laupäev, juuli 15, 2006

Kännust paberini

Panen kiiruga paar arvu siia. Seoses paberiga. Seda, mismoodi mootorsaage toodetakse ja hommikul saebrigaad metsa sõidab, ei oska ma numbritesse panna, kuid metsaveotraktor põletab ööpäevas, ütleme keskmiselt 200 l diislit. Et neid masinaid üldjuhul seisma ei panda (sellest teemast, tööst metsas, kirjutan kunagi pikemalt), siis 6 tonni kuus, sinise diisliga on see 60 000 krooni kuus. Metsaveorekkad põletavad tiba rohkem, 100 000 EEK-i kuus kütusele olla normaalne kuu. Siis laevad, mis puidu Soome viivad, meil õnneks suured paberitööstused siinsamas kõrval, sealne tootmisprotsess, toodangu laialivedu, heal juhul taaskokkukorjamine ja taaskäitlemine jne. Piiik pikk ahel, ja kõik see ahel läheb käima hetkel, kui ajaleht postkasti kukub või me poes paberkoti, raamatu, pakendi jne kassalindile tõstame. Ah mis ma ikka ilmselgetest asjadest nämmutan. Bitte raiskan. Aga see meie majandusmudel ei kajasta kõige adekvaatsemalt asjade tegelikke omahindu, ressursside kasutust.

Ahjaa, siia tuleks lisada veel see diesel, mis tuleb kulutada et seesama diisel metsa ja veoautosse tuua. Keegi võiks selle iga riigi kohta eraldi välja arvutada, saaks teada, mitu grammi miskit loodusvara selles õnnetus paberkotis ja kilekotis on.

Nüüd aga tööle.    

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

noh, aga kilekoti tootmiseks on vaja naftat eksole. nafta kättesaamine on üks kallis ja samuti naftatkulutav lõbu :P siis viiakse see nafta kusagile kaugele tehasesse (transpordikulu kõige juurde kuuluvaga), tehas on sisustatud masinatega ja tekitab mingil määral reostust (hea küll, seda püütakse kõrvaldada, aga ka see kõrvaldamine nõuab tehnoloogiaid, mis on nafta jm maavarada baasil) jnejnejne. eksole. ma räägin, et see on vastikult keeruline.
pluss ikkagi see, et mis sellest kilekotist peale kasutamist saab.

Urmas ütles ...

Njaa. Need pikad ahelad tuleks kuidagimoodi arvudena kirja panna. Kohe nii täpselt kui see vähegi võimalik oleks, ja selles töös peaksid osalema oma ala teadlased. Mitte muidumehed ja poliitkud (Saksamaa tuumajaamade sulgemine) jne.

Olev ütles ...

Mida siia tuumajaamade sulgemine puutub? On olemas alternatiivseid energia saamise viise, mida naftamogulid kohe kuidagi ei taha lasta kasutusse. Aga lähema aasta või kahe jooksul tuleb murrang ja Venemaa võib end naftaga üle valada, küll juba tiku tõmbajaiad leidub ;)