kolmapäev, november 07, 2007

Las nad elavad nagu nad ise tahavad

Neile, kel on olnud õnne mitte elada sellises absurdses moodustises nagu NSVL, soovitaksin

meietaoliste paremaks mõistmiseks:

vaadata filmi Teiste elud (Das Leben der Anderen) ja lugeda Orwelli 1984 (Nineteen Eighty-Four, väga põhjalik ülevaade) (Orwell.ru lehel).

 

Ning nt veel Goldingu Kärbeste jumalale (Lord of the flies) ja Orwelli Loomade farmile (Animal Farm) (Orwell.ru lehel) mõeldes ei saa totalitaarse riigi kodanikult alati küsida, et öelge nüüd kohe, kuidas te elada tahate. Jah, see et eurooplane just nii küsida soovib, inimindiviidi ja inimelu ülimaks peab, ongi see põhjus, miks on euroopa maailma parim koht elamiseks. AGA, kirjaoskamatu iraaklane, kes pole kunagi sellistel teemadel mõelnud, tal ei ole sellisele küsimusele vastust. Ja sellest ka kartused muutuste ees. Ja siit ka küsimus, kas kellelgil on õigus sellist inimest sundida taolistel teemadel mõtlema, otsustama ja vastutama?

Vangistuses sündinu, kes ei ole teistsugusest elust teadlik (nagu nt filmis Saar) ja on oma kongis ehk isegi õnnelik, on muidugi pahane, kui keegi ta vanglast välja tirib, vabadusse, kus sajab ka vihma ja süüa ei pisteta luugist sisse. Ja veelkord, kas kellelgi on õigus teda veenda, et kongis on tore küll, aga vaata, väljas on veel toredam? Kes on see jumal, kes ütleb, et mina tean paremini kuidas sa elada tahad?

Kommentaare ei ole: