neljapäev, oktoober 11, 2007

Autodele plaanitavast GPS-GSM seadmest

Urmas Vaino rääkis eelmisel nädala Vikerraadios autodele paigaldatavast GPS/GSM seadmete teemast (et kui auto kiirust ületab, anna seade mingi aja pärast politseile rikkumisest teada), EPL-is. Paar tekkinud mõtet:

-WRC autod kasutavad väidetavalt juba täna sellist seadeldist, kui katsete ülesõidul üle 4 sekundi kiirust ületatakse, annab auto sellest kuhugi teada. Mõni targem oskaks ehk ka vastava lingi välja pakkuda.

-Tänapäeval on ekskavaatorid, buldooserid jne tehnika teadupärast pidevas ühenduses hooldajaga, kopajuht saab ekskavaatori kõrvale sõitnud hooldajalt teada, et mingi filter hakkab kusagil umbe minema. Ja seda kõike mitte mobiilioperaatori kaudu, vaid masin suhtleb otse hooldaja raadiovastuvõtjaga. Ehk oleks selline suhtlusviis odavam, kui GPRS-i kaudu? Pikemad lainepikkused peaks ju üle Eesti levima. Pikema antenni paigutamine oleks keeruline?

-Kuidas tagada, et seadeldise tööd ei häirita? GPS levi (ka uue SirfstarIII-e) ja toite rikkumine ei ole ju kuigi keeruline.

-Paigutada ka sõiduautodele meerik? Nagu veoautodel on.

-Riik, sundides igat autoomanikku seda seadet ostma, kõnetab ju igaüht kui kurjategijat, mine sind kuradit tea, nagunii hakkad kiirust ületama.

 

Ja lõppeks, hea küll, tõmbame kümnetel tuhandetel, ühtlases liiklusvoos liikuvatel autodel kiiruse 10 km/h võrra alla, ja siis? Avariid lakkavad ja hukkunuid enam pole? Julgen kahelda.

Veel, 1 mõttelõng sel teemal. Suure Venna mõttelõnga edasi kerides: ka juhi uneaega tuleks kontrollida, kohustuslikus korras kiibike naha alla, mis uinumise-ärkamise kellaajad fikseerib. Ja et juht hea tervise juures oleks, võiks ka verd analüüsida ja politseisse edastada…

2 kommentaari:

petskratt ütles ...

Ma arvan, et siis on vaja politseinikele tööriista mis võimaldab tuvastada kas "suur vend" ikka toimib (pingid liikluses silma jäävaid autosid numbreid e-politseisse toksides) ja selle kasutamine töö tulemuslikkuse mõõdikute rahuldamiseks osutub peagi efektiivsemaks töö tehtud saamise metoodikaks kui pättide püüdmine või autojuhtide korralekutsumine umbesõidetud ristmikul...

Anonüümne ütles ...

See on iseenesest ilus idee, aga väga eluvõõras. Mitte ükski võimukoalitsioon ei lase sellisel asjal sündida, see oleks poliitiline enesetapp.

Muide isegi arvamusküsitlusega ei saaks seda riski maha tõmmata, sest küsitlusel vastaks suur osa inimesi, et "jah, see on vajalik asi", aga reaalselt kaotaks parteid ikka mainet ja hääli.

Nii et selle asja vedaja raiskab lihtsalt oma aega big time, mark my words :)