teisipäev, juuni 17, 2008

Mis Lissaboni lepe?

Lissaboni leppe ümber käib kõva kisa. Iirlased tõmbasid aastaid koostatud leppele (eestikeelne terviktekst, PDF) vee peale. Jah, rahva arvamust tuleb austada, aga. On küsimusi, millede vastust ei ole arukas rahvalt oodata. Nt kui homme oleks Eestis Lissaboni lepingu hääletamine, siis mina hääletama ei läheks, sest ma ei ole seda endale selgeks teinud, pole plusse ja miinuseid ritta seadnud. (*) Hea küll, väga paljud targemad on seda kindlasti teinud, kuid rahvahääletus saaks kardetavasti toimuma pigem stiilis „bensuhind on kuradi kõrge, Ansip ei ole ikka nii tore mees, ilmad on ka nõmedad. Ja sellest lepingust ei tea ma midagi, kusagil kirjutas, et pidi jura olema – EI". Nii võib mistahes hea asja põhja lasta. Või siis, "noh, kui nad ikka kiidavad ja kaua aega vaeva on näinud, ju siis ikka hea asi on". Ehk siis, otsedemokraatia ei ole igas küsimuses parim lahendus. (nt kuidas suhtuda demokraatiat ennast hävitavasse hääletusse?)

 

(*) Arvamusliidrid? Jah, muidugi, ma loeks/kuulaks mida nt Lauristin ja Laar, Ilves ja Aaviksoo asjast arvavad, kuid see on ju siis sisuliselt ikkagi esindusdemokraatia.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.