kolmapäev, aprill 12, 2006

Metsast

Väga levinud on arvamus, et metsa majandamine on igal juhul kuritegelik. Metsaärikad, raisad, tõmbavad Eesti lagedaks, igasugune ristipidi puidu saagimine on kuritegu! Käed eemale puudest!

Tänases EPL-s saab jällegi selliseid kommentaare lugeda. Jah, mets tõmbab ka nn „prügiärikaid“ ligi, kuid viimastel aastatel on olukord ikka märgatavalt paranenud. (*) Ja kõigel on algus ja lõpp, ka puudel. Tundub igati mõistlik täiskasvanud puu metsast ära tuua ja noorematele, kasvavatele ruumi teha. Või kui metsas on juurepäss või mõni muu kole haigus, on samuti arukas midagi ette võtta.


(*) Näide elust endast, kui 30 hektarilt segametsast, tihedast rupsikust, kask, kõverikud männid, haiged kuused välja raiuda, tuleb kokku 2000 tm. Püsti jääb korralik elujõuline kuusk ja mänd. 30 ha on väike maaala. Aga puidu kogus on märkimisväärne. Eks muidugi oleks konkreetsest metsast võimalik 3000 ja rohkem tm palki välja raiuda, kuid õnneks on need ajad vist mööda saamas, kus nn „ärimehed“ metsast pappi kokku lükkasid. Metsa on võimlalik ja metsa tuleb majandada.

hybris

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Eeeee..., 30ha-lt 2000 tm ära raiuda, saab vist päris hõreda pargi? Mida esimene suur torm allesjäävate kuuskedega teeb? Juurepess levis vist ka tervetele puudele nüüd? Aastane tagavara juurdekasv peaks ka õige nadi olema, metsanduslik teooria käsib metsa majandada nii, et juurdekasv oleks min. 5tm/ha aastas viljakas kasvukohatüübis. Nii et tundub kutsu saba raiumisena, ikka jupphaaval, et valus poleks. Samas 30ha lageraie ka mõeldav pole. Pean õnnetult tõdema, et ilma riigi toetusteta ei toimu erametsas pea mingeid uuendustöid ja riik veel paraku kõikvõimas pole. Mis metsaomanikud arvavad metsa majandamise tulukusest, on lugeda selles foorumis:
http://www.eramets.ee/foorum/read.php?f=1&i=154&t=154
Erilise pärlina tooks siit välja ühe minu parima kliendi sõnad: Mets pole pärandus vanavanematelt, vaid laen lastelastelt.

Urmas ütles ...

Kui soovid, annan Sulle langi koordinaadid, kui sinnamile satud, mine vaata asjatundja pilguga üle. Mu arust peabki 1 mets selline olema. Kuuski on vähe, pessu vist ka pole... ühesõnaga, minu tagasihoidliku arvamuse kohaselt pole ma viimasel aastal üleraiumistega kokku puutunud. Kaasaarvatud see viimane lank, üllatav on see, et rupsikust selline kogus välja õnnetub raiuda, ja nii et püsti jääb minu arvates väga korralik mets.