pühapäev, jaanuar 22, 2006

EI prantslase veele

Sattusin Eppppu ajaveebi lugedes jutule Roheliseks kasvamine. Ei, ma ei oponeeri kordagi Eppppule, lihtsalt lisan ka omalt poolt paar selleteemalist mõtet.

Et ma olen TTÜ-s energeetikat õppinud ja füüsika ja tehnika vastu mõningast huvi tundnud, siis on roheline mõtteviis ka mulle lähedane. Siin oleks justkui esimene vastuolu, et kuidas siis nii, energeetik ja loodushoid? Aga just nii. Ja ma olen üsna kindel, et kõik äri- ja poliitilistest huvidest mittepimestatud energeetikud oskavad loodussäästlikult mõelda. Miks ma nii väidan? Sest kahjuks käivad väga paljud asjad meil ikka kampaaniatena, isegi hüsteeriliselt, äärmustesse kaldudes, tundub, et vahel on nii ka rohelise maailmavaatega. Kriitilisema meelega, mitmesuguseid mõjusid süsteemsemalt vaadeldes tekib ikka ja jälle küsitavusi. Ei ei ma ei saa end mitte mingil juhul keskkonnaalaseks spetsialistiks pidada, lihtsalt, hoolimata uutest tehnoloogiatest kehtivad füüsika põhitõed ikka, olenemata riigikorrast, parteist ja raha soovist.

Vahel tehakse looduse säästmise tähe all keskkonnale hoopis kurja, vint keeratakse üle. Ebamõistlikkuse all meenub viimasest ajast kohe tuumajaamade sulgemisplaanid, mitte küll Eestis, aga ega selle tõttu söejaamadest (kust mujalt see puuduolev energia ikka võetakse?) tulev lisatoss ei tunne riigipiire. Veel. Jaa, on erakordselt absurdne ehitada laevu, ronge, lennukeid, autosid selleks, et nt Prantsusmaalt siia Eestisse H2O-d vedada ja Hiinast kogu maailmasse kõikvõimalikku kola laiali vedada, ja siis kõigile neile transpordivahenditele maapõuest veel ka naftat ammutada. Kui säästlik on ehitada veoautosid, ammutada neilegi sedasama naftat, et vedada seesama Hiinast kohaleveetud kehv kaup kuhugi kaugele prügimäele, kui säästlik on veoautoga mööda linna sületäite kaupa sorteeritud prügi kokku koguda? Mnjaa, siin oleks vaja arvutada. Nagu ka nt biodiisli tootmine rapsist. Kas väetist tootes, põldu harides, tootmises, tootmisjäätmetega tegelemisel kulutatud energia ikka saadakse tagasi? Kas tuulikute ebastabiilsusest tingitud lisareservide hoidmine Narva elektrijaamades ja nende ebaefektiivsematel režiimidel töötamine saab tuulikute poolt korvatud, kas saaste kogus Narvas ikka väheneb üldse? Kas elektri- ja hübriidautode ökonoomsus korvab tootmiseks ja nende hilisemaks utiliseerimiseks kuluvaid ressursse? Kas autode summutitesse paigutatud katalüsaatorid vähendavad keskkonnakoormust sedavõrd, kuivõrd nende katalüsaatorite tõttu autode kütusekulu suureneb? Ju saab enamustele mu küsimustele jaatavalt vastata. Ja ju on iga jaa taga ports arvutusi ja uuringuid. Ma väga loodan, et IGA taolise jaa taga.

Loodushoiu teemaga seostub kohe Marek Strandberg, mäletan, olen isegi teda EPL-s kommentaarides kritiseerinud, et utopist, et kus on mingi järjekordse idee kohta arvutused, mõjude uuringud. Aga, meile ongi vist hädasti ülereageerijaid vaja, sest muidu me ei pane tervemõistuslike murettundjaid tähele. Rahva mõttemaailmal on SUUR inerts, ju siis tulebki vahel üle reageerida, liialdada, utoopiasse kalduda, raputada jubeda tulevikuga. Noh jah, ja eks roheline mõtteviis müüb, seni kuni inimesed omi harjumusi ei pea muutma…

Nii, minu sõnum on aga selline: olgem igas asjad mõistlikud! Kõigepealt, ära osta kusagilt kaugelt kohaleveetud kraami, nt seda prantslase joogivett. Jaa, osad asjad ei kasva meil nii hästi, kui soojemas kohas, siit me võime säästu saada küll. Kui Rootsis ehitatud veoauto Soomes valmistatud mobiilidega Poola poole sõidab, siis tagasitulles pangu poolaka põllult korjatud saak peale, sellest saan aru. Aga see, et nafta on veel odav, ei anna õigustust voodeid, rõivaid, jalatseid jne jne Hiinast siia vedada. Pigem ostkem Euroopas või meil siin Eestis toodetud kaupu. Kallim? On jah, osalt juba sellepärast, et tootmise juures on jälgitud keskkonnasäästlikkust. Ja ehk peab ta kauem vastu, tema asemele ei pea kohe uut tootma hakkama. Vot see olgu meie esimene samm. Teine olgu see, et mõtle enne 2 korda, kas sul on ikka on vaja seda asja poest koju tuua. Vidin, julla, jupstükk, hilp, milleta Sa oled siiani hakkama saanud ja mida Sa vajad vaid 3 korda aastas… eks see ole igaühe enda mõelda, kus see arukuse piir jookseb. On aeg tuli ära kustutada, et Narva elektrijaamades peaks tibake vähem põlevkivi jahvatama ja tolmuna katlasse puhuma.

1 arutlus, 2. arutlus.

Kommentaare ei ole: