kolmapäev, november 23, 2005

Reim - ei rumalusele

See on ikka nii, et kõikse valjema häälega räägivad mingil teemal just need, kellede jaoks see teema uus on. Ju on see siis loomulik, törts edevust + siiras soov jagada uut (ja veel hägusat) teadmist, mis seal’s ikka. Lood on aga kehvad siis, kui selline tegelane kuhugi kirjutama hakkab või raadiosse – telekasse tikub. Ala spetsialistid muigavad järjekordse rumaluse üle, teised asjaarmastajad vihastavad, võhikud loevad ja kuulavad mokk töllakil. Asjatundjad ei viitsi jama peale reageerida ja ise sõna võtta – pidev asjatundmatusefoon on ükskõikseks muutnud, osad asjaarmastajad, teemat juba natuke valdavad ei malda ise sõna võtta, teised on julgemad ja kirjutavad-räägivadki kõik (neti)lehed ja raadiod täis, võhikutel on, nagu öeldud, ikka mokk töllakil. Ja tulemus on see, et ajakirjanduse vahendusel loeme – kuuleme - näeme kõikvõimalikku jama. Kõik muudkui räägivad (tuule-, tuuma- jne) energeetikast, autodest, üldse tehnikast, toitumisest jne jne.

Asjatundjad mõtlevad, et neil savi. „No kesse jõuab nende kirjutavate „tarkpeadega“ ikka jageleda, triviaalseid asju nämmutada“. Nii, aga näiteks mis toimub Rootsis ja Saksamaal energeetikas? Lausrumalus võidutseb. Ja osalt on selles süüdi siiski see seltskond, kes on ülikoolides ja energeetikafirmades tehnilistel kohtadel, need kes teemat valdavad, kes täna energeetikat püsti hoiavad. Seda osa, kel mokk töllakil oli, (sel elualal, kõiges ei olegi enam võimalik tänapäeval orienteeruda) see läheb valmistel seda valima, kes on osanud töllmokale lihtsat ja selget juttu ajada. Avaliku arvamuse küsitlused näitavad seda, kelle jutt on meedias neile loogilisem tundunud. Üksikud spetsialistide sõnavõtud on imelikud, keerulised, kõiki üldteada „tõdesid“ kummutavad.

Mida ma öelda tahan? Seda, et spetsialistid, kirjutage. Rohkem. Et rumalusele vähem ruumi jääks.


Varakevadel kirjutasin Vikerraadiosse maili, ühe järjekordse tuulikufänni (loe: tulusat äri haistva ärimehe) hala peale. Ajakirjanik ja intervjueeritavad kurtsid, kuidas tuuleenergeetikast keegi ei huvitu… saatsin saatejuhile TTÜ dots Rein Oidrami kontaktid. Tehti telefoniintervjuu. Oidram rääkis hästi, maailm ei ole must-valge. Tuulik, pisikese territooriumiga riik, põlevkivienergeetika ei taha kokku sobida. Nädala paari pärast oli Argipäeva saates nüüdseks meie hulgast lahkunud prof Olev Liik, jällegi, oskas keerulisest asjast lihtsasti rääkida. Ajakirjanik, palun uuri oma ala proffidelt, ja asjatundjad, võtke rohkem sõna. Sellel töllmokal on võim, teie kohus on meid harida, hoida meid suurte rumaluste eest.

Kommentaare ei ole: