reede, juuni 27, 2008

Linnaelaniku vs metsas elava ökokodaniku ökoloogiline jalajälg

Meil on see ökoteema praegu väga päevakorraline teema. Ja nagu ma aru olen saanud, on ökoelu aluseks savimaja kusagil kaugel metsa ääres. Ja kes selles natukene kahelda julgevad, oleks justkui loodusjõhkardid ja –anastajad.

Mina jällegi arvan, et kõige ökom, loodustsäästvam, keskkonnale summaarselt kõige vähem kahjutegev on elamine Õismäel. Sest lasteaeda-kooli pääseb jala, poodi saab jala, elektri, vee, kanalisatsiooni toomine iga inimeseni on mõõtmatult odavam kui analoogsete lahenduste vedamine suurtele aladele, postiljon ei pea igal hommikul 10 pere pärast 10 km maha sõitma (enne seda tuleb lumesahal 10 km taludesse sissesõiduteid lahti lükata). St linnadest kaugel elavate inimesteni tuleb ju kõikvõimalikke teenuseid viia, leivast internetini, ajalehest lumelükkamiseni, hambapastast nõudepesuvahendini, arstiabist tuletõrjevalmiduseni, ühistranspordist prügiveoni. 100 000 inimeseni jõudmine on palju odavam siis, kui need inimesed puntras koos on.

 

Ehk siis, ei ole mingit alust linnades korterites elavate inimeste peale ülevat alla vaadata. Hästi organiseeritud linnaelu on tänapäevase elukvaliteedi puhul kindlasti ökonoomsem kui hästiorganiseeritud maaelu. Ehk siis, ideaaliks ei tohi olla see, et kõik linnavurled maale elama läheks. Kes metsas tahab elada, end seal õnnelikumana tunneb, palun (epikuurlased mulle meeldivad). Kuid kui raske ja suure maasturi asemele öko-riisirakett osta ja maja korralikult soojustada, ei muuda see minu arvates taolist elamist veel überökoks.

3 kommentaari:

TE ütles ...

"Ehk siis, ideaaliks ei tohi olla see, et kõik linnavurled maale elama läheks."

Muig, kas oskad viidata, kes taolise väitega on esinenud? või võitled tontidega?

Urmas ütles ...

Viiteid? Igale väljaöeldud inimmõttele ei ole viiteid. Enamusele ei ole. Nagu pole ka viidet sellele, et keegi kunagi nii mõelnud/öelnud pole.

Ehk siis, saun://õllekannutaga.ee, grill://õhtu.ee, Viker- ja Kukuraadios jne ökomajades metsaääres elamisest räägitu. Ehk siis, siinse jutu sünniks ei olnud seekord teadusartikkel ega uudisteagentuuride uudiskünnist ületanud mingi huvigrupi avaldus.

Võitlus tontidega on levinud ettevõtmine, nii blogosfääris kui luules kui kultuuris laiemalt.

Anonüümne ütles ...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.