reede, veebruar 18, 2011

Kas ja kuidas toas õhku niisutada?

Mida külmem õhk, seda vähem ta veeauru sisaldada suudab, seda vähem vett „õhku mahub“ (ülearune vesi kondenseerub uduna või härmatisena õhust välja). Kui nüüd külm õhk üles soojendada, külm ja kuiv õhk sooja tuppa satub, siis absoluutne õhuniiskus muidugi ei muutu kuid suhteline õhuniiskus langeb järsult – kõik sellises õhus olevad asjad kuivavad väga kiiresti.

Selline madala suhtelise õhuniiskusega õhk pole aga mõnus, seega, õhku tuleks niisutada. Lihtsaim viis on märg rätik radikale/ahjule visata, lahtises kannus või potis vaikselt vett keeta ja siis auravana jahtuma jätta, peale kuuma dušši vannitoa uks lahti jätta (et ventilatsioon kallihinnalist veeauru välja ei imeks), veekauss tuppa tuua jne. Ühesõnaga, toas on vaja midagi kuivatada või aurutada. Või siis õhuniisutaja osta (mis sedasama teeb).


Mõisted:
Absoluutne õhuniiskus – vee kogus [g] õhu ruumala ühikus [m3],
Suhteline õhuniiskus – õhus reaalselt leiduva vee ja antud temperatuuril maksimaalselt võimaliku vee koguse suhe.


Arvutused:
-20 kraadine õhk suudab sisaldada maksimaalselt 0,9 g/m3.
+20 kraadine õhk suudab sisaldada maksimaalselt 17,3 g/m3.

Imedes õuest tuppa õhku ja soojendades seda 40 kraadi võrra, saab 100%-lisest suhtelise õhuniiskusega õhust (tavaliselt ta 100-lähedane on) 5%-lise suhtelise niiskusega õhk. Inimesele oleks mõnus aga 40…60%-line. Seega, kui soovime -20 kraadisest õueõhust saada +20 kraadist ja 50%-lise suht.õhuniiskusega õhku, on igasse õhu kuupmeetrisse vaja lisada:

17,3 / 2 = 8,65 (20 kraadises ja 50%-lise suht.õhuniiskusega õhus on nii palju vett);
õueõhuga tuleb tuppa 0,9 g/m3;
juurde on vaja 8,65 – 0,9 = 7,75 g/m3.

Seega, igasse kuupmeetrisse õueõhku tuleks lisada ca 8 g vett. 50 m2-ne korter on ca 130 m3. Sel juhul oleks õhku vaja ära aurutada ca 1 liiter vett.


Reaalselt on pilt keerulisem - me teeme süüa, kuivatame pesu, hingame, kastame lilli ja lisame muudmoodi tuppa veeauru. Teisalt, ventilatsioon vahetab mingi ajaperioodi tagant siseõhu välisõhu vastu, normaalse õhu kuiva õhu vastu. Seega, millise õhuniiskuse juures tasakaal tekib, on keeruline öelda, pidev niisutamine on aga kindlasti vajalik.

Kommentaare ei ole: