laupäev, oktoober 14, 2006

Jutu ja muusika helivaljused pole tasakaalus

Neljapäevases Ummelase Huvitajas räägiti ER tehnikapoolest. Saatesse helistajad kurtsid suhteliselt üksmeelselt, et sõnalise ja muusikalise helivaljuse vahekord on paigast ära, peale juttu tuleb raadio juurde söösta ja röökiv muusika vaiksemaks keerata. Et ära tüütab. Olen 100% nõus. Eriti hull lugu on saatega Aja jälg kivis, peale paari lauset lastakse mingit kohalikku muusikat, kriiskavaid helisid. Mingi aeg avastasin, et seda saadet on hea kõrvaklappidega kuulata, võtab kõrgemad kriiskavad sagedused maha. :-)

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

asi selles et muusika (teles ka reklaamid) on sageduslikult nii "ülespumbatud"
jutusaated aga mitte...
teles töötades tuli tihti ette olukordi, kus oli vaja saate vahele reklaamid sokutada... aga selleks et see jutusaate helinivooga tasakalus oleks tuli reklaami helinivood ikka tublisti kärpida...
mind ajab kah ilgelt närvi, kui vaatad telekast mingit filmi ja kui äkki reklaam tuleb siis otsid pulti et mitte kolm korrust kõrgemal elavaid nabreid häirida, selleks aga omakorda hea lahendus -tuleb vaadata etv-d, pole reklaami - pole probleemi:))

Kaido

Urmas ütles ...

Jaa, muusika haarab laiemat sagedusvahemikku kui inimkõne, eriti veel pakitud muusika, millele puudub dünaamika, aga seda võiksid raadioonud arvestada. :-) Kommertsraadiojaamad punnitavat sellepärast, et kanaleid lappav inimene jäävat pidama valjematel, et üritatakse niimoodi kuulajata püüda. Kuid riigiraadio, ja jaama piires võiks ju muusikat rohkem kärpida... mürakõrvaklappidega pole kuigi mugav raadiot kuulata.