna kaugele arendatud. Mõlemais on ohtralt hirmu, vägivalda ja tapmist. (ju Te tunnete piiblit paremini kui mina ja oskaks rohkem näited tuua.

Urmas ütles ...

Veel. Jah, ka mina julgen arvata, et tänane piibli ja kiriku õpetus on midagi muud, kui see, mida too Jeesus kunagi rääkis. Ja et ateist või muu-usuline võivad Jeesuse õpetusele hoopis lähemal olla kui tänane kristlane.