laupäev, märts 28, 2009

Energiasüsteemist. Earthhour

Energiasüsteemi tarbijapoolne osa on raske koorem, kõiki mootoreid (tööstuses, liftis, trollis, veevärgi pumpades jne), küttekehi, lampe tuleb toita. Kogu see jõud ja energia tuleb rakendada elektrit tootva generaatori võllile. St trammi mootor on elektrijaama generaatoriga 1:1-le ühendatud. Nagu ka kõik teised tarbijad. Nt Tallinna linna kõik 400 MW ja Viljandi 20 MW. (talvel on päevasel ajal Eesti koormus ca 1500 MW, st iga inimese kohta 1 kW). Meie põhilised tootvad üksused seal Narvas on 200 MW-sed, st 8-st generaatorist Eestile piisab. (ärme siin n-1 reservidest räägi)

 

Nüüd väike metafoor. Generaator = hobune, tarbija = koorem. Et me soovime stepslist 50 Hz-se sagedusega voolu saada - kõik me mootorid peavad kas 3000, 1500, 750 jne pööret minutis käima, siis peab hoburakendi samm täpselt õiges taktis käima, ja seda kõigil 8-l hobusel. Ka hommikusel tipptunnil st mäkke ronides. Kui ühel hobustel samm sassi läheks (generaator sünkroonsuse kaotaks, kaotaks sageduse 3000 p/min), siis rakmed katkeks, ta tuleb viivitamatult rakendist lahti ühendada, muidu läheb kõigil samm sassi. Mis aga juhtuks, kui ootamatult koorem lahti ühendataks? Hobused lendaks uppi, sammud läheks segi, nad jookseks üksteisele otsa – vot sellise olukorra põhjustavad need rumalad inimesed, kes õhutavad ja lülitavad suurte gruppidena mingil ajahetkel oma elektritarbijad välja. Esimene kriitiline punkt on see, kui koorem kaob, kõik generaatorid pääsevad ettenägematult lühikese aja jooksul osast koormusest ja generaatorit ringiajavat jõudu tuleb ärakukkunud koormuse võrra kiiresti vähendada. Teine kriitiline punkt on tarbijate kiire tagasitulek (elektritarbijad vahepeal tegemata tööd tagasi hakkavad tegema), lühikese aja jooksul lisandub hobustele väga ebamugav koormus. Generaatoreid ringiajavat jõudu tuleb sageduse säilitamise huvides kiiresti suurendada. Ja seda kõigil generaatoreil võrdselt, et ei kaotataks sünkroonsust, et generaatorid omavahel nö „konflikti ei läheks", nad üksteist ei sangutaks vaid ikka üksmeelselt koormat veaks.

 

Ehk siis, taolised kampaaniakorras väljalülitamised on rumalad ja elektrijaamades keskkonnasäästu mitteandvad ettevõtmised. (Et tarbijad tunni pärast rõõmsatena tagasi tulevad, tuleb elektrijaamas selleks valmis olla, kateldes auru reservis hoida. Sadu ja tuhandeid tonne kaaluvates kateldes ei saa kahjuks tunniks tuld ära kustutada ja siis jälle lõke sisse teha).

Kommentaare ei ole: