reede, juuli 14, 2006

Võta kilekott

Mõtisklesin millaski, et ei tea kas kilekott on ikka nii paha, võrreldes paberkotiga. Targutajal on mingit inffi. Kahjuks pole praegu aega neid linke seal lugeda. Igatahes, nn rohelisuse ümber kipub palju müüte olema.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

tead, see ongi keeruline (nagu ma viidatud posti kommentaaris ka ütlesin). pikapeale hakkab tunduma, et kõik oleks lihtsam, kui meid oleks maakeral alla miljardi. siis poleks ilmelt suurt vahet.
loomulikult on ka praegu arvutusi, mis näitavad, et plastikkahvel on loodussõbralikum kui veega tavalise kahvli pesemine - AGA! vesi on võrreldes naftaga suhteliselt kiirelt taastuv loodusvara. kilekottide puhul vist hetkel meil pole alternatiivtoorainest kotte? või on? ma ei teagi.
samas muidugi, et koguda siin pudelid ja viia hiinasse kohutavalt kütust raisates.. khm.. võiehk, selles johtuvalt ka siiski pigem mitte-kilekott - sest kilekoti peab pärast kusagile viima või midgi tegema. hea küll, paberi põletad ja tekib CO2, mis on kole-kole kasvuhoonegaas - aga tegelikult pole see ka nii hull, väidetavalt pole inimeste panus kasvuhoonegaaside kogusesse üldse nii suur, nagu räägitakse..
no ja kindlasti pole roheline süüa kurat teab kust maailma otsast toodud öko-misiganes-toidukaupa.
ehk siis, see pole üleüldse ühene. aga ma ei hakka oma originaalpostitust ka enam muutma. peaks mingi hetk uue kirjutama. samas, mis mõtet on kirjutada posti, et ma midagi ei tea? ;)

ematehnik ütles ...

paber või kile?
mul on riidest poekotid. tegin paar aastat tagasi ja peavad siiani vastu. tugevuselt annavad nii kilele kui paberile silmad ette. ja öko on kah :)
ainult meeles peab pidama, et tuleb kaasa võtta. aga see on juba harjumus.


:D see tähejoru siin all on seekord "nfeco".
eco on väga teemakohane, aga mis see nf on? no f ?

Urmas ütles ...

Plastikut toodetakse minuteada ka mingisugustest taimedest, kuid jah, tõenäoliselt tuleb suur enamus ikka naftast. Seda jah, paberist saab CO2, kas siis ajalehest pliita all põledes, maanteekraavis mädanevast suitsupakist või siis ka metsas kummulikukkunud puunotist, aga, metsa raiumine, transport kännust paberivabrikuni ja sealt tarbijani, see kõik tähendab suut hulka kütust ja toodetud transpordivahendeid. Nüüd oleks siia kõrvale kilekoti tootmise kirjeldust vaja.

Urmas ütles ...

Mnjaa, minul on riidekotiga raskusi, ei jää meelde, loe: pole kahjuks harjumust harjutanud, et riidekott olgu alati autos. Kuid, mõni kilekott ikka kusagil autos vedeleb, ja kui ei vedele, on nad kõik prügikottidena ära kasutatud. Muide, kui asjade jäätmefaasist rääkida, siis tekstiil olla ka raskestilagunev. Ja ka tootmine suht suure "ökoloogilise jalajäljega" :-) Olgu olgu, Anneli poeskäimise riidekotid on rohkemgi kui paar aastat vastu pidanud, st SUURT hunnikut kilekotte.

Anonüümne ütles ...

minul on riidest kotid esikus sellise koha peal, et nendest ei saa mööda. nii et enamasti on mõni kotis olemas. aastaid juba.