reede, aprill 28, 2006

Jälle energeetikast

Täna oli TTÜ-s foorum energeetikast, pühendusega prof Olev Liigi mälestuseks. Ega ma sealtoimuvast rohkem ei tea, kui ETV24-s juttu, aga et ma olen ka ise TTÜ-s tuulikufänne ja nende vaimustust reaalsusega jahutada püüdvaid energeetikud kuulanud, kujutan tänast üritust ette. :-) Panen siia ühe ilmeka lause, autoriks Rainer Nõlvak:

"Kui me vaatame seda tänast olukorda, siis tõepoolest tänased akadeemikud on oma koolihariduse saanud ajal, kus tuuleenergia kasutamine polnud majanduslikult võimalik."

Ma ei ole sellega üldsegi nõus, et TTÜ energeetikud mingis omas ajas elaksid, teadlaskond ei saa töötada omaette kinnises maailmas, seesama tehnika ja tehnoloogia suur arengukiirus ongi ju just ülikoolidest pärit, neil on seal silmad-kõrvad nii lahti kui annab. Meie teadlaskonna viga on ehk see, et nad ei räägi, ei selgita. (Reim) Ja veel sellest poolhuupi valitud lausekesest, jutt ei käi majanduslikust võimalikkusest, vaid tehnilisest võimalikkusest. Fakt on see, et igas sekundis peavad meie elektrit tootvaid generaatoreid ringiajavad turbiinid suutma 50 täispööret teha, aastaringi, suveööl ja talvepäeval, iga ilmaga, hoolimata koormusest st hetketarbimisest. Kui see on 100 % kindlusega tagatud, alles siis saame rääkida alternatiividest. Et ehk saab ka kuidagi teisiti, muul viisil kaasa aidata. Aga kisada, et paneme kohe kinni, a’la Rootsi ja Saksamaa, osta teistest riikidest sisse… kõik muudkui räägivad ja räägivad, mis sellest, et teemast ei saada mitte midagi aru.

Kui aega saan, panen siia kunagi oma nägemuse taastuv- ja põlevkivienergeetikast.

Kommentaare ei ole: