reede, veebruar 29, 2008

Rohelised on tuliselt tuumaenergeetika vastu sõna võtmas

Rohelised on tuliselt tuumaenergeetika vastu sõna võtmas, Lahtvee, Strandberg. Viimane toob vastuargumendiks mh 30 aastat vana tehnoloogia (ärme ühikutega ja muid eksimisi siin maini). No aga kui uuemat pole? Ja mis siis? Jäämegi uuemat, termotuumareaktorit ootama? Nt sisepõlemismootor on üle 100 aasta vana, kuid needsamad kolvid-väntvõllid liigutavad kõiki laevu, autosid, traktoreid jm masinaid. Kui meil on homme vaja kaupa või inimesi vedada, ostame ju sellesama sisepõlemismootoriga veoki või bussi. Me võime rääkida, ja õigusega rääkida, et sisepõlemismootor on niru mootor, kuid TEGELIKULT ei ole homme ju alternatiivi. Kuid juba homme tuleb toit toota, poodi viia ja inimesi liigutada.

Jah põlevkivi on halb kütus ja põlevkivielektrijaam on halb elektrijaam, aga on meil siis midagi paremat? Midagi reaalset. Olen üsna kindel, et kõik tulised tuuleenergeetika pooldajad teavad, et ainult tuulikutega ei ole võimalik elektrit toota. Milliseid elektrijaamu need tuulikud siis toetada võiks? Biokütusel olevaid hajusaid elektrijaamu? Kust kohast see biokütus võetakse? Me ju teame, et kui 100% Eestis aastas raiutavat puit (=juurdekasv) elektriks muundada, siis sellest ei piisa.

Just sellepärast, et rohelised eitavad nii põlevkivi- kui tuumaenergeetikat, laites kõike olemasolevat maha midagi reaalset asemele pakkumata, ei saa ma nende poolt ei hääletada ega ka kutsumise peale nende erakonda astuda.

Mida mina siis pakun? Ma ei tea. Ehk siiski tuumajaama ehitamist ja põlevkivi uute, juba renoveeritud kateldega jätkamist. Linnade katlamajades väikestviisi sooja kõrvale natukene ka elektrit toota. Et suurenergeetikat natukene toetada.

Seega, kahtlemata targad inimesed Roheliste erakonnast. Palun tehke endile MASTAABID selgeks. Palun ärge sõimake energeetikuid, vastava ala professoreid, minge ja küsige nõu, energeetika on reaalteadus, nt nagu füüsikagi, arvamistele - uskumistele - lootmistele ei saa loota. Loota saab vaid teadusele ja eriala teadlastele.

Erik Puura Strandbergi kommenteerimas.

4 kommentaari:

Toivo Ellakvere ütles ...

"ärme ühikutega ja muid eksimisi siin maini"
võiks ikkagi, tõe huvides, üles lugeda.

Mul sellised
Kes müün eestile TEJ? Kes ehitab? kes vahendab?
Milline on jäätmete ladustamise hind? Kes maksab jäätmete ladustamise eest?
Milline oleks TEJ elektihind?

Ei SA ei pea nendele vastama, aga, samas, keegi võiks vastata.

Toivo Ellakvere ütles ...

...Mul sellised küsimused ...

Urmas ütles ...

Ma ei oksa öelda, kelledelt pakkumisi küsida. Kuid ma olen veendunud, et vastavaid pakkujaid on rohkem kui üks ning vabasse demoktaatlikku Eestisse tuumajaama ehitamine ei tekita rahvusvahelises üldsuses probleemi. Jaapanlased, prantslased, ameeriklased on kindlasti suurte kogemustega tuumajaamade ehitajad. Meenub kooliajast, et just jaapanlastel olla hästi ja suht kiiresti reguleeritavad TEJ-d. Kuid eks aeg on edasi läinud ja pakkuajad - hinnad jne asjaolud muutuvad kiiresti. TEJ hinna sisse kuulub muidugi jäätmete käitlemine, ladustamine, kütus, pärast jaama sulgemist aastakümnete jooksul reaktori hooldamine jne. Kuid need hinnad on ju välja arvutatud. Ma ei saa aru väitest, et keegi neid hindasid ei tea. Maailmas on palju tuumajaamu, kasvõi siinsamas Soomes, ega siis kõik umbes elektrit ei müü. Tuumaenergia hinna taga on ju matemaatika. Kõik need komponendid maksame kinni meie, tarbijad.

Iseasi, kas meie kodanikena neid hindu praegu teame, st tulevase elektri hinda meile öeldakse.

Urmas ütles ...

Kuid see, et me praegu veel maksumusi ei tea, ei anna alust praegu tuumajaamale vastu olla. Ning kui me põlevkivielekter nii palju kallineb, siis seda enam tuleks EE-l või ma ei tea kellel, vastavaid pakkumis võtta ja usinasti TEJ kWh hind välja arvutada.