teisipäev, oktoober 03, 2006

EH - Eesti Häda - EI RAATSI

Eestlase tootlikkus on nigel. Ei, mitte niivõrd sellepärast, et laisad ja loodrid oleksime, vaid et meil on nigelad töövahendid. Eile võttis Vahur Eesti häda ühte lausesse kokku: bemmide asemel tuleks häid tööriistu osta. Jaa, mida me teeme, kui kusagilt kukub rahapakk pähe? Ostetakse uus sõiduauto, naaatuke paremal juhul koduseid ruutmeetreid juurde, st suurem korter/maja. Mida me teeme, kui pank laenu peaks andma? Jällegi, auto või suurem elamine. Aga kui jutt tööriistadele läheb, saab tohutust priiskamisest koonerdamine. Naljakas. Traktoril, veoautol, saekaatril, kopal oleks siit-sealt remonti/täiustamist vaja, oleks vaja uut mootorsaagi, akudrelli, plekikääre, aga ei, ehk saab veel ikka kuidagi hakkama. Ja samal ajal on kõik kohad tobedust õhkavaid LandCruisereid täis. Kust kohast see efektiivsus siis tulla saab? Peale selle, et vilets ja ebaefektiivne tööriist raiskab aega, läheb katki, väsitab töötegijat, tööriista remontimise vilets tööriist läheb omakorda katki, ta ka põhjustab lisatööd, rikub midagi ära. Soome hindade juures olla nii, et kui mootorsae rikke pärast läheb aastas rohkem kui 3 tööpäeva nurja, oleks olnud kasulikum uus saag osta ja aasta vana saag poole hinnaga maha müüa. Meie saebrigaadid möllavadki nendesamade Soomest toodud kasutatud saagidega, raisates kõpitsemisele iga kuu 3 ja rohkem tööpäeva. Ei ole raha uut saagi osta? Sellepärast ei ole raha, et uut saagi pole. Ei ole raha töövahendit hooldada? Sellepärast ei ole, et töövahendit pole hooldatud.

 

Kui korralikud tööriistad on olemas, alles siis, palun, ostame lõbusõiduks uue (kiire hinnalangusega) sõiduauto ja suure maja.

 

Iga kuu imeb Eesti 3 (augustis vist koguni 6?) miljardit krooni laenuraha sisse, aga ei, me ei pane seda raha töövahenditesse, tööstusesse, töötajatesse, vaid paigutame tuima näoga elumajadesse. Uue sae asemel, mis annaks saemehele leiva lauale, ostab ta suurema korteri, ja nöögib metsas oma vana saerondiga edasi. Ja peale leivateenimise peab see sama väsinud saag ka nüüd korterilaenu tagasi saagima. See on siis see meie väga-hästi-läheb-majandus. Kurb.

Kommentaare ei ole: